[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Березень » 4 » Епідемії грипу немає, зате є паротит і вітряна віспа
11:22
Епідемії грипу немає, зате є паротит і вітряна віспа
Згідно статистичний даних санепідстанції, цього тижня зареєстровано 1050 випадків захворювань на грип, показник на 10 тис. населення — 83,7. Це навіть менше, ніж минулого тижня, коли було зареєстровано 1255 випадків цього захворювання. З вівторка було відновлено навчання у Калуській гімназії, яка була закрита на карантин з 24 лютого.
 
У Підмихайлі — паротит.
 
Як повідомила лікар-епідеміолог Калуської санітарно-епідеміологічної станції Ірина НІТУХ, у с. Підмихайля зареєстровано випадки захворювання дітей на епідемічний паротит (у народі цю недугу називають “свинкою”). “Так, — зазначає вона, — починаючи з 26 січня, там захворіло 5 із 18 учнів 7 А класу. І, відповідно до санітарних норм, якщо в організованому колективі хворих більше 20% (у даному випадку — 27,5%), то головний державний санітарний лікар району Богдан Пеленичка, щоб завадити поширенню хвороби, заборонив відвідування учбового закладу учням 7 А класу з 19 лютого по 11 березня. Але діти контактували не тільки з однокласниками, і незабаром занедужало 4 із 15 дітей 7 Б класу (26,6%). Вони не відвідуватимуть школу з 4 по 26 березня. Загалом через епідемічний паротит у Підмихайлівській школі відсутні 14 дітей, що становить 4% від загальної кількості”.

“Варто знати, — додає Ірина Нітух, — що епідемічний паротит — це гостра вірусна хвороба з групи інфекцій дихальних шляхів, яка передається переважно повітряно-крапельним шляхом і характеризується ураженням слинних залоз та інших залозистих органів, а нерідко й нервової системи. Джерело інфекції — хвора людина (у тому числі зі стертою формою хвороби). Інкубаційний період триває 11-23 доби. Типова клінічна картина характеризується підвищенням температури тіла (до 40 °С), інтоксикацією та ураженням слинних залоз. Уражена слинна залоза збільшена, болюча при пальпації. “Свинка” небезпечна тим, — продовжує лікар-епідеміолог, — що, крім слинних залоз, у процес часто втягуються статеві залози, підшлункова залоза, мозкові оболонки. У хлопчиків і чоловіків на 5-8-й день хвороби може розвинутись орхіт (запалення яєчка), у молодих жінок та дівчат-підлітків — оофорит (запалення яєчників), мастит, порушення менструального циклу. У вагітних паротит може призвести до інфікування плоду та викидня. У 50% хворих уражується підшлункова залоза — викає панкреатит. На фоні ураження слинних залоз може виникнути менінгіт (запалення оболонок мозку). Захворювання у дорослих перебігає важче, ніж у дітей. З ускладнень слід назвати цукровий діабет, хронічний панкреатит, атрофію яєчок, артрит. Після перенесеного менінгоенцефаліту бувають парези і паралічі кінцівок, глухота, вестибулярні розлади, сліпота.

Хворих на епідемічний паротит лікують, як правило, вдома. Госпіталізація показана при важкому і ускладненому перебігу. Специфічних засобів терапії немає. Планову активну профілактику проводять живою паротитною вакциною, яку вводять підшкірно одноразово дітям віком від 18 міс до 7 років”.

У ДНЗ “Ластівці” (м.Калуш) — вітряна віспа.

“У цей період, — зазначає Ірина Нітух, — ми очікували епідемію грипу. Як бачимо, масової захворюваності не спостерігається. Але завжди, коли відсутній один вірус, його нішу займає інший. От і маємо: у Підмихайлівській школі — паротит, у дитячому навчальному закладі “Ластівка” (м. Калуш) — вітряна віспа. У садочку захворіло 8 дітей (26,6% від загальної кількості), карантин триватиме з 3 по 23 березня. Вітряна віспа (“вітрянка”) — це гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, яке характеризується підвищенням температури та ураженням шкіри і слизових оболонок (рідше внутрішніх органів) у вигляді дpiбниx прозорих бульбашок, заповнених лімфою, з подальшим розсмоктуванням i утворенням сухої кірки. Передається переважно повітряно-крапельним та контактним шляхами. Інкyбaцiйний період становить у середньому 14 днів. Поява висипу частіше відбувається одночасно з підвищенням температури, лoкaлiзaцiя бульбашок не має закономірності. Висип з’являється на обличчі, волосистій частині голови, тулубі та кінцівках; відбувається не одночасно, а окремими проявами з iнтервaлoм 1-2 дні; кожна нова поява бульбашок супроводжується підвищенням температури до 38-39°С. Ускладнення при вітряній вicпi пов’язані з приєднанням вторинних інфекцій. Найчастіше — це захворювання шкіри — запалення, абсцеси. В окремих випадках бувають клінічні прояви стоматиту, ларингіту або стенозу дихальних шляхів — вітряночний круп. Зрідка спостерігаються випадки енцефаліту, менінгіту, а також ураження внутрішніх органів — легень, печінки, селезінки, нирок, серця, очей. Також може виникнути вітряночна пневмонія. Ускладнення в переважній більшості випадків виникають у дітей з імунодефіцитом. Варто знати, що сприятливість населення до вітряної віспи дуже висока — 90-95%. В основному на вітрянку хворіють діти. У дорослих вона протікає набагато важче, можливий навіть летальний результат. Особливу небезпеку вона представляє для вагітних жінок, оскільки вітрянка викликається вірусом герпесу, і плід може бути уражений герпетичною інфекцією. Чи можливо вберегтися від цієї хвороби? В Україні зареєстрована вакцина від вітряної віспи. Щеплення особливо доцільне для жінок, що планують вагітність.
 
Джерело інформації - газета "Вісті Калущини".
Категорія: Медицина | Переглядів: 1721 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]