[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Червень » 16 » «Водотеплосервіс» підтверджує законність своїх тарифів
11:28
«Водотеплосервіс» підтверджує законність своїх тарифів
15 червня 2011 року директор КП «Водотеплосервіс» Ігор Яковина скликав прес-конференцію для місцевих журналістів, аби ще раз пояснити калушанам логіку формування тарифів на водопостачання, водовідведення та теплопостачання, оскільки у ЗМІ час від часу з’являються матеріали та думки людей, в яких піддається сумніву правильність тарифної політики підприємства. 

За словами Ігоря Яковини, ще у 2008 році пропонувались такі тарифи для населення: централізоване водопостачання — 4,82 грн. за 1 кубічний метр води; централізоване водовідведення — 3,00 грн. за 1 кубічний метр відведених стоків. Однак тарифи на послуги водопостачання і водовідведення для населення з 1 жовтня 2008 року були затверджені нижче запропонованих: централізованого водопостачання в розмірі 2,75 грн. за 1 куб. метр; централізованого водовідведення в розмірі 1,25 грн. за 1 куб. метр. Тому тарифи вже на той час були збитковими і не покривали витрат підприємства для забезпечення надання послуг. 

За три роки видатки зросли і продовжують зростати через постійне підвищення цін на енергоносії, паливно-мастильні матеріали та заробітну плату. Наприклад, вартість електроенергії зросла у 1,8 раза, очистка стоків — у 4 рази, хлор — у 2,2 раза, дизельне пальне — у 1,7 раза, мінімальна зарплата — у 1,8 раза. Частка електоренергії у структурі тарифу по воді складає 36%, оплата праці без нарахувань — 35%, відрахування у Пенсійний фонд — 12%, амортизація — 7%, матеріали —2%, пальне 1%. У структурі тарифу по водовідведенню частка електроенергії складає 11%, очистка стоків — 47%, оплата праці — 24%, Пенсійний фонд — 9%, амортизація — 6%, пальне — 2%. У результаті рівень покриття фактичних витрат за 2010 р. тарифами для населення, які були затверджені в 2008 році, складав відповідно водопостачання — 37%, водовідведення — 18%.

У зв’язку з цим у минулому році КП «Водотеплосервіс» направило обласній інспекції по контролю за цінами нові розрахунки для встановлення економічно обгрунтованих тарифів для населення з врахуванням ПДВ 20%: на централізоване водопостачання — 6,98 грн. за 1 кубічний метр води; централізоване водовідведення — 3,80 грн. за 1 кубічний метр відведених стоків. Заперечень ніяких не було. Із запропонованим проектом рішення щодо тарифів на послуги водопостачання і водовідведення для населення можна було ознайомитись на офіційному сайті Калуської міської ради з вересня 2010 року, а 30 листопада 2010 року проект рішення було обговорено на громадських слуханнях в ПК «Мінерал».

Проте рішенням виконкому від 21 грудня 2010 року №333 тарифи на послуги водопостачання і водовідведення для населення були встановлені з 1 січня 2011 року нижчими від запропонованих: на централізоване водопостачання в розмірі 5,20 грн.за 1 куб. метр; централізоване водовідведення — 3,10 грн. за 1 куб. метр. Ці тарифи покривали витрати щодо водопостачання на 74%, водовідведення — на 81%. А у січні - квітні 2011 року вони покривали витрати на ці послуги ще менше — відповідно на 61% і 43%.

Однак, як зазначив Ігор Яковина, і ці цифри вже двічі перевірялися обласною інспекцією по контролю за цінами. Перший раз за дорученням Калуської прокуратури позапланово у січні, другий — грунтовно планово у травні цього року. Ніяких порушень чи зауважень знову не було. Директор підприємства також додав, що у нині діючих тарифах немає інвестиційної складової.

Щодо роботи по кредиту Світового банку, то на сьогодні, зауважив Ігор Яковина, по всіх станціях підкачки та другому підйому польсько-англійська фірма видала специфікації обладнання, які вже направлені групі управління кредитом. А до кінця червня буде оголошено міжнародний тендер на поставку та монтаж обладнання по станціях підкачки другого та третього підйому. У кінці червня-на початку липня буде також оголошено тендер на поставку та монтаж обладнання по Добрівлянах.

Що стосується опалення, то, за словами Ігоря Яковини, рішенням виконавчого комітету №457 від 12.09.2008 року було встановлено для розрахунків з населенням з 1 жовтня 2008 року тариф 4,84 грн. за 1 м. кв. загальної площі, який відшкодовував вартість послуг станом на 01.01.2011 року на 47%. За період з 2008 року вартість енергоносіїв (природний газ, покупна теплова енергія) зросла в 2 рази, при тому що в структурі собівартості енергоносії займають 80%.

КП «Водотеплосервіс» були отримані 27.08.2010 року висновки Державної інспекції з контролю за цінами в Івано-Франківській області щодо розрахунку економічно обгрунтованих планових витрат на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії для надання послуг населенню в розмірі 324 грн. 41 коп. за 1 Гкал теплової енергії.

Враховуючи ПДВ, централізоване опалення для населення мало коштувати 389,29 грн. за 1 Гкал з приладами обліку, або 9,08 грн. за 1 м. кв. загальної площі в місяць (сезонна плата).

Проте постановою НКРЕ №1811 від 14 грудня 2010 року, яка набрала чинності з 1 січня 2011 року, затверджено КП «Водотеплосервіс» тариф на теплову енергію тільки для населення в розмірі 216,04 грн. за 1 Гкал (без ПДВ). Тариф на теплову енергію з ПДВ 259,25 грн. за 1 Гкал або 6,05 грн./м кв. протягом опалювального сезону. Саме такий тариф затвердив виконавчий комітет з 1 лютого 2011року. Він є збитковим і покриває витраті на надання послуг з централізованого опалення на даний час тільки на 67%.

Ігор Яковина зауважив, що абсолютно згідний з намірами уряду створити єдиний регулятор по всій Україні щодо комунальних послуг. Тоді будуть єдині тарифи в державі і підприємствам, які доведуть, що у них собівартість послуги вища за єдиний загальнодержавний тариф, держава буде цю різницю відшкодовувати. А поки що «Водотеплосервіс» до наступного опалювального сезону подаватиме документи в НКРЕ або в іншу структуру, якщо така буде створена, на новий економічно обгрунтований тариф для населення — 9,08 грн. за 1 кв.м загальної площі. Якщо ціна на газ зросте, то й тариф буде переглянуто у бік збільшення. Директор КП «ВТС» також повідомив, що зараз вже діє Постанова Кабміну про закриття боргів по різниці в тарифах. Сьогодні підприємство підписує відповідні документи майже на 9 млн. грн. Після цього на 1 січня 2011 року боргів перед ДК «Газ України» за використаний газ на котельнях міста не буде.

І наостанок Ігор Яковина прокоментував інформацію, що з’явилася в деяких Інтернет-виданнях та друкованих ЗМІ, щодо придбання підприємством американського препарату «Сіквест» для антикорозійної обробки води без проведення тендеру, порушивши положення про закупівлю товарів і послуг за державні кошти. Його відповідь була лаконічною: жодних юридичних підстав, жодних юридичних документів, які б підтверджували збитки підприємства та незаконність проведення фінансових операцій, у нього, як у директора КП «ВТС», немає.

Джерело інформації - газета "Дзвони Підгір'я"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 970 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]