[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Березень » 12 » Догляд за садом напочатку весни
22:50
Догляд за садом напочатку весни
Ще до розпускання бруньок треба виконати обов’язковий комплекс робіт для зменшення чисельності шкідників та збудників хвороб на весняно-літній період. Більшість шкідливих організмів, які шкодять садовим насадженням та ягідникам, пристосовані перезимовувати на поверхні гранту, в опалому листі, у верхньому шарі ґрунту та рослинних рештках; деякі збудники хвороб та шкідники зимують під старою корою або в тріщинах кори.
 
Для того, щоб позбутися з штамбів та скелетних гілок дерев гусениць підкорової листовійки, сливової, східної та яблуневої плодожерок, молей, павутинних кліщів, яблуневих цвітоїдів, треба шкребком очистити стару кору, але ні в якому разі не можна пошкоджувати здорову тканину, тому що через рани будуть проникати збудники різних видів хвороб, які завжди поряд. Перед початком цієї роботи під деревом слід розстелити плівку, на якій потім винести рештки кори за межі саду і спалити. У зимовий період від різких коливань температури відбувається розтріскування кори, яке називається морозно-сонячні опіки. Вони виникають на молодій корі, біля основи скелетних гілок та на розгалуженнях і для того, щоб не допустити проникнення збудників хвороб через рани та виснаження дерев, слід очистити рани навколо тріщини на 2-Зсм, продезинфікувати їх розчином мідного купоросу (10г/ 1л води) і після того, як рана підсохне, замазати садовим варом або землею з коров’яком (1:1). Великі рани слід обв’язувати мішковиною. Всі ці роботи проводяться при плюсовій температурі. Штамби вище розгалуження білять вапном з додаванням мідного купоросу. Після танення снігу в саду згрібають опале листя, яке використовують для компостування. Цей захід знижує чисельність шкідників (чорний сливовий та яблуневі плодові пильщики, сірий бруньковий довгоносик, вишнева муха на плодових і пильщики на ягідниках). Крім цього, знижується чисельність збудників різних видів хвороб, які перезимували на листі.

Якнайшвидше треба закінчити обрізання, розчистити середину крони, видалити муміфіковані плоди, старі та сухі гілки. Дуже важливим заходом від шкідників та збудників хвороб, які перезимували, є обприскування плодових насаджень та ягідників розчином мідного купоросу (200-300гл води), але ця робота проводиться до розпускання бруньок. Вилив при обприскуванні слід зробити найбільшим, щоб утворити стійку плівку із солей міді, яка захістить насадження від шкідливих організмів, які перезимували, та тих, які будуть заселяти гілки під час розпускання бруньок (брунькоїди, квіткоїди та листогризучі гусениці).

Під час бутонізації (фаза розвитку — рожевий бутон) слід перевірити, чи є в бутонах квіткоїди. Для цього треба гілкою постукати об білий листок, якщо є, то на папір потрапляють чорні блискучі жучки; при потребі треба обробити одним із інсектицидів (деціс, актара і т.д.).

Проти захворювань, які, на жаль, дуже розповсюджені в останні роки (парша, борошниста роса, різні види плямистостей), показав себе новий фунгіцид системної дії “Хорус”. Обробку ним слід розпочати при появі листків. Декілька разів доведеться обробляти проти плодожерок інсектицидами, перший раз, коли яблука в фазі лісового горішка, другий, коли яблука в фазі волоського горіха. Від ранньої весни і до закінчення вегетації слід проводити підживлення та полив дерев розчинами з коров’яком та нітроамофоскою. Цей захід слід проводити не рідше, ніж раз на місяць, але в той час, коли рослина найбільше потребує, тоді й урожай буде більшим і підвищиться стійкість до хвороб.

Для тих, хто звик перекопувати пристовбурні круги, хочу застерегти, що в нашій зоні дуже мілкий родючий шар ґрунту, і тому перекопуючи, калічимо кореневу систему. Тож для розпушування верхнього шару ґрунту та боротьби з бур’янами використовуємо тільки сапку і граблі.
 
 
Микола ДЖУС,
начальник державної інспекції захисту рослин Калуського району
Категорія: Суспільство | Переглядів: 3351 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]