[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Листопад » 23 » Держава виділила кошти на відновлення водозабору в Калуші
11:33
Держава виділила кошти на відновлення водозабору в Калуші
На будівництво водозабору «Добрівляни» буде виділено 16 млн. гривень — саме таким є кошторис усіх відновлювальних робіт, який свого часу подало КП «Водотеплосервіс».

За словами директора комунального підприємства Ігоря Яковини, основний міський водозабір було зруйновано під час паводку 7-9 липня цього року. Для відновлення нормального водопостачання підприємство своїми силами виконало комплекс першочергових робіт, у тому числі тут було встановлено фільтр механічного очищення води. Загалом на це «Водотеплосервіс» витратив близько 1 млн. гривень. Однак, згідно з розрахунками, кошторис робіт з повного відновлення водозабору становив 16 млн. грн. Їх підприємство своїми силами виконати не могло, забезпечити необхідні видатки з міського бюджету також було нереально. Тому ще влітку калуська міська влада звернулася до обласної і центральної влади з проханням фінансово допомогти з відновленням водозабору. І лише тепер ці прохання почули. Поки що, зазначив Ігор Яковина, є лише принципове рішення. Невідомо, чи 16 млн. грн. Калуш отримає з обласного бюджету, чи ці кошти надійдуть з бюджету державного. Головне, щоб підприємство їх отримало якомога швидше. Тоді основні роботи на водозаборі, а це берегоукріплення і прокладка нових труб, можна буде виконати ще до кінця цього року. Будівництво водозабору, запевнив Ігор Яковина, не призведе до відключення водопостачання жителям міста і не створить споживачам незручностей.

Через зруйнований водозабір у Калуші протягом липня-вересня вода подавалася за графіком. Відразу після паводку також були серйозні проблеми з її якістю. Лише на початку жовтня «Водотеплосервісу» вдалося відновити цілодобове водопостачання. Дехто це пов’язав з виборами. Крім того, досі на підприємство звертаються калушани щодо перерахунку нарахувань за воду у зв’язку з графіком. Мовляв, підприємство заощадило на електроенергії, а значить менше мають платити і споживачі. Ігор Яковина запевнив, що відновлення цілодобового водопостачання з виборами ніяк не пов’язане. А комплекс першочергових заходів було заплановано завершити до початку опалювального сезону з тим, щоб мати можливість безперебійно подавати воду на котельні. Перерахунок у зв’язку із запровадженням графіка не проводився, оскільки хоч і погодинно, але водою калушани все ж були забезпечені. Крім того, подача води за графіком, також зазначив Ігор Яковина, призвела не до економії електроенергії, а навпаки, до її перевитрат. Воду качали енергоємним обладнанням другого блоку і акумулювали. За весь період, коли вода подавалася за графіком, на електроенергію пішло на 750-800 тис. грн. більше, ніж у режимі цілодобового водопостачання.
 
Джерело інформації - газета "Дзвони Підгір'я"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 553 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]