[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Вересень » 18 » За збут наркотиків неповнолітнього засудили до ув’язнення
22:34
За збут наркотиків неповнолітнього засудили до ув’язнення

Влітку цього року було порушено кримінальну справу проти неповнолітнього жителя Калуша. Приводом до неї став факт виявлення працівниками Калуського МВ УМВС. У ході проведення дослідчої перевірки було встановлено продаж неповнолітнім особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено, – марихуани.

Влітку цього року було порушено кримінальну справу проти неповнолітнього жителя Калуша. Приводом до неї став факт виявлення працівниками Калуського МВ УМВС  ознак складу злочину в діях хлопця. Оперативники знайшли достатньо даних, які вказували на ознаки злочину.  У ході проведення дослідчої перевірки було встановлено продаж неповнолітнім особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено, – марихуани (канабіс, конопля). Було порушено кримінальну справу за фактом незаконного придбання та зберігання наркотичного засобу. В ході слідства звинувачуваний повідомив, що займатися продажем наркотичного зілля йому запропонували на одній з дискотек малознайомі старші товариші. Сам він займався цим лише два тижні і продавав «наркоту» лише незнайомим людям, особи яких не вдалося встановити. При затриманні в неповнолітнього вилучили кілька пакетиків з зеленою порошковидною речовиною і гроші, які він отримав за проданий перед цим товар.  Речовина була відправлена на експертизу. Результат був однозначним — це дійсно особливо небезпечний наркотик, обіг якого заборонений, – марихуана. Враховуючи ці факти, підозрюваного було взято під варту. В ході слідства він визнав свою вину і вона була доведена зібраними в ході кримінальної справи доказами. Розгляд справи відбувся в Калуському міськрайонному суді. Врешті постановою суду неповнолітнього наркоторговця визнано винним у зберіганні  та розповсюдженні наркотиків та засуджено до шести місяців позбавлення волі.
Подібні випадки в нашому місті, на жаль, не є поодинокими. Найбільше в цій історії дивує те,  що ні батьки, ні вчителі, навіть майже ніхто з друзів не знав, що хло­пець вживає і продає наркотики. Ніхто не помітив дивної поведінки. Всі гуртом характеризували його як хорошу людину, непоганого учня з хорошими здібностями. Це юнак з нормальної повної сім’ї, достатньо забезпеченої, особливої потреби в грошах не мав. Що ж тоді штовхнуло його та інших молодих людей на стежку нелегального бізнесу? Взагалі, питання вживання наркотиків є достатньо актуальним у нашому місті, а марихуана завойовує все нові позиції та стає найпоширенішим доволі доступним наркотиком.  За різноманітними опитуваннями на сьогоднішній день майже кожна друга молода людина має, як мінімум, одного знайомого, який може дістати наркотик, кожна десята – бачила його. При такій статистиці й не дивно, що кількість наркозалежних з року в рік зростає, невпинно росте по­казник смертності, причина якої — наркоманія.

Ефективними й корисними були б різноманітні інформаційні та профілактичні заходи в закладах освіти, культури, охорони здоров’я щодо небезпечності усіх без виключення наркотиків. Побутує думка, що є легкі наркотики, які не викликають залежності. Це помилкове твердження. Але якщо ще донедавна частіше зустрічалися чисті наркотики, то тепер часто до травички, яку дають курити підліткам, підмішують важкі наркотичні речовини, які швидко викликають залежність. Торговців наркотиками не турбує доля людини, їм важливі лише прибутки. Тому розраховувати на те, що ти один-два рази покуриш, а потім кинеш, коли сам того захочеш, не можна. Наслідками вживання наркотиків є зміна біологічного ритму організму, відбувається психопатизиція особистості, різко знижується інтелект, втрачається воля, виникає схильність до самогубства, вбивства; змінюється зовнішність, швидко псуються зуби. Настає токсичне ураження життєво важливих органів, що призводить до погіршення стану здоров’я та смерті у молодому віці.  Тому батькам слід більше уваги приділяти своїм дітям. Людину, яка почала вживати наркотики, можна розпізнати за такими ознаками:
 - Невмотивована зміна настрою — замкнутість, небажання поділитися своїми проблемами з близькими, поява нових знайомих, яких «ховають»від батьків;
 - Відсутність інтересу до улюблених занять;
 - Невмотивована грубість, жорстокість, скритість;
 - Поява у домі невідомих трав, препаратів, невідомих таб­­­­­леток, цигарок;
 - Змінюється зовнішність, швидко псуються зуби.
 
За коментарями  ми звернулися до працівника Калуського сектору БНОН Князевича В.В:

- Цього року було порушено дві справи, пов’язані з продажем неповнолітніми особливо небезпечних наркотичних речовин. Нещодавно працівниками Калуського МВ спільно з працівниками  відділу БНОН області було затримано угрупування, яке займалося зберіганням і розповсюдженням наркотиків. До його складу входив і один неповнолітній мешканець Калуша. Станом на серпень  2009 року на обліку перебуває 317 осіб, які будь-коли мали справу з наркотиками (з них 9 — неповнолітні) і 97 наркоманів, серед яких неповнолітніх немає. Але ця статистика не відображає справжню ситуацію у Калуші, пов’язану з вживанням та збутом наркотиків, оскільки дуже важко виявити і довести ці факти. Найпоширенішими наркотиками у Калуші є марихуана та субітек.  З’являється інформація про появу ЛСД (синтетичний наркотик, який часто зустрічається у вигляді поштових марок, на їх зворотному боці), хоча фактів затримання таких наркотиків ще не було.  З початком нового навчального року почала надходити інформація щодо збуту наркотичних речовин неповнолітнім  на території навчальних закладів.  Взагалі, за поширенням наркотиків, Калуш займає друге місце в області після Івано-Франківська. Хоча у нас ситуація з наркоманією не настільки жахлива, як у східних областях, особливо на Дніпропетровщині.  Однак заробітчанство батьків за кордоном, неповні сім’ї, пияцтво батьків, інші соціальні фактори сприяють росту наркоманії. Зустрічаючись зі школярами-старшокласниками, переконуємося, що найпоширенішим наркотиком серед підлітків є «драп», як часто називають марихуану. Підлітки говорять: “Ось я раз покурив, посміявся, і жодної шкоди здоров’ю…”. Не розуміють, що легких наркотиків не буває. А вилікувати молодого наркомана вкрай важко. Період детоксикації минає швидко. Та після цього з підлітком-наркоманом для повного одужання доводиться роками працювати наркологам і психологам.

Як привернути увагу суспільства до цієї страшної проблеми, як зупинити це зло, як врятувати дітей і молодь від жахливої чуми ? В першу чергу ми всі повинні усвідомити, що наркоманія поруч з нами, а її жертвами в будь-який час можуть стати наші друзі, близькі та рідні. Тому й варто нам усім – сім’ям, родинам, релігійними громадам, громадським організаціям, педагогам, об’єднатися в боротьбі з підступним зіллям – наркотиком і врятувати майбутнє нашої спільноти.
 
Джерело інформації - газета "Західний Вісник"
Категорія: Кримінал | Переглядів: 1527 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]