[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Жовтень » 14 » «Укртелеком» продадуть росіянам?
11:19
«Укртелеком» продадуть росіянам?
Умови конкурсу на продаж «Укртелекому» виписані так, що основними претендентами на його покупку є «СКМ» Рината Ахметова, російські «Альфа-груп» і АФК «Система». Як пише газета «Дело», конкурс з продажу вітчизняного монополіста зв’язку призначений на 28 грудня. Стартова ціна – 10,5 млрд грн.

До конкурсу не будуть допущені компанії, частка ринку (за доходами) яких в обсязі наданих послуг на українському ринку перевищує 25%. Це викреслює зі списку претендентів «Київстар», який за підсумками ІІ кварталу цього року займав близько 26% ринку зв’язку України. Однак така норма дає можливість брати участь у конкурсі «МТС-Україна» і оператору life:). За підсумками ІІ кварталу 2010 року доходи «МТС-Україна» склали 18%, а life:) – 6%.
Виходячи з умов конкурсу, потенційними покупцями вітчизняного монополіста зв’язку є три компанії: «СКМ» Рината Ахметова, «Альфа-Груп» на чолі з Михайлом Фрідманом і АФК «Система», засновник якої – Володимир Євтушенков.

Найбільш вірогідними кандидатами на купівлю «Укртелекому» експерти називають російські компанії. Так, невипадково уряд почав нагальну підготовку «Укртелекому» до продажу (навіть знаючи, що бюджет цього року коштів від приватизації не отримає) відразу після зустрічі Президента Віктора Януковича з російським лідером Дмитром Медведєвим. Тоді Янукович запевнив свого колегу в тому, що вітає участь російських компаній у приватизації українських компаній, зокрема «Укртелекому».

Як зазначає аналітик «Сократ» Станіслав Картавих, найбільш вірогідним покупцем телекомунікаційної компанії є «СКМ» Рината Ахметова. Група вже представлена на ринку оператором фіксованого зв’язку Vega і мобільним оператором life:), і купівля «Укртелекому» дозволила б Ахметову створити справжнього телекомунікаційного гіганта на ринку фіксованого зв’язку із сукупною абонентською базою в 11 млн абонентів телефонії та 1 млн абонентів Інтернету. За словами керівника експертної групи Netton.Telecom Романа Химича, одним з реальних претендентів на купівлю є і російська АФК «Система» (власник «МТС»). Оборот корпорації в 2009 році виріс на 16,7% і становив $ 18,7 млрд. Як заявляв наприкінці минулого року президент компанії Леонід Меламед, АФК «Система» може «розглядати можливості для інвестицій в нові точки зростання».

Як кажуть експерти, заявлена урядом стартова ціна держоператора в 10,5 млрд грн відповідає поточній ринковій ціні акцій «Укртелекому» на фондових біржах. «Остаточна ціна залежатиме від умов конкурсу та кількості учасників. Думаю, в поточних умовах, і якщо конкурс буде прозорим, держава може розраховувати на 12 млрд грн. Якщо б було вирішено питання про компенсацію «Укртелекому» збитків від надання універсальних послуг зв’язку (зв’язок у сільській місцевості, – «ДЕЛО»), можна було б розраховувати на підвищення ціни ще на 3–4 млрд грн», – зазначає старший аналітик інвестиційної компанії BG Capital Олександр Паращій.
Категорія: Економіка | Переглядів: 636 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]