[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2012 » Травень » 23 » Літні помідори – за зимовими цінами!
11:18
Літні помідори – за зимовими цінами!
Ціни на тепличні овочі не падають, бо майже увесь урожай «вигрібає» Росія? 

Надворі уже друга половина травня, а свіжі овочі коштують все ще надто дорого, аби включати їх у своє щоденне меню. Обіцяний обвал цін на помідори у травні так і не стався, і навряд чи буде найближчим часом. Ціни лише трохи знизились: якщо два тижні тому за кілограм помідорів доводилось віддавати 25-30 гривень, то зараз – 20 -26. Торік у такий же період помідори коштували 16-18 гривень.

У «АПК-Інформ: овочі та фрукти» такі високі ціни на помідори пояснюють перебоями з імпортом томатів в Україну, які були в останні декілька тижнів. Щодо українських підприємств, які займаються вирощуванням тепличних овочів, то вони у цьому сезоні скоротили площі під томатами. Через це на ринку утворився якщо не дефіцит, то принаймні невелика пропозиція помідорів. Самі ж виробники кажуть, що причина не стільки у тому, що у нас стали менше вирощувати томатів, скільки у зростанні попиту на українські помідори у Російській Федерації.

"Попит на помідори великий, тому й ціна тримається. Зараз практично усе "вигрібає” Росія, – каже представник кримської компанії, що займається гуртовими продажами овочів та фруктів, Наталія Михайлова. – Ми працюємо безпосередньо з виробником, і при цьому кілограм помідорів у нас (великий гурт) – 18,5 гривні. А кілька тижнів тому були навіть по 29 гривень! Зрозуміло, у роздрібній торгівлі вони не коштуватимуть менше як 20 гривень. Огірок – 10 гривень. Теж доволі висока ціна як на третю декаду травня. Є у нас і турецький помідор. Він трохи дешевший – 17-18 гривень за кілограм. Натомість баклажани та перець у нас тільки імпортні. Баклажани по 21 гривні, перець – по 16 гривень за кілограм (у супермаркетах кілограм червоного перцю коштує 32-39 гривень. – Авт.). Уже завтра у нас мають з’явитись перші персики з цьогорічного урожаю. А з 1 червня – черешня та нектарин. Які будуть ціни на них – ще не знаємо”.

Коли нарешті впадуть ціни на огірки та помідори, Наталія Михайлова не береться прогнозувати. Припускає, українські тепличники під час сильних морозів у лютому зазнали значних збитків, адже серйозно зросли витрати на опалення. А у тих, у кого теплиці застарілі, померзла частина саджанців. Тож зараз тримають "зимові” ціни навіть на ті помідори, що збирають у літніх (плівкових) теплицях, які не потрібно обігрівати. Утім, як тільки на ринку з’явиться більше імпортних томатів, у наших виробників не буде іншого вибору, як знижувати ціни.

А тим часом...

Цього року Україна очікує на рекордний урожай яблук – понад мільйон тонн. Торік, за словами експерта Українського клубу агробізнесу Ігоря Стрелюка, цього року у період цвітіння яблунь була надзвичайно сприятлива погода. Дощі, які пройшли останніми днями, не зашкодять урожаю, бо уже є зав’язь. Усе це дає підстави припускати, що цьогорічний урожай яблук буде на 10-15% вищий, ніж торік. А торік в Україні зібрали 930 тисяч тонн. З цим показником країна увійшла до п’ятірки найбільших постачальників яблук у Європі.

Джерело інформації - газета "Високий Замок"
Категорія: Економіка | Переглядів: 898 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]