[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Лютий » 5 » «Цукрова криза» закінчиться після виборів?
13:29
«Цукрова криза» закінчиться після виборів?

Усіх українських виробників цукру та оптовиків перевірить Інспекція з контролю за цінами - спільно з антимонопольниками та податківцями.

Кілограм цукру у деяких магазинах уже коштує 13 гривень, а в інших його взагалі бракує. У Мінекономіки вважають, що об’єктивних причин для подорожчання цукру немає, а відсутність продукту на прилавках окремих магазинів – саботаж. Аби збити паніку на ринку, уряд закупить додаткові партії цукру за кордоном та використає запаси держрезерву і Аграрного фонду.

«З сусідніми країнами відбуваються переговори щодо ввезення на територію України цукру, якщо наші підприємці й надалі проводитимуть саботаж для того, щоб одержати якісь політичні дивіденди і звалити все на бездіяльність уряду», – заявив міністр економіки Богдан Данилишин. За словами міністра, цукор в Україні є, його вироблено майже 1,3 млн. тонн, і цього вистачає... А подорожчав цукор між першим і другим туром виборів не з економічних, а з політичних причин. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко переконує, що цукрова криза закінчиться уже за кілька днів.

За словами начальника Державної інспекції з контролю за цінами у Львівській області Любові Висоцької, Кабмін видав їм термінове доручення провести перевірки усіх виробників та оптовиків, які працюють на ринку цукру, молока чи олії. Ці перевірки територіальні інспекції з контролю за цінами мають проводити спільно з податковою, обласними адміністраціями, регіональними відділеннями Антимонопольного комітету. За законодавством, якщо суб’єкт господарювання планує підвищити ціну на соціально значимий продукт (а цукор належить до цього переліку) більш ніж на 1% впродовж місяця, він зобов’язаний заздалегідь подати обґрунтування та отримати дозвіл в облдержадміністрації. На сьогодні жодне з підприємств, яке виробляє чи реалізує цукор чи олію, до Львівської обласної адміністрації не зверталося.

Виконувач обов’язків голови АМКУ Олександр Мельниченко повідомив, що комітет уже розпочав розгляд справи за фактом різкого підвищення цін на цукор. Свого часу АМКУ вже штрафував операторів ринку за антиконкурентні узгоджені дії, через які по всій країні стрибнули ціни на цукор. Тоді спекулянти змушені були заплатити 17,2 мільйона гривень штрафу.

Категорія: Економіка | Переглядів: 661 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]