[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2012 » Січень » 13 » З 10 січня у Калуші ліками безкоштовно забезпечуються і пацієнти денних стаціонарів
20:08
З 10 січня у Калуші ліками безкоштовно забезпечуються і пацієнти денних стаціонарів
Напередодні нового року Калуська міська рада затвердила цільову програму медикаментозного забезпечення жителів Калуша і Калуського району на 2012 рік, яка обійдеться міському бюджету у 20 млн.грн.

15 млн. грн. піде на забезпечення лікарськими препаратами не лише пацієнтів стаціонару у Підгірках, як це було у минулому році, а й хворих, які лікуватимуться у денних стаціонарах міської поліклініки, поліклініки на вул.Каракая та Войнилівської лікарні, пишуть вікна.

Як повідомив головний лікар Калуської ЦРЛ Іван Красійчук, забезпечення денних стаціонарів медикаментами розпочалося з 10 січня цього року. Медики, проаналізувавши дані за минулий рік, визначили потребу у лікарських препаратах. Ними кожен стаціонар забезпечується, за словами Івана Олексійовича, в повній мірі.

Передбачений перелік лікарських засобів надається закладам щомісяця. Наразі кожен денний стаціонар має свої профілі та кількість місць. Так, стаціонар на Каракая розрахований на 140 ліжок: 30 — неврологічного профілю, 80 — терапевтичного (в т.ч. 15 — ревматологічного, 5 — гематологічного) і 30 — інфекційного. На 12 січня тут лікувалося 65 пацієнтів. Щодо Войнилівської лікарні, то в цьому закладі відбулася деяка реорганізація — стаціонар закрили, відкривши натомість денний стаціонар терапевтично-неврологічного профілю на 40 ліжок зі збереженням робочих місць працівників лікарні. Як повідомив головний лікар ЦРЛ, у приміщенні вже завершується капітальний ремонт, який планували закінчити до нового року.

Залишилося докласти ламінат та встановити санвузли, замовили сюди і нові ліжка. Денний стаціонар у міській поліклініці має терапевтично-гастроентерологічний профіль і розрахований на 45 розгорнутих ліжок (30 — терапевтичних і 15 — гастроентерологічних).

Як розповіла його завідувачка терапевт Галина Созанська, направлення у денний стаціонар дають дільничні терапевти або ж кардіологи. Пацієнти сюди приходять вже обстеженими, тобто з аналізами, кардіограмою й ін. Денний стаціонар розрахований на людей, які не потребують цілодобового лікарського обстеження, зауважує Галина Олексіївна.

Тобто хворі можуть прийти, отримати необхідні уколи, крапельниці і піти додому. При потребі на базі поліклініки робляться всі необхідні лабораторні чи діагностичні обстеження (УЗД, фіброгастроскопія, флюорографія, рентгени й ін.).

Щодо захворювань, з якими пацієнтів направляють на денний стаціонар, то їх можна поділити на декілька груп: пульмонологічна (бронхіти гострі, хронічні, затяжні, бронхіальна астма, пневмонія з нетяжким перебігом), гастроентерологічна (виразкові хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки без ускладнень, хронічні холецистити, панкреатити, гепатити без ускладнень), кардіологічна (гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця і стенокардія без порушення ритму, вегето-судинна дистонія), терапевтична (остеоартрози).

На денний стаціонар, за словами Галини Созанської, також направляються на доліковування (масажі, фізпроцедури, розсмоктуючі ін’єкції, вітамінотерапія) пацієнти, які пролікувалися у стаціонарі. Заповнений денний стаціонар зазвичай майже повністю.

Так, на 12 січня тут лікувалося 38 хворих. Загалом, зауважує завідувач, пацієнти дуже задоволенні можливістю не лягати на лікування у звичайний стаціонар, а перебувати на денному. Вони так само отримують кваліфіковану допомогу, за перебігом лікування спостерігає терапевт чи гастроентеролог (в залежності від діагнозу), вигідне і місцерозташування медичного закладу. А тепер ще і додаткова вигода — безкоштовне забезпечення ліками.

Джерело інформації - Фirtka.if.ua
Категорія: Медицина | Переглядів: 863 | Додав: CHERNISHOV | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]