[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Жовтень » 6 » Дрібних підприємців знищать?
22:26
Дрібних підприємців знищать?
У Верховної Ради нарешті дійшли руки до Податкового кодексу. 7 жовтня 2010 року депутати планують розглянути його у першому читанні, а до 4 листопада 2010 року прийняти закон у цілому. Таке завдання поставив перед парламентаріями віце-прем’єр Борис Колесников. Поспіх через те, що частина нововведень, передбачених у законопроекті, має набути чинності уже з 1 січня 2010 року.
 
За словами Сергія Терьохіна, якщо документ таки набуде чинності з 1 січня 2011 року, він може бути оскаржений у Конституційному Суді. (За законодавством, податкові зміни мають приймати максимум за 6 місяців до нового бюджетного року, а всі фіскальні поправки, прийняті після 15 липня, набувають чинності лише через бюджетний рік). Чи не найбільше прийняття нового Податкового кодексу бояться дрібні підприємці, саме їх зміни торкнуться найбільше.

На спрощену систему оподаткування, яка прийде на зміну теперішньому єдиному податку, після прийняття нового Податкового кодексу зможуть претендувати лише одиниці з дрібних підприємців. Щоб працювати на спрощеній системі оподаткування, треба, аби дохід за попередній рік не перевищував 300 тисяч гривень. Спрощенцями не зможуть бути ті підприємці, які мають більше двох найманих працівників.
 
Ставку податку визначатимуть місцеві ради. Причому у містах, у яких проживають понад 150 тисяч чоловік, податки будуть вищими – від 200 до 600 гривень на місяць. У менших населених пунктах ставка податку може коливатися від 20 до 200 гривень на місяць. Та найбільше панікують "айтішники”. Для фізичних осіб, які провадять діяльність у сфері інформатизації, ставка податку встановлюється у розмірі 1000 гривень на місяць.
 
***** 

"Я у фірмі, яка займається розробкою програмного забезпечення, але зарплату більшість з нас отримує "кешем”. Лише лідери груп мають ставки. Як фізичну особу - підприємця мене оформила мама, – я в цьому нічого не розумію, – каже Марія. – Платила 200 гривень на місяць – і мала чистий спокій. Хоч стаж якийсь йшов. А тепер треба ще окремо доплачувати в Пенсійний фонд майже двісті гривень. Кажуть, з наступного року ми взагалі будемо платити по тисячі гривень податку. Враховуючи, що у мене зарплата ледве п’ять тисяч, це відчутно. Хоча, по-моєму, коли реєстрували фізичну особу - підприємця, не зазначали, в якій сфері я працюю, - то як вони знатимуть? Чи то потрібно буде перереєстровуватись?”.
 
*****
Оксана Дацюк також працює на єдиному податку. Вона є менеджером з продажів однієї з відомих косметичних фірм. Про заробітки як у "айтішників” може лише мріяти, тому кожні кілька зайвих гривень податку суттєво б’ють по кишені. Уже зараз їх зобов’язали доплачувати у Пенсійний фонд. До 20 жовтня 2010 року мають розрахуватися за липень, серпень та вересень.
 
«Я наразі нічого не платила. Минулого року була така сама історія. Я заплатила у Пенсійний фонд додатково майже 600 гривень, а потім все скасували. Обіцяли, що гроші повернуть, але де там, – каже Оксана Дацюк. – Кажуть, можна принести довідку, що ти платиш у приватний пенсійний фонд (туди можна платити і по 50 гривень на місяць, а не по 200), тоді не будеш зобов’язаний платити у державний. Для мене 400 гривень на місяць (200 податку і ще майже 200 – у ПФ) – велика сума, тим більше, що не знаєш, що з тими грошима буде, поки доживеш до пенсії. А ще чула, що і єдиний податок буде 600 гривень. Якщо так, то, очевидно, призупиню діяльність на три місяці, а там видно буде».
 
*****
 
«Якщо проект Податкового кодексу приймуть у такому вигляді, у якому він зараз, оподаткування малого бізнесу збільшиться у 1,5-2 рази. Підприємців, що працюють на єдиному податку, намагаються перевести на організацію підприємств. Пропонують нульову ставку податку на прибуток, але при цьому ставлять умову, що зарплату працівникам треба збільшити вдвічі. Відповідно, податками на зарплату перекриється уся економія від податку на прибуток, – каже приватний підприємець Олександр Пенський. – Зниження податкового навантаження насправді буде лише для великих підприємств – за рахунок зниження ставок ПДВ та податку з прибутку. Натомість єдиний податок, який зараз становить 200 гривень, змінять на спрощену систему оподаткування. Окрім 600 гривень податку, доведеться платити ще у Пенсійний фонд, земельний податок. Плюс тим, хто працюватиме на спрощеній системі, доведеться вести бухгалтерський облік, чого зараз немає... Одні підприємці «дробитимуться», аби залишатись на спрощеній системі оподаткування, інші організовуватимуть фірми, та багато підуть у тінь. Їм простіше буде платити податковому інспектору, який прийде з перевіркою, аніж усі податки. Разом зі збільшенням податкового навантаження на дрібних підприємців збільшиться і фіскальний тиск. Фіскальні органи отримають право проводити перевірки у будь-який час та накладати арешт на майно без рішення суду».

Підприємці вважають, що, змусивши «спрощенців» вести бухоблік, податківці забезпечують собі безбідне існування. Оскільки більшість тих, хто зараз на єдиному податку, мають лише приблизне уявлення про те, як це робити, податківці матимуть неоране поле для штрафів...

Спрощенцями не зможуть бути фізичні особи – підприємці, які здійснюють:

 - виробництво та роздрібний продаж підакцизних товарів (крім діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива та столових вин). Тобто «пролітають» магазини, які торгують алкоголем;

 - виробництво та роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів;

 - фінансову діяльність;

 - операції з нерухомим майном (ріелтери);

 - оптову торгівлю і посередництво в оптовій торгівлі;

 - діяльність з надання послуг пошти та зв’язку;

 - діяльність з проведення розслідувань та забезпечення безпеки (охоронні фірми, приватні детективи);

 - діяльність у сфері права;

 - діяльність у сфері бухгалтерського обліку та аудиту;

 - діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії;

 - діяльність з консультування з питань комерційної діяльності та управління;

 - рекламну діяльність;

 - підбір та забезпечення персоналом;

 - діяльність з перепродажу предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату;

 - роздрібну торгівлю виробами з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння; обробленим та необробленим дорогоцінним камінням;

 - роздрібну торгівлю товарами «секонд-хенд».
Категорія: Політика | Переглядів: 613 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]