[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Лютий » 2 » Калуш на межі екологічної катастрофи, - Віктор Ющенко
09:32
Калуш на межі екологічної катастрофи, - Віктор Ющенко
У зонах можливого хімічного зараження в Україні мешкає понад 10 млн людей. Про це зазначив Президент України Віктор Ющенко у Калуші на Прикарпатті під час наради з питань мінімізації негативного впливу на довкілля та життєдіяльність людини підприємств хімічної і видобувної промисловості зазначив, що держава практично усунулася від вирішення названих екологічних проблем.

"Це я вважаю неприпустимим. Ситуація надзвичайно тривожна. Ми знаходимося на межі екологічної катастрофи", – попередив Віктор Ющенко, - повідомили у прес-службі Президента України.

За словами Президента, у Калуші неналежний рівень екологічної безпеки виробництва на "Калійному заводі" став джерелом серйозної небезпеки для людей і природного середовища. Небезпеку для жителів Калуша і навколишніх сіл становлять практично всі об’єкти колишнього виробництва. Так, підкреслив Президент, якщо не витримає гребля хвостосховища, яка вже не відповідає нормам безпеки, відходи хімвиробництва, "в яких можна знайти практично всю таблицю Менделєєва", потраплять до Дністра. "Це несе в собі загрозу екологічної катастрофи загальноєвропейського масштабу", – вважає Віктор Ющенко.

Президент підкреслив, що згадані проблеми не були і не є жодною таємницею для Кабінету Міністрів – стан справ на калійному заводі розглядався на засіданнях Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки.

Глава держави повідомив, що ситуацію на підприємстві планується розглянути на засіданні Ради національної безпеки і оборони України у середу, 3 лютого: "Нам треба зробити невідкладні кроки, щоб не допустити погіршення екологічної ситуації", – сказав Президент. Він повідомив, що звернеться до уряду стосовно виділення коштів із резервного фонду для вирішення екологічної ситуації на підприємстві. "Я хотів би запропонувати через рішення РНБО провести питання забезпечення відповідного фінансування даних робіт на 2010 рік".

Президент висловив розуміння позиції громади, яка 17 січня 2010 року на місцевому референдумі висловилися за оголошення регіону зоною надзвичайної екологічної ситуації. На запитання у бюлетені "Чи вважаєте Ви, що територія міста Калуша є зоною надзвичайної екологічної ситуації?" ствердно відповіли 30 тисяч 436 жителів міста або 97,27%.
 
"Нам треба консолідувати зусилля, починаючи від РНБО, уряду, і зробити миттєву реакцію на ці речі", – закликав Глава держави.

Віктор Ющенко повідомив також про намір звернутися до міжнародних інституцій щодо надання гуманітарної та технічної допомоги для подолання цих викликів.
 
Довідка.
 
ДП "Калійний завод", утворений на базі заводу калійних добрив ВАТ "Оріана", було введено в експлуатацію в 1967 році. До 1996 року завод працював рентабельно. Через незадовільне технічне переозброєння заводу, дефіцит обігових коштів, спричинений переходом до бартеру, випуск мінеральних добрив зменшився з 132,6 тис. т у 1995 р. до 20,9 тис. т у 1999 році. У жовтні 2001 р. було зупинено випуск калімагнезії галургійним методом.
 
Екологічно небезпечні об’єкти – 3 рудники ("Калуш", "Голинь", "Ново-Голинь"), Домбровський кар’єр, 2 відвали засолених ґрунтів, шлаконакопичувач і 2 хвостосховища (комплекси споруд для зберігання або захоронення радіоактивних, токсичних та інших відходів збагачення корисних копалини).
 
Основні загрози: небезпека інтенсивного просідання земної поверхні, на якій розташовано понад 1300 житлових будинків у Калуші, селах Хотінь, Кропивник, Сівка-Калуська, Голинь, а також 23 промислові споруди.
Категорія: Суспільство | Переглядів: 687 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]