[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Жовтень » 11 » Інфляція у вересні 2010 рекордна за останні 12 років
13:19
Інфляція у вересні 2010 рекордна за останні 12 років
Показник вересневої інфляції був максимальним для цього місяця з 1998 року. Про це йдеться в інформаційному повідомленні «Експрес-оцінка інфляції» за вересень 2010 року, оприлюдненому на сайті НБУ.

У Нацбанку відзначили, що різке зростання індексу споживчих цін (ІСЦ) у вересні на рівні 2,9% було викликане, серед іншого, зростанням цін на сирі продукти на 7,2% за місяць, що становить 2 п.п. внеску в ІСЦ.

Прискорення базової інфляції, показник якої у вересні становив 1,5%, додало 0,8 п.п. у ІСЦ. «Максимальний (із 1998 року) для цього місяця приріст ІСЦ зумовив прискорення річної інфляції споживчих цін до 10,5% (7,4% – із початку року)», – констатує Нацбанк. Зростання цін на сирі продукти у вересні, перш за все, було обумовлено шоками на окремих товарних ринках.

Основними чинниками були різке зростання цін на світових продовольчих ринках і погіршення інфляційних очікувань економічних агентів. Внесок сезонного чинника в зростання цін на сирі продукти становив лише 0,2 п.п. Зміна небазової інфляції у вересні досягла 4,5%, що становить 2,1 п.п. внеску у зміну ІСЦ.
 
Зміцнення курсу євро в умовах відносної стабільності курсу гривні до долара стало головним чинником послаблення номінального ефективного обмінного курсу (НЕОК) гривні, що сприяло зростанню вузького базового ІСЦ на 0,5%. Водночас, у річному вимірюванні його уповільнення продовжилося до 3,6%, зазначають в НБУ.
 
Крім того, зростання базової інфляції (до 1,5% у вересні, до 7,7% у річному вимірюванні) було викликане за рахунок підвищення цін на алкогольні й тютюнові вироби внаслідок підняття акцизів, а також за рахунок зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки. Внесок цих двох чинників у зміну базового ІСЦ становив по 0,5 п.п.

Під впливом низького зовнішнього попиту на продукцію металургії продовжилося уповільнення індексу цін виробників (ІЦВ) до 19,2% (у річному вимірюванні). Зростання ІЦВ у вересні на 0,1% було обумовлене, в основному, за рахунок зростання цін у харчовій промисловості.
 
Як повідомлялося, споживчі ціни в Україні, які виросли в серпні на 1,2% після чотирьох місяців зниження, у вересні зросли ще на 2,9%, повідомляє «Економічна правда».
Категорія: Економіка | Переглядів: 580 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]