[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Листопад » 3 » Як протидіяти грипу та ГРВІ
18:35
Як протидіяти грипу та ГРВІ
Загальновідомо, що будь-які інфекційні захворювання, у тому числі гострі респіраторні, краще попередити, ніж потім їх лікувати. Цього понеділка у Калуській міській раді відбулося засідання міськрайонної надзвичайної протиепідемічної комісії, на якому було розглянуто питання "Щодо епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ та заходи профілактики”.
 
Завідуюча епідеміологічним відділом Калуської санепідемстанції Зінаїда Ковбаснюк поінформувала присутніх про те, що "ми наближаємося до прогнозованого підйому гострих респіраторних захворювань”. Вона зазначила, що у вересні (коли ідуть до школи діти) цього року спостерігався сплеск захворювань: 122 випадки на 100 тисяч населення проти 69 випадків у 2009 році (зареєстровано 1566 хворих проти 876). Але надалі почався спад захворювань: минулого тижня зареєстровано 48 випадків проти 60 за 43 тиждень 2009 року. На даний час у медичних закладах хворих з діагнозом грип не зареєстровано. "Тобто епідемічна ситуація наразі є стабільною, — констатувала п. Ковбаснюк. — Але до епідемії потрібно готуватися заздалегідь. Минулого року епідемія була раптовою, всі були розгублені: і лікарі, і влада, і хворі. Цьогоріч ми підходимо до можливої епідемії прогнозовано”.
 
Галина Романко, в. о. заступника міського голови з гуманітарних питань, поцікавилася в доповідачки, як виглядають місто та район у спектрі інших адміністративних одиниць області. "Ми не перевищуємо обласний показник, — зазначила Зінаїда Ковбаснюк, — але наближаємося до нього. І щоб захворюваність на ГРВІ та грип не була катастрофічною, Міністерство охорони здоров’я рекомендує вакцинувати групу ризику — представників влади, працівників освіти та медицини, тобто тих, хто постійно перебуває в контакті з іншими особами. Працівники санепідемслужби підрахували, що в місті, насамперед, потрібно щепити 1500 осіб, у районі — 1200. Бажано вакцинувати дітей, людей похилого віку, осіб із хронічними захворюваннями, тобто тих, в кого слабка імунна система.
 
Каліфорнійський грип А/Н1N1 у цьому році зі стадії пандемічного переходить у сезонний і курсуватиме з іншими сезонними вірусами грипу A (H3N2) та грипу B. Тож Всесвітня організація здоров’я для щеплення рекомендує використовувати тривалентну вакцину, спрямовану проти всiх трьох вiрусiв. Крім того, є ймовірність, що на території України "гулятиме” новий досить агресивний вірус грипу А/Н2N3”.
 
Зіновій Пеленичка, головний лікар Калуської санепідемстанції, повідомив, що листи з рекомендаціями щодо вакцинації працівників надіслані в усі великі установи, організації, підприємства Калущини; проводиться моніторинг теплового режиму в дитячих садочках, школах, лікарняних закладах.
 
"Минулого року ми справді були збентежені, — зазначив головний лікар Калуської ЦРЛ Іван Красійчук, — ледь не кожного дня приходили інші рекомендації щодо лікування хворих. Цього року все по-іншому. Ми виправляємо помилки, допущені в минулому році. Так, насамперед розмежували хворих: "гарякових” швидка медична допомога доставлятиме в інфекційну лікарню, для хворих вагітних жінок віддано частину гінекологічного відділу. У міській поліклініці відкрито кабінети для "гарячкових” хворих; є окремий кабінет і в жіночій консультації, під час епідемії дільничні лікарі-гінекологи обдзвонюватимуть вагітних жінок, цікавитимуться їхнім здоров’ям. При потребі буде збільшено госпітальну базу: на 60 — в районній лікарні та на 110 у стаціонарі центральної лікарні”. Іван Красійчук зазначив, що "минулого року центральна районна лікарня була досить слабкою у плані реанімації, нещодавно придбали 4 потужні апарати, якими можна керувати диханням людини”. Запасу медикаментів у лікарні є на 2 тижні, потрібно ще поповнити запас. Препаратом "Таміфлю” медичний заклад забезпечений (є 989 упаковок). Наразі у пульмонологічному відділі лікується 40 хворих (відділ розрахований на 30 ліжок), у дитячій лікарні — 90 дітей (у відділі — 70 ліжок).
 
Головний лікар Калуської районної лікарні Микола Гудим зазначив, що на перспективу потрібно відкрити в інфекційній лікарні та терапевтичному відділі районної лікарні реанімаційні палати (на одну потрібно 300-400 тис. грн.), щоб можна було надати негайну допомогу хворим у важкому стані.
 
Заслухавши всіх доповідачів, надзвичайна протиепідемічна комісія прийняла рішення: активізувати роботу штабу з протидії поширенню грипу та ГРВІ, забезпечити подальше поширення даних захворювань восени 2010 року; обмежити при потребі проведення масових заходів серед населення, про їх проведення інформувати медичну й санітарно-епідемілогічну служби; забезпечити дотримання температурного режиму, проведення щоденного медичного спостереження за учнями (вихованцями) навчальних закладів, з метою своєчасного виявлення хворих на грип та ГРВІ; при виявленні фактів перевищення захворюваності у навчальних закладах понад 20% — вирішувати в термінованому порядку питання про введення додаткових канікул терміном не менше 10 днів; здійснювати щоденний моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ населення, звернувши особливу увагу на захворюваність дитячого населення та вагітних; забезпечити контроль за дотриманням протиепідемічного режиму та проведенням дезінфекційних заходів у місцях масового перебування людей, у дитячих дошкільних, освітніх закладах, установах охорони здоров’я, закладах культури, на підприємствах, в організаціях і установах та ін.
 
Джерело інформації - газета "Вісті Калущини"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 602 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]