[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Березень » 1 » Підтримати місцевого виробника
08:30
Підтримати місцевого виробника
23 лютого 2011 року у залі засідань РДА відбулася нарада за участю представників ГУ економіки ОДА, Калуської РДА, підприємців Калуша і району та фермерів. На порядок денний було винесено питання стосовно цінової політики на деякі продукти харчування. 

Про цінову ситуацію в державі та районі зокрема присутніх проінформувала заступник начальника ГУ економіки ОДА Світлана Шкунда. У своєму виступі вона зупинилася на можливостях і шляхах насичення ринку міста Калуша та району дешевими продуктами харчування, адже третина населення області – люди соціально незахищені. Одним із таких шляхів є підтримка власного виробника, іншим – стабілізація цін на продукти першої необхідності. Тему продовжила заступник начальника ГУ економіки ОДА, начальник відділу з питань цінової політики, розвитку торгівлі та послуг Марія Якимечко. Вона детально розповіла про аспекти здешевлення товарів, зокрема надала інформацію про виробників харчової продукції. За її словами, в області є два підприємства, які виробляють власну продукцію за досить низькими цінами. Це Калуський комбінат хлібопродуктів, який виготовляє крупи, та Рожнятівське ТзОВ «Агрокомпанія «Копійка» – макаронні вироби. Крім того, діють підприємства оптової торгівлі, що постачають продукти за досить прийнятними цінами. Наприклад, Галицька торгова компанія має можливість постачати борошно за ціною 3 грн. 35 коп. за 1 кг, олію марки «Славія», «Сонола» – 12 грн. за 1 л, Прикарпатський торговий дім постачає цукор за ціною 8 грн. 50 коп. за 1 кг.

Марія Якимечко також наголосила на тому, що обласна влада докладає максимум зусиль, щоби населення мало доступ до дешевих продуктів (за її словами, на таких умовах уже працюють супермаркети) та попросила підприємців навести лад у торговому обслуговуванні населення, зокрема на багатьох товарах немає цінників, що, в свою чергу, може служити поштовхом для зловживання службовим становищем із боку продавців.

Про регулювання цін на деякі продукти харчування говорила заступник начальника відділу з питань цінової політики, розвитку торгівлі та послуг ГУ економіки ОДА Лілія Тирінова. Вона, зокрема, нагадала присутнім, що, відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» та з метою врегулювання цін на основні продовольчі товари, для всіх суб’єктів господарювання встановлено граничний рівень рентабельності при виробництві борошна різного ґатунку в розмірі 5 відсотків. А граничний рівень торговельних (постачальницько-збутових) надбавок до оптової ціни виробника (митної вартості) без урахування витрат їх транспортування у міжміському сполученні для всіх суб’єктів господарювання встановлено в розмірі 10% на хліб і 15 % на борошно, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину, м’ясо птиці, варені ковбасні вироби, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі.

У підприємців виникло чимало запитань до тих, хто виступав. Перші нарікали на оптовиків, які займаються роздрібною торгівлею, через що стають їхніми конкурентами та висловлювали претензії щодо питань росту цін на продукти харчування, які адресуються саме їм, а не оптовикам та виробникам.

Із зали лунали обурення, мовляв ринкова економіка діє уже більш ніж десятиліття, а влада далі продовжує «тиснути, а не захищати».

Представники ГУ економіки ОДА закликали присутніх до конструктивної розмови та конкретних пропозицій. Адже закони потрібно виконувати, якими б вони не були.

Поговорити поговорили. Але ціни і далі ростуть, як на дріжджах, а пенсії підвищуються лише на кілька гриве­нь. Як вижити в такій ситуації пенсіонеру – залишається загадкою.
Також на нараді виступила заступник начальника УПФ в Калуському районі Надія Коцеловська. Вона, зокрема, говорила про суми і терміни сплати єдиного внеску до Пенсійного фонду. За її словами, фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок до 20 числа місяця, наступного за місяцем, за який він сплачується (наприклад, за січень 2011 року єдиний внесок мав бути сплачений до 20.02.2011 року у розмірі 326,53 грн.). Надія Коцеловська також зазначила, що, враховуючи розмір мінімальної заробітної плати у 2011 році, мінімальний страховий внесок для зазначених осіб становить з 1січня – 326,53 грн., з 1 квітня – 333,12 грн., з 1 жовтня – 341,80 грн., з 1 грудня – 348,39 грн.

Про деякі аспекти пенсійної реформи розповів начальник управління Пенсійного фонду в Калуському районі Ігор Кучма.

Про нові ставки єдиного податку проінформував присутніх голова ради підприємців Калуського району Микола Манелюк. Він також попросив колег зібратися в галузевих радах і обговорити дане питання.

Джерело інформації - газета "Західний Вісник"
Категорія: Економіка | Переглядів: 661 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]