[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Серпень » 9 » Обірваний електропровід — прихована небезпека!
10:30
Обірваний електропровід — прихована небезпека!
ВАТ "Прикарпаттяобленерго” стурбоване ситуацією, яка склалася в Україні та на Прикарпатті щодо травматизму та загибелі сторонніх осіб на енергетичному обладнанні. Лише протягом І півріччя поточного року в державі від ураження електричним струмом загинуло 33 особи, у тому числі 5 дітей, у електромережах ВАТ "Прикарпаттяобленерго” загинуло 4 сторонні особи.
 
Трагічні випадки траплялися при спробі крадіжок електрообладнання, при доторканні до обірваних проводів електроліній, при самовільному проникненні в електроустановки, при самовільному піднятті на опори ліній електропередач, які знаходились під напругою тощо. У червні-липні у зв’язку із несприятливими погодними умовами (сильний вітер, дощ, зсув ґрунтів разом з лініями електропередач внаслідок повені тощо) Мінпаливенерго констатує зростання випадків смертельного травмування. Тому енергетики нагадують мешканцям краю про небезпеку, що виникає при наближенні до обірваних проводів та наголошує: будь-яке самовільне виконання робіт в електроустановках є смертельно небезпечним.
 
Без електричної енергії неможливе життя сучасної людини, вона вірний помічник у праці та побуті, але при цьому становить небезпеку для здоров’я людини, якщо поводитися з нею недбало і неправильно. Однією з причин травматизму є недостатнє знання природи електричного струму і невиконання елементарних вимог безпеки. Електричний струм не має ні запаху, ні кольору, його наявність можна визначити тільки спеціальними приладами. Дія електричного струму залежить від його величини, шляху та часу проходження, фізичного і психологічного стану людини та довкілля. Проходячи через тіло людини струм може вик-ликати опіки, непритомність, зупинку дихання та серцебиття і, навіть, смерть.
 
Електричний струм уражає несподівано, коли людина торкається неізольованого проводу, провідних частин електроустановки або металевого предмета, що знаходиться під напругою. Необхідно постійно пам’ятати, що смертельно небезпечно не тільки торкатися до обірваних чи обвислих проводів, але й підходити до проводу, який лежить на землі, на відстань меншу 8 метрів. Земля є провідником електричного струму, стає ніби його продовженням, і навколо обірваного проводу, який лежить на землі утворюється небезпечна зона радіусом 8 метрів. Людині при потраплянні у цю зону загрожує смертельна небезпека, хоча вона і не торкнулася проводу. Знаходячись в зоні розтікання струму, необхідно пам’ятати про небезпеку крокової напруги між двома точками землі. Із неї необхідно виходити переміщуючи ступні ніг по землі, не відриваючи одну від одної.
 
У разі виявлення обірваних або провислих проводів повітряної лінії необхідно організувати охорону місця пошкодження і негайно повідомити про це диспетчера електричних мереж свого району (в Калуші і районі — за телефоном: 6-26-36 та 2-26-48).
 
Рятувати потерпілих від дії електричного струму в електроустановках напругою 6000 Вольт і вище мають право тільки підготовлені спеціалісти. При звільненні потерпілого від дії електричного струму дорога кожна хвилина. Для надання кваліфікованої допомоги слід негайно викликати лікаря за телефоном 103.
 
Пам’ятайте: від ваших оперативних дій при ураженні людини електричним струмом може залежати чиєсь життя.
 
Відділ інформаційної політики ВАТ "Прикарпаттяобленерго”.
Категорія: Кримінал | Переглядів: 878 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]