[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Лютий » 12 » Верховна Рада оголосила Калуш зоною надзвичайної ситуації
00:03
Верховна Рада оголосила Калуш зоною надзвичайної ситуації
Верховна Рада затвердила указ Президента України Віктора Ющенка від 10 лютого про «Про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації». За відповідний проект закону проголосували 392 народних депутатів.

Таким чином на дев’яносто днів місцевість на територіях міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області буде оголошена зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Документ спрямований на забезпечення захисту життя та здоров’я людей, а також нормалізацію екологічного стану в місті Калуш та селах Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області у зв’язку із численними провалами земної поверхні над площею шахтних полів, руйнування будинків і комунікацій, засолення водоносних горизонтів у цьому місті.

Указ також передбачає добровільне відселення людей з територій просідання земної поверхні, утворення провальних воронок, карстів, зсувів ґрунтів з обов’язковим забезпечення їх жилими приміщеннями для тимчасового, а в подальшому постійного проживання; здійснення запобіжних заходів щодо недопущення забруднення джерел питного водопостачання.

Крім того будуть здійснені заходи з укріплення, гідроізоляції, зменшення динаміки приросту розсолів у Домбровському кар’єрі калійних руд, укріплення дамби, тощо. Реалізація цих заходів потребуватиме близько 560,807 млн гривень коштів державного бюджету України.

Цей проект закону був підтриманий РНБО. Згідно з інформацією РНБО у Калуші сталася небезпечна екологічна ситуація у зоні діяльності Державного підприємства «Калійний завод» ВАТ «Оріана». У межах діяльності цього підприємства, що перебуває у сфері управління Фонду державного майна, розташовані 3 відпрацьовані рудники, Домбровський кар’єр, 2 відвали засолених ґрунтів, 2 хвостосховища та шламонакопичувач.

Навколо солевідвалів відбувається поступове засолення підземних вод прощею 140 га. Дамби хвостосховищ нестійкі, що загрожує проривом дамби і потрапляння розсолів у р. Дністер. Загальна площа ареалу соляного забруднення водоносного горизонту становить близько 950 га.

Ситуацію ускладнює розташування на території шахтних полів відпрацьованих рудників близько 100 промислових об’єктів та 1 тис. 145 житлових будинків у межах міста Калуш, сіл Хотінь, Кропивник, Сівка-Калуська, в яких проживає понад 5 тис. осіб.

17 січня 2010 року мешканці міста Калуш на референдумі висловилися за оголошення міста зоною надзвичайної екологічної ситуації. 10 лютого Президент Віктор Ющенко підписав указ про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Водночас, Президент вніс до парламенту проект закону щодо затвердження указу про оголошення території Калуського району Івано-Франківщини зоною надзвичайної екологічної ситуації.
Категорія: Суспільство | Переглядів: 656 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]