[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Січень » 21 » У Каневі на Чернечій горі встановлено пам’ятний знак Калушанину Олексі Гірнику
21:14
У Каневі на Чернечій горі встановлено пам’ятний знак Калушанину Олексі Гірнику

Сьогодні на Чернечій горі в Каневі відбулася урочиста церемонія відкриття пам’ятного знаку Герою України Олексі Гірнику, який 21 січня 1978 року здійснив акт самоспалення біля могили Тараса Шевченка на знак протесту проти політики русифікації України радянською владою. Пам’ятний знак, за авторським задумом, виготовлений у формі українського рушника, на ньому — земля, з якої виривається вогонь, що спалює терновий вінок. За християнським звичаєм пам’ятний знак було освячено представниками духовенства православної і греко-католицької конфесій.

В урочистостях з нагоди відкриття пам’ятного знака взяла участь численна делегація з Івано-Франківщини, народні депутати Верховної Ради різних скликань. З приводу відкриття пам’ятного знаку на імпровізованому віче виступили письменник і політичний діяч Дмитро Павличко, директор Інституту національної пам’яті Ігор Юхновський, воїн УПА Петро Шевчук, голова Черкаської ОДА Олександр Черевко, колишній директор музею Шевченка у Каневі, а нині посол України в Білорусії Ігор Ліховий, краєзнавець і письменник з Канева Михайло Іщенко, який першим оприлюднив на сторінках преси інформацію про самоспалення Олекси Гірника на знак протесту зросійщення України.

У своєму виступі на честь відкриття знаку народний депутат України В’ячеслав Кириленко наголосив, що про факт самоспалення Олекси Гірника українці “не знали багато років”, тому що комуністичною системою було поставлено суворе табу. Але зараз ми можемо зібратися тут, на Чернечій горі, біля пам’ятного знаку, і засвідчити, що зусилля сотень тисяч українців, які воювали в збройних формуваннях, і таких відчайдушних людей, як Гірник, не були марними. Вони робили свій вибір за Україну”. “Пам’ять про них ніколи не загине”, — наголосив В’ячеслав Кириленко.

У своєму виступі син Героя України Євген Гірник зазначив, що “радянська влада намагалася замовчати подвиг Олекси Гірника”. “У часи, коли Олекса Гірник пожертвував своїм життям за Україну, за неї боролися одиниці, — зауважив він. — Але Україна не загинула, бо були петлюрівці, мазепинці, січові стрільці, шестидесятники, тому що були такі люди, як Олекса Гірник. Держава не загине доти, доки за неї бореться хоча б одна людина...”
 
Джерело інформації - газета "Вісті Калущини".
Категорія: Політика | Переглядів: 1077 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]