[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Травень » 3 » ООН і ЄС вимагають вжити негайних заходів для попередження катастрофи в Калуші
09:16
ООН і ЄС вимагають вжити негайних заходів для попередження катастрофи в Калуші
Спільна оглядова місія Європейського Союзу та Організації Об’єднаних Націй, що відвідала Калуський район в Україні у відповідь на офіційне звернення української влади дійшла висновку, що екологічна ситуація на колишніх територіях здійснення видобутку – критична. Зокрема у звіті місії йдеться про засоленість ґрунтів та поверхневих вод, потребу дотримання безпечного рівня гребель, про високу ймовірність прориву Домбровського відкритого кар’єру у річку Сівка, а також, про небезпеку розповсюдження органічної речовини – гексахлорбензолу (HBC) у навколишнє середовище.

Як повідомляє представництво Європейського Союзу в Україні, враховуючи всю серйозність екологічної ситуації, доповідь місії, представлена уряду України цього тижня, відзначає, що існують механізми, завдяки яким можна запобігти перетворенню незадовільної теперішньої ситуації в катастрофу. Для вирішення та усунення виявлених проблем потрібно вжити негайних заходів.

«Оперативна та продуктивна робота місії стала можливою завдяки підтримці та співпраці з боку влади», зазначив керівник місії Рене Нійенхейс. «Висококваліфіковані національні експерти надали нашій команді необхідну довідкову інформацію про існуючі проблеми», - додав він.

Місія оцінила надійність сховища технічних відходів напередодні танення гірських снігів і можливих весняних паводків, а також ризики, пов'язані з осіданням ґрунту. Місія також здійснила забір ґрунту в прилеглих до сховища та інших небезпечно забруднених територіях, щоб проаналізувати рівень ризику для місцевих громад і навколишнього середовища. Крім того, місія співпрацювала з організаціями, що ліквідовують наслідки надзвичайних ситуацій, допомагала їм визначити рівень готовності до здійснення заходів, направлених на зведення до мінімуму впливу критичного екологічного стану навколишнього середовища на місцеве населення.

Провідні експерти Системи ООН зі зниження наслідків природних катастроф (UNDAC) та Центру Європейської Комісії зі спостереження та інформування (EC-MIC) у період з 1 по 9 березня 2010 року відвідали Україну у складі спільної місії. Дев’ять членів команди мають досвід з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, реалізації заходів направлених на охорону навколишнього середовища, зниження ризиків техногенних катастроф, гідрогеології та відходів дамб. Технічна підтримка, включно з необхідним обладнанням для здійснення екологічної оцінки та аналізу відібраних проб ґрунтів, були надані Організацією з міжнародного гуманітарного партнерства.
Категорія: Суспільство | Переглядів: 623 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]