[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Березень » 23 » Угриновам потрібні дитячий садок і трансформаторна підстанція, але...
14:57
Угриновам потрібні дитячий садок і трансформаторна підстанція, але...
Минулої неділі у Народному домі Старого Угринова відбулися збори громади Старого і Середнього Угриновів.

На зібранні порушувалися різного роду проблеми: необхідність відкриття на території сільської ради дитячого садка, про явно завищені в селах ціни на продукти першої необхідності. Мова велася і про жахливі дороги, зруйновані берегоукріплення, містки, кладки, зокрема про пішохідний перехід біля школи та кладку до П’ятихаток. Не розв’язаним залишився спір навколо визначення місця під встановлення трансформаторної підстанції, оскільки власники земельних ділянок, виділених під новобудови, ніяк не дійдуть згоди про те, на чиїй території вона має бути встановлена.

Як зазначив присутній на зборах громади начальник Калуського РЕМу Олег Тутка, вже три роки через спротив людей вони не можуть встановити трансформаторну підстанцію, на яку програмою ВАТ "Прикарпаттяобленерго” передбачено 100 тис. грн. "Ми готові розглянути всі варіанти, але ми не збираємося бути суддею у земельних конфліктах. Встановлення підстанції дало б можливість не лише забезпечити нормальне електропостачання новобудов, але й розвантажити праву сторону Старого Угринова. Але якщо ситуацію не буде врегульовано, то ми встановимо цю підстанцію у Перевозці. І тоді знімаємо з себе всю відповідальність за стан з електропостачанням в Старому Угринові. А щодо підстанції — альтернативи немає. Вона мусить бути, бо інакше новий житловий масив залишиться без електроенергії. І люди повернуться до цієї проблеми. Але тоді змушені будуть встановлювати її за свої кошти”,— заявив Олег Тутка.

Нагадаємо, що депутати сільської ради попереднього скликання неодноразово на різних зібраннях порушували питання про дитячий садок. На думці, що дошкільна установа необхідна у селі, сходилися і сільська влада, і громада, і районна влада. Однак, і на цих зборах, як і завжди розгорнулася дискусія, де він має розміститися. На даний час громаді важко віднайти необхідне для такої установи вільне приміщення, яке б повністю відповідало всім вимогам. Варто зазначити, що для будівництва дитячого садка земельна ділянка зарезервована і Генплан таке будівництво передбачає. Однак для побудови нової споруди нема коштів. Цього року зупинилися на варіанті, запропонованому в.о. голови РДА Василем Турчином: буде створена комісія, яка розгляне варіант створення на базі Староугринівської школи навчально-виховного комплексу із паралельним функціонуванням кількох дошкільних груп у спеціально переобладнаному крилі шкільного приміщення. Василь Турчин визнав на зборах громади те, що не може перебувати у такому стані, як нині, Народний дім у рідному селі Провідника, побудований громадою у 30-их роках минулого століття, як кажуть старожили, за участю самого Степана Бандери. Районна влада пообіцяла у другому півріччі внести зміни у районний бюджет і розпочати ремонт Народного дому: "Вікна встановлено, опалення є, треба внутрішній і зовнішній ремонт. На це потрібно близько 300 тисяч гривень”.

На сході селян говорили про погані дороги, особливо у Середньому Угринові та на околицях Старого Угринова, але люди, здається, настільки звикли до бездоріжжя, що й не вірять, що ті дороги коли-небудь можуть бути нормальними. Щодо пішохідного переходу навпроти школи, то в.о голови РДА поінформував, що у районному бюджеті передбачено 10 тис. грн. на її будівництво, а також пообіцяв, що у цьому році буде вирішено нарешті проблема встановлення кладки до "П’ятихаток”. За сільською владою — кошторис, за районною — кошти після внесення змін до б'юджету.

Чимало порушувалося питань стосовно транспортного сполучення з Калушем, звучала пропозиція змістити недільні рейси. Однак пік нарікань людей на стан пасажирських перевезень, мабуть, попереду, оскільки через різке подорожчання пально-мастильних матеріалів, запчастин, невдовзі очікується підвищення тарифів (За регуляторним актом, опублікованому на сайті ОДА, на 2 копійки за кожен кілометр у межах зони проїзду), а також перевізники збираються ініціювати скорочення кількості рейсів за рахунок нерентабельних. Люди наголошували на необхідності встановлення зупинки біля районного управління Пенсійного фонду. Адже в цю установу звертаються переважно літні люди, і шлях від зупинки "Центр” долати їм важко.

Без ентузіазму сприйняли люди повідомлення про державну програму розвитку тваринництва (великої рогатої худоби) та її, здавалось би, вигідні умови: 50% суми на придбання стада відшкодовує держава. Проблема полягає в тому, що нема куди здати молоко... На зборах обговорено ряд інших питань, проблем, над вирішенням яких має працювати як сільська і районна влада, так і громада.

Джерело інформації - газета "Вісті Калущини"
Категорія: Економіка | Переглядів: 851 | Додав: Бойко-Перегіняк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]