[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Квітень » 12 » Чи діє на вулиці «сухий закон»? (м.Львів)
11:28
Чи діє на вулиці «сухий закон»? (м.Львів)
Колежанка, яка працює у магазині, де продають алкоголь та цигарки, каже: «останнім часом збільшилася кількість клієнтів, які випивають пиво відразу в магазині і залишають пляшку на підлозі. Напевно, пивомани побоюються пити хмільний напій на вулиці, щоб їх не оштрафували».

За продаж пива та алкогольних напоїв неповнолітнім підприємцю світить штраф – 6800 грн. Не можна продавати дітям і цигарок (особливо поштучно). На днях біля школи неподалік Вернісажу кіоскер не розчула, що я прошу дати жуйку, і тицяє мені цигарку. На моє запитання, чи знає вона, що продавати сигарети біля навчальних закладів заборонено, відповідає: «А я свої продаю»...

Два місяці тому депутати Верховної Ради заборонили усім без винятку розпивати міцні і слабоалкогольні напої у громадських місцях – парках, скверах, на зупинках, у транспорті, на лавочках... Зокрема і пиво (крім безалкогольного). Порушників штрафуватимуть на суму від 17 до 85 грн. (від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів). Якщо «пияка» зловлять вдруге, сума штрафу збільшиться у 6-8 разів. Потрапите у відділок втретє – вас можуть скерувати і на громадські роботи (наприклад, збирати лікарські трави або прибирати вулиці). Чи дотримуються львів’яни «сухого закону», дізнавалася кореспондент «ВЗ».

Близько першої години дня прогулююся «стометрівкою». Підходжу до ППСників, які охороняють фонтан у центрі міста, із запитаннями.

Ті скеровують мене до патрульних, які крокують проспектом Свободи, - мовляв, не їхня «парафія». Біжу за ними. «Чи штрафуєте ви людей, які п’ють пиво на вулиці?», - питаю на ходу двох міліціонерів - чоловіка і жінку. «Ми їх не штрафуємо, а відводимо у райвідділ. Там ними дільничні інспектори займаються», - каже патрульний. «Парочка» небагатослівна. «А я бачила чоловіків, що спокійно попивають пиво на лавці. Ніхто їх не чіпає»... Міліціонери неохоче, але йдуть за мною. «Ой, вони вже випили», - кажу. Поки проходимо повз чоловіків, помічаю, що ті сховали пиво під лавкою. Розворот на 180 градусів… «Чи знаєте ви, що пити пиво на вулиці заборонено?», - питає міліціонер у хлопців. «Не знаємо», - відповідають. «Ви притягалися?». Хитають головами, що ні. «Поки що перше попередження». Аби не мати справи з правоохоронцями, хлопці «руки в ноги» - і тікати… «Ми вже викидаємо пляшки у смітник». «Глушать» пиво по дорозі… «А якщо вони не захочуть йти у відділок, ви що за ними бігти будете?!», - допитуюсь у ППСників. «Такого бути не може».

Дізнаюся, що центр міста працівники патрульно-постової служби охороняють цілодобово. Інші райони міста – з четвертої години дня. Поки йшла центром, бачила: чоловіки, які сиділи на бордюрі біля пам’ятника Шевченку, пили «Джин-тонік». А на лавці спав уже захмелілий чоловік…

Далі рухаюсь у бік університету. У парку ім. І. Франка двоє чоловіків пакують у мішки повно пляшок з-під пива. «Студенти пиво п’ють?», - запитую. «Вони як щось святкують у парку, то вигрібаємо купу пляшок – з-під коньяку, шампанського... Ви як їм зауваження зробите, то вони вас пошлють куди подалі», - каже чоловік. У парку – «клондайк» порушників. На одній лавці дівчина з подружками пиво п’є. Під альтанкою – троє пацанів. Підходжу до них. Про те, що алкоголь заборонено пити на вулиці, знають. Як-не-як студенти «юрфаку». «А де нам пити пиво?» «У кав’ярні чи барі», - кажу. «У деяких барах так накурено, що сидіти неможливо. Та й пиво там коштує дорожче», - каже один. «А якщо до вас підійде міліціонер і скаже платити штраф?». «Скажемо, що про закон не чули. Спершу він зобов’язаний нас попередити». «А домовитися можна завжди, навіть з міліціонером, - каже хлопець у чорній куртці. – Мого знайомого «мент» зловив з пивом на площі Ринок. Завів у браму і сказав йому дати 15 грн. Той мав 10. Міліціонер взяв»… Раджу молодикам не пити і не курити. Для здоров’я краще. «Поки молоді, беремо від життя все, що можна. А от, коли дівчата курять, нам не подобається», - усміхаються.

За пам’ятником Франку теж повсідалися «студіки» з пивом. «Друга година дня, а ви пиво п’єте», - кажу до них. Хлопець з пляшкою ніяковіє. «Цей закон, якщо і подіє, то років через п’ятдесят, і то у великих містах», - каже молода дівчина, студентка-філолог. «Пити пиво у ресторанах не для нас, це більше для «стариків», - говорить хлопець із довгим волоссям. - Нам тут подобається».

Щоби наш народ і не знайшов способу уникнути покарання? Такого бути не може! Якщо у Польщі на пляшку пива одягають пакет, то і наші люди на таке здатні. Якщо патрульний вас не розсекретить, шанс уникнути штрафу таки є... \

 
Джерело інформації - газета "Високий Замок"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 685 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]