[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Лютий » 13 » Лікар, чи паціент?
11:44
Лікар, чи паціент?

Минулої п’ятниці, 6 лютого, у Калуській ЦРЛ відбулася підсумкова медична рада “Про діяльність лікувально-профілактичних закладів у 2008 році та основні завдання 2009 року”.

В обговоренні проблем медицини Калущини взяли участь головний лікар Калуської ЦРЛ Іван Красійчук, заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Мирослав Салапата, заступник головного лікаря з медичної частини Наталія Кінаш, в. о заступника головного лікаря з охорони дитинства та материнства Марія Кадоб’янська, головний лікар Калуської районної лікарні Микола Гудим, заступник головного лікаря санітарно-епідеміологічної станції Оксана Ананевич, заступник міського голови Галина Романко. Оцінював роботу калуських медиків начальник головного управління з охорони здоров’я ОДА Любомир Малофій.
 
Мирослав САЛАПАТА у своїй доповіді підсумував роботу всіх медичних закладів у 2008 році. Зокрема, він зазначив, що у минулому році медичними закладами освоєно 45183 тис. грн., в т.ч. районними установами — 33079 тис. грн. Витрати на одного жителя складають 354 грн. У 2008 році вирішено питання опалення стаціонару ЦРЛ, введено в дію відділ нефрології та хронодіалізу, впроваджено телемедицину у пологовому будинку, придбано комп’ютерний томограф для міської поліклініки, зроблено капітальні ремонти у Войнилівській районній лікарні, змонтовано локальне опалення в амбулаторіях с. Кропивник, Голинь, Сівки-Войнилівської, Підмихайля. Мирослав Салапата повідомив, що за минулий рік коефіцієнт природного приросту зріс із (-)0,6 до (-) 0,5. Основні причини смертності жителів Калущини — через проблеми в системі кровообігу, онкологічні захворювання, хвороби органів травлення та отруєння. На жаль, зазначив Мирослав Салапата, допускаються випадки неправильного кодування посмертного діагнозу. Особливо часто виставляють діагноз “старість” лікарі міської поліклініки, с. Завій, Студінка, Голинь, Підмихайля.
 
Оксана АНАНЕВИЧ у доповіді “Про роботу санітарно-епідеміологічної служби” зазначила, що у минулому році за порушення санітарно-гігієнічних вимог притягнуто до адміністративної відповідальності 28 медичних працівників.
 
 Микола ГУДИМ прозвітував “Про роботу амбулаторно-поліклінічної діяльності та експертизу із втрати працездатності”. Він, зокрема, повідомив, що у 2008 році первинно визнаними інвалідами було 515 осіб; показник на 10 тис. населення — 63,7 (середній по області — 35,3 — майже у два рази нижчій); з них 239 — жителі села. Любомир Малофій зазначив, що лікарі повинні більш ґрунтовніше підходити до присвоєння пацієнтам статусу інвалідів — надавати його тільки тим, хто цього дійсно заслуговує. Також звернув увагу на відсутність у медичних закладах Калущини хоспісних ліжок.
 
 Любомир МАЛОФІЙ аналізував виступи кожного доповідача. У нього були зауваження щодо роботи стоматологів (турбує 100% запущеність онкохворих по стоматологічній патології), хірургів (для операцій, які повинні виконуватися хірургами I категорії, чомусь викликають обласних спеціалістів), недостатньої роботи посмертної діагностики. Особливу увагу звернув на відсутність у Калуші мікротону — приладу прижиттєво-морфологічної діагностики для експрес-біобсії — без якого у світі не робиться жодна діагностика. Любомир Малофій зазначив, що робота в медицині повинна бути організована по вертикалі: спеціаліст певного профілю має знати, що робиться по його галузі в усьому районі. А основне, на що він буде звертати увагу, — це відношення медиків до пацієнтів. І якщо довідається про випадки хабарництва, халатного ставлення до хворих, то винних чекатиме суворе покарання — аж до порушення кримінальної справи. Також начальник головного управління з охорони здоров’я повідомив, що цього року робитиме виїзні прийоми у всі райони (про це заздалегідь буде попереджено населення через ЗМІ), тож тепер усім бажаючим звернутися до вищого керівництва не потрібно буде їхати аж в область. На завершення Любомир Малофій подякував колишньому головному лікарю Василю Семаньківу за роботу і висловив сподівання, що нове керівництво перебере добрий досвід роботи і постарається піднести калуську медицину на щабель вище.
 
Іван КРАСІЙЧУК зауважив, що “калуські медики не були надто критичними до себе”. І пообіцяв зробити все, щоб виправити недоліки в роботі. Він зазначив, у 2009 році калуська медицина отримала гарний шанс на покращення розвитку галузі: міський голова додатково виділив з бюджету для потреб медицини 7 млн. грн. “Але, — зауважив головний лікар, — кому дають, в того і питають. Тож потрібно натхненно та активно працювати. І не забувати, що головним у кожному медичному закладі є не лікар, а пацієнт. І що кожен лікар у будь-який момент може стати чиїмось пацієнтом”.
 
Джерело інформації - газета "Вісті Калущини".
Категорія: Медицина | Переглядів: 1096 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]