[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Червень » 11 » Партія регіонів таємно готує парламентські вибори?
14:26
Партія регіонів таємно готує парламентські вибори?
Партія регіонів схиляється до того, щоб проводити навесні одночасно місцеві і парламентські вибори. Про це заявив віце-спікер Микола Томенко.

«Зараз з'явився ще один сценарій, про який я говорив дуже давно: це одночасні місцеві і парламентські весняні вибори. Вибори раз на п'ять років. І багато «регіоналів» схиляються до такого сценарію », - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чому останнім часом не обговорюється тема місцевих виборів, Томенко сказав: «Думаю, є дві причини. Перша - об'єктивна, друга - суб'єктивна ». Віце-спікер пояснив: об'єктивна - це те, що сьогодні на порядку денному є більш насущні стратегічні речі - судоустрій, засади внутрішньої і зовнішньої політики. «Тому треба завершити цю історію, а потім повернутися до виборів. Думаю, позиція Януковича така: дата - другорядне питання, система виборів - ключове », - сказав він.
І суб'єктивний чинник, за його словами, це категоричне неприйняття такого підходу Володимиром Литвином і комуністами. «І щодо дати, і про систему. Це і привело до певного затишшя. Без КПУ і Блоку Литвина важко буде проводити принципи і судоустрій, тому «регіони» змінили пріоритети. Мовляв, давайте це проголосуємо, а потім порадимося, що робити », - вважає Томенко.

На зауваження, що Партія регіонів зацікавлена провести вибори саме восени, поки вони мають високий рейтинг, Томенко сказав: «Якщо буде змінена система, регіонам буде все одно - осінь чи весна».

«Якщо сьогодні рейтинг« Регіонів »40%, а завтра буде 30%, нічого страшного в цьому для них немає. Вони компенсують це мажоритарною частиною », - сказав віце-спікер. У той же час він вважає, що варіант проведення місцевих виборів 31 жовтня має високий ступінь ймовірності. «У нас ще три сесійні тижні - це чимало. Щоб вибори відбулися в жовтні, потрібно хоча б 9 липня ухвалити закон про зміну виборчої системи. Якщо ж цього не відбудеться, тоді зрозуміло, що вибори будуть навесні », - підсумував Томенко.

Нагадаємо, 1 червня народний депутат, голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов висловив надію, що до кінця цієї сесії парламент прийме зміни до закону про проведення цієї осені виборів місцевих органів влади. «Підготовлено документ Президента щодо змін системи виборів. Буде запропонована чисто мажоритарна система на рівні селищ і сіл та змішана система 50 на 50 - райони і міста », - сказав він.

Також, за його словами, згідно з текстом проекту документа зменшується термін проведення виборчої кампанії до 50 днів.

Як зазначив Єфремов, якщо дані зміни до закону про вибори будуть прийняті, Україні не доведеться порушувати Конституцію, і провести вибори до органів місцевого самоврядування вдасться в нинішньому році.

Чи справді в Україні наступної весни відбудуться одразу двоє виборів?
Категорія: Політика | Переглядів: 574 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]