[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Лютий » 26 » Сьогоднішній грип є смертельно небезпечний?
19:43
Сьогоднішній грип є смертельно небезпечний?
Ще не встигла завершитися перша хвиля грипозної інфекції, яка так багато лиха принесла, як уже треба готуватися до можливої другої хвилі цієї грізної недуги. Адже і в даний час реєструються поодинокі випадки грипу, нерідко надзвичайно важкі, а також значна кількість гострих респіраторних захворювань. За осінньо-зимовий період у нашому районі перехворіло більше тридцяти тисяч осіб і, на жаль, у семи випадках лікарі були безсилі. На Івано-Франківщині померло від грипу 47 осіб.
 
З практичного досвіду ми бачимо, що частіше хворіли грипом особи, які були ослаблені іншими хронічними захворюваннями, особливо легень, серця; мали пристрасть до зловживання алкоголем і цигарками; простуджені, виснажені важкою фізичною працею, а також люди певного віку (зазвичай, діти і пенсіонери), — тобто в тих, в кого ослаблена імунна система. На жаль, широко проведена в засобах масової інформації противакцинальна пропаганда не дали змоги створити в значної частини населення штучний імунітет. Можливо, вчасно проведена вакцинація значно зменшила б кількість хворих, менше було б ускладнень і, можливо, вдалось би уникнути смертельних випадків.
 
На даний час в Україні пройшла перевірку вакцина російського виробництва і на стадії завершення перевірка інших зарубіжних вакцин, у тому числі проти пандемічного грипу. Але найбільше значення все ж таки має наше свідоме ставлення до свого здоров’я.
 
Хочеться навести деякі вже не один раз повторювані постулати: підвищуйте опірність вашого організму, регулярно вживаючи лимони, цибулю, часник, чай з шипшини, чорної смородини, імуностимулятори; один-два рази на день полощіть горло та промивайте ніс теплою солоною водою; змащуйте слизову носа оксоліновою маззю, вазеліном чи іншими жирними мазями; регулярно користуйтеся захисними масками, в першу чергу ті, в кого вже є ознаки застуди. Змінювати чи дезінфікувати марлеві пов’язки потрібно кожні 3-4 години; при відсутності захисних масок навчіть чхати та кашляти дітей і дорослих у серветку або руку на рівні ліктя; регулярно мийте руки з милом та провітрюйте приміщення, де ви знаходитесь. Пряме сонячне проміння та свіже повітря пагубно впливають на вірус грипу; без нагальної потреби уникайте місць скупчення людей, масових заходів. Якщо у вас уже є симптоми грипу тримайтесь на відстані не менше ніж 2-3 метрів від оточуючих. Особливо треба бути обачними в даному випадку вагітним жінкам, які надзвичайно чутливі до грипу, причому серед всіх померлих в області були дві вагітні жінки і дві породіллі.
 
Не займайтесь самолікуванням. Улюблений засіб у народі, яким знижують температуру, — аспірин (ацетилсиліцилова кислота) — при Каліфорнійському грипі є протипоказаним і може призвести до непоправних ускладнень; лікування алкоголем, яке ще інколи побутує в свідомості деяких людей, теж є помилковим, адже після тимчасового полегшення, настає швидке погіршення стану хворого. За перших ознак хвороби одразу ж ізолюйте себе чи того, хто занедужав, від оточуючих. Викличте лікаря. Тільки лікар зможе правильно оцінити важкість стану хворого, поставити діагноз та призначити правильне лікування.
 
Мирослав Петришин,
лікар кабінету інфекційних захворювань
Категорія: Медицина | Переглядів: 1116 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]