[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Січень » 15 » За пенсійним чи водійськими правами бюлетень вам не видадуть
08:32
За пенсійним чи водійськими правами бюлетень вам не видадуть

Що робити, аби не проголосувати на виборах вхолосту?

Перед тим, як іти на виборчу дільницю, уважно перегляньте своє запрошення на вибори. Там вказано точне місце і час голосування (з 8-ї до 20-ї години). Може бути так, що на цих виборах ваша дільниця розміщена в іншому приміщенні, ніж на минулих. Запрошення візьміть із собою – за вказаним у ньому номером вас швидше знайдуть у списку виборців. Не забудьте паспорт – український чи закордонний. Якщо вам виповнилося 25 чи 45, у паспорті громадянина України має обов’язково бути вклеєне «вікове» фото, інакше документ – недійсний. Військовослужбовці строкової служби можуть посвідчити свою особу військовим квитком. Тимчасове посвідчення громадянина України теж дає право проголосувати. А ось студентський квиток, пенсійне чи службове посвідчення, водійські права не є підставою для видачі вам бюлетеня.

У бюлетені мають бути зазначені номери територіального виборчого округу і виборчої дільниці. Обов’язковими є печатка дільничної комісії, прізвище, ініціали та підпис члена комісії. У відривному талоні (де повинні вказати ваш особистий номер у списку виборців) має розписатися не лише член комісії, який видав вам бюлетень, а й ви.

Придивіться уважніше, чи немає у бюлетені позначок (навіть ледь помітних) навпроти прізвищ кандидатів. Інакше ваш голос може стати жертвою фальсифікаторів. У чому «фокус»? Малопомітну позначку - наприклад, крапку, ставлять у «потрібній» графі. Якщо ви голосуєте за цього кандидата, то ваш э чи юзамалює крапку, і бюлетень буде дійсним. Якщо ж ви зробите інший вибір, то у бюлетені буде дві позначки - ваша і крапка навпроти іншого прізвища, яку ви не помітили. Тоді ваш голос не зарахують. Помітивши будь-які підозрілі позначки у бюлетені, невідкладно зверніться до виборчої комісії, аби вам його замінили.

Пам’ятайте: у бюлетені потрібно ставити лише одну позначку – навпроти прізвища вашого кандидата (чи у графі «Не підтримую жодного кандидата»). Не пишіть у бюлетені нічого зайвого, інакше він буде недійсним. Якщо вам кажуть: "Подобається кандидат Іваненко – ставте навпроти нього «+», не подобається – «-», не піддавайтеся на обман. Знак «-» – теж позначка. Якщо ви поставите її навпроти прізвища того, хто вам не подобається, ваш голос зарахують саме за цього кандидата.

Якщо, заповнюючи бюлетень, ви припустилися помилки, зверніться до комісії. За вашою письмовою заявою вам повинні видати інший.

Ви можете перебувати на дільниці стільки часу, скільки вам потрібно для голосування. Але не зловживайте цим, щоб не створювати черг і дати можливість проголосувати іншим виборцям.

Якщо ви не можете самостійно заповнити бюлетень (через фізичні вади), з відома голови чи члена виборчої комісії, маєте право скористатися допомогою (не підказкою!) іншого виборця. Лише виборця (а не спостерігача чи члена комісії). Для людей з вадами зору передбачені спеціальні трафарети зі шрифтом Брайля. Але не виключено, що ними забезпечать не всі виборчі дільниці.

Якщо ваші дані внесені до списку виборців з неточностями чи технічними описками (наприклад, з помилками написані прізвище, ім’я, по батькові, дата народження), голова, заступник чи секретар дільничної комісії можуть виправити їх і в день голосування (письмової заяви не потрібно – достатньо паспорта). Головне, щоб попри допущені описки було очевидно, що йдеться саме про вас, а не про іншу особу.

Що робити, якщо вас не знайшли у списку виборців? Маєте право поскаржитися до дільничної комісії, а у разі відхилення скарги (її мають розглянути невідкладно) - звернутися до суду за місцезнаходженням дільниці. Заяву до комісії чи суду можна подати не пізніше, як за годину до закінчення голосування (до 19.00). Чи встигнуть суди розглянути усі скарги виборців – питання на засипку. Для суддів – теж. «Наразі важко сказати, що з того вийде. Треба питати тих, хто ухвалив такий виборчий закон», - заявив у розмові з журналістом «ВЗ» голова одного з районних судів,

Не відкладайте похід на дільницю до останнього. Постарайтеся прийти хоча б за годину до закінчення голосування. Якщо будуть черги, голосування затягнеться (за законом, дільницю зачинять вчасно, о 20-й годині, але комісія не зможе приступити до встановлення результатів виборів, доки не проголосують усі виборці, котрі залишилися у приміщенні).

Категорія: Політика | Переглядів: 660 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]