[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Серпень » 13 » Львівський слідчий «погорів» на хабарі у Калуші
10:59
Львівський слідчий «погорів» на хабарі у Калуші
Як повідомив заступник прокурора м. Калуша Ігор Орищенко, нещодавно Калуський міськрайонний суд завершив розгляд справи стосовно 27-річного Сергія І., уродженця м. Калуша, жителя смт Шкло Львівської області, який обвинувачувався в одержанні хабара, поєднаному з вимаганням (ст. 368 ч.2 Кримінального кодексу України).
 
Події, які привели на лаву підсудних слідчого Сихівського районного відділу ЛМУ ГУМВС України у Львівській області, відбувалися з 27 грудня 2009 року по 28 січня 2010-го. Калушанина Віктора Н., який керував автомобілем «Фіат-Фіоріно» за генеральним дорученням, у Львові поблизу іподрому зупинили працівники ДПС. Під час огляду транспортного засобу та перевірки документів на автомашину та право керування транспортним засобом працівники міліції встановили, що бланк посвідчення водія, яке було видане Н. 23.08.2006 року, виготовлено не поліграфічним підприємством Держзнак ПК «Україна», тобто були наявні ознаки підробки. Працівники ДПС склали протокол вилучення та зареєстрували матеріали перевірки у журналі реєстрації заяв і повідомлень про злочини. Подружжя Н. було доправлене до Сихівського райвідділу міліції для дачі пояснень.
 
У цей час до них підійшов старший лейтенант міліції, який представився слідчим І. і повідомив, що саме він проводитиме перевірку за фактом використання підробленого документа. Під час бесіди Сергій І. повідомив Віктору у присутності його дружини про те, що стосовно нього може бути порушена кримінальна справа за використання підробленого посвідчення водія і йому загрожує призначення судом реальної міри покарання — до двох років позбавлення волі, а також, що за вироком суду може бути конфіскований і транспортний засіб. Разом з тим слідчий запропонував Віктору по-земляцьки вирішити його справу позитивно — звести все до адмінштрафу чи умовного покарання. Але, звісно, не безкоштовно, а за винагороду — 1000 доларів.
 
Коли Віктор сказав, що у нього таких коштів нема, працівник міліції дав йому два тижні. Після Різдвяних свят калушанин повинен був привезти 5 тис. грн., решту суми — пізніше. При цьому правоохоронець не забув нагадати, що у разі невиконання його вимоги в назначений термін він арештує транспортний засіб і затримає Н. Налякане подружжя, пообіцяло знайти гроші.
 
Після цього слідчий взяв у Н. розписку про явку до нього за першим викликом, переписав номери мобільних телефонів Віктора, дружини, а також їхніх батьків і зобов’язав останнього зібрати по місцю проживання характеризуючі особу дані. Через два тижні Н. ці папери, а також копію свідоцтва про одруження та народження дитини, копії документів на право керування транспортним засобом та винагороду повинен був передати І.
 
Перший раз про свої «умови» слідчий нагадав Віктору по телефону 10 січня. Коли ж почув, що відповідної суми ще нема та й всіх документів теж, порекомендував прискорити процес. Наступного дня він зателефонував повторно і вже пригрозив, що створить йому проблеми, якщо той не ворушитиметься. Після цього дзвінки від слідчого час від часу надходили також дружині та батькам.
 
18 січня Сергій І. таки порушив кримінальну справу стосовно Віктора Н. за ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 358 ч.2, 358 ч.3 КК України, яку прийняв до свого провадження. А 27 січня він по мобільному повідомив Віктору, що наступного дня буде у Калуші і попередив, щоб той мав всі необхідні документи, в тому числі і всю суму коштів, які той вимагав.
 
Калушанин, загнаний таким повідомленням слідчого у кут, вирішив звернутися із відповідною заявою в УСБУ у Івано-Франківській обл. Звісно, ця служба відреагувала миттєво. Тож Сергій І. був спійманий на «гарячому» після прийняття хабара 28 січня. Бо він, як і обіцяв, по обіді був у Калуші на квартирі Віктора ще з одним слідчим. Поцікавився, чи є необхідна сума. Н. відповів, що знайшов лише 5 тис. грн. Тоді Сергій запропонував йому від’їхати з ним за місто, щоб нібито обговорити деталі справи. Вже на сходовій він красномовно вказав чоловікові на задню кишеню штанів. Той, звісно, зрозумів цей жест і поклав туди 5 тисяч гривень.
 
Пізніше у судовому засіданні Сергій І. свою вину у вчиненому не визнав та показав, що ніякого хабара від Н. він не вимагав, ніяких коштів від нього не отримував, а гроші в сумі 5000 грн. йому підкинули під час затримання працівники СБУ.
 
Та, за словами державного обвинувача, заступника прокурора м. Калуша Ігоря Орищенка, не зважаючи на невизнання своєї вини, вина підсудного була повністю доведена доказами, зібраними в ході досудового слідства. Тож незабаром своє слово у цій справі сказав і суд. Служителі Феміди, щоправда, поставилися до підсудного поблажливіше, ніж того вимагав державний обвинувач. Сергія І. засудили не до п’яти, а до трьох років позбавлення волі з конфіскацією половини належного майна та позбавили його права обіймати атестовані посади у правоохоронних органах строком на два роки. Задовольнив суд і цивільні позови на матеріальні та моральні збитки потерпілій стороні, щоправда, у меншому розмірі.
 
А що стосується самого Віктора Н., то він, звісно, теж не уникне відповідальності. Справа щодо підробленого посвідчення водія таки порушена. Її розслідуванням займаються львівські правоохоронці.
 
Джерело інформації - газета "Дзвони Підгір’я" 
Категорія: Кримінал | Переглядів: 740 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]