[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Грудень » 5 » Адронний колайдер відтворив створення Всесвіту
11:15
Адронний колайдер відтворив створення Всесвіту
Великий адронний колайдер відтворив Великий вибух, але вчені вже пояснили, що було до «народження Всесвіту»: Великий вибух, на їхню думку, відбувався не раз.

На Великому адронному колайдері (ВАК) отримана кварк-глюонна плазма – стан речовини, яка існувала у Всесвіті через 0,00000000001 секунди після Великого вибуху. Кварк-глюонна плазма виникла в результаті зіткнень високоенергетичних важких іонів – ядер свинцю.

«Воістину вражає те, як швидко експерименти прийшли до цих складних фізичних результатів», – заявив Серджіо Бертолуччі, директор Європейського центру ядерних досліджень (CERN) по дослідженнях, слова якого наводить прес-служба організації.

Кварк-глюонна плазма – це стан речовини, при якій дрібні частки – кварки і глюони – не притягуються один до одного і тим самим не з’єднуються в протони, нейтрони або ще якісь атомні ядра. Гаряча кварк-глюонна плазма поводиться, як рідина з дуже низькою в’язкістю (ідеально текуче середовище). Вивчення кварк-глюонної плазми допоможе не тільки зрозуміти, як виглядав Всесвіт відразу після народження, а й вивчити процес формування сучасної матерії.

Зіткнення пучків свинцю в ВАК продовжиться до 6 грудня. Потім колайдер буде зупинений на два місяці для проведення регламентних робіт.

Великий адронний колайдер – найбільший і найпотужніший у світі кільцевий прискорювач елементарних частинок. Він знаходиться під землею в 27-кілометровому тунелі, що проходить під територіями Швейцарії і Франції недалеко від Женеви в Європейському центрі ядерних досліджень (CERN).

Активна фаза роботи колайдера почалася в кінці травня 2010 року. Чотири детектори гігантського приладу (CMS, ATLAS, ALICE і LHCb) займаються вивченням стану речовини у Всесвіті відразу після Великого вибуху, пошуками Бозона Хіггса – частинки, що дає початок масі у Всесвіті, а також пошуком «нової фізики» – явищ за межами Стандартної моделі, панівної сучасної теорії фізики частинок.

Тим часом сама теорія народження Всесвіту в результаті Великого вибуху в даний час ставиться під сумнів деякими фахівцями. Можливо, Всесвіт існував і до нього, а Великий вибух – це лише подія, яка знаменує зародження нового циклу життя Всесвіту і регулярно повторюється. Цю теорію висунули професор Оксфордського університету Роджер Пенроуз і професор Єреванського державного університету Ваге Гурзадян.

Прийнято вважати, що Великий вибух стався близько 13,7 млрд років тому, і з нього почалося існування Всесвіту. Через 300 тисяч років після Великого вибуху зародилося реліктове радіовипромінювання. Аналіз його слідів і наштовхнув професорів на їхню теорію.

Посилаючись на дані, отримані WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe – космічний апарат NASA, призначений для дослідження реліктового випромінювання), вони виявили сліди випромінювання, пов’язані з ще більш давнім часом, ніж Великий вибух.
 
На картах реліктового випромінювання вони знайшли 12 концентричних кіл, з них деякі мають у своєму складі до п’яти кілець. Поділ кола на п’ять кілець означає, що в період існування об’єкта, який відображає це коло, було відзначено п’ять масштабних подій.

Концентричні кола виникають навколо галактичних скупчень. На думку Пенроуза і Гурзадяна, кола стали відображенням надзвичайно потужних гравітаційних хвиль радіації, викликаних зіткненнями гігантських чорних дір. Відбулися ж ці зіткнення в «попередній вічності» – до Великого вибуху.

Це означає, що Всесвіт переходить з однієї «вічності» в іншу, що супроводжується зіткненнями надгігантських чорних дір і Великими вибухами.

У кінцевому рахунку чорні діри поглинуть всю матерію у Всесвіті, вважає професор Пенроуз. Зі знищенням матерії залишиться лише енергія. А вона, у свою чергу, викличе новий Великий вибух і нову «вічність», пише ТСН.
Категорія: Суспільство | Переглядів: 701 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]