[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Грудень » 9 » Василь Петрів: “Відновлення калійного виробництва розв’яже багато екологічних проблем”
21:26
Василь Петрів: “Відновлення калійного виробництва розв’яже багато екологічних проблем”
У роботі засідання взяли участь представники Мінприроди, Івано-Франківської облдержадміністрації, державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області та Держуправління ОНПС в області, а ще — науковці та представники зацікавлених міністерств і відомств.

Робоча група мала на меті вивчити ситуацію, що склалася на полігоні гексахлорбензолу і Домбровському кар’єрі, а відтак — подати рекомендації до Міністерства екології і природних ресурсів України. Насамперед, члени комісії намагалися розробити чіткий алгоритм дій та дати відповідь на запитання "чого боятися?”, "які ризики екологічних проблем Калущини?”, "яке їх вирішення?”, "в якій послідовності ліквідовувати екологічні проблеми?”. Щоб усе з’ясувати, комісія відвідала Домбровський кар’єр, хвостосховище №2, полігон захоронення гексахлорбензолу та зону просідання земної поверхні, що на вул. Глібова. Відтак — у ПК "Мінерал” обговорили алгоритм дій щодо всіх екологічних проблем Калущини. В основному, детальніше зупинилися на 2 проблемах — Домбровського кар’єру та вивезенні гексахлорбензолу.

На думку Олександра Соколова, заступника голови комісії, директора департаменту екологічної безпеки Міністерства екології і природних ресурсів України, вже втрачено дуже багато часу, тому особливу увагу слід приділити якраз саме Домбровському кар’єру, оскільки його ландшафт постійно змінюється, що свідчить про те, що там відбуваються загрозливі процеси.

— За три місяці маємо зробити чітке наукове обґрунтування по кожному з об’єктів, — зазначив Олександр Соколов. — Необхідно ліквідувати два основні небезпечні чинники: вивезти за межі Калуша і України весь гексахлорбензол й запобігти проникненню залишків токсичних речовин у водоносні горизонти.

Івано-Франківська ОДА вирішення проблем Домбровського кар’єру і Калуша в цілому пов’язує з відновленням виробництва калійних добрив. На це спрямовано підписаний меморандум з китайськими інвесторами. З цим погоджується і голова Калуської РДА Василь Петрів.

— Відновлення роботи калійного заводу, де б перероблялися розсоли із Домбровського кар’єру, значно полегшило б вирішення екологічної ситуації, — підкреслив Василь Петрів. — Районна влада вже підготувала кілька варіантів відведення земельних ділянок і направила китайським інвесторам, вже є проект угоди на будівництво калійного заводу на території Калуського району. Вартість будівництва — 1,5 млрд. євро. Щодо аналізу екологічних проблем і механізмів їх вирішення, котрі представили науковці, голова РДА переконаний, що в задіяних до роботи інститутів нема єдиної думки, єдиної стратегії дій.

— Виступи представників інститутів, швидше за все, мають меркантильний характер, — зауважив Василь Петрів. — Всі вони хочуть заробити гроші для своєї установи, свого інституту.

Голова РДА також відзначив, що заступник голови комісії, директор департаменту екологічної безпеки Міністерства екології і природних ресурсів України Олександр Соколов серйозно поставився до проблеми. Голова РДА розповів про можливу перспективу співпраці з італійською фірмою. Так, фахівці фірми "VOMM”, яка володіє технологіями переробки таких відходів, розглядають можливість розміщення в районі кар’єру 10 модулів, що перероблятимуть три мільйони кубометрів розсолу в рік. У результаті такої переробки фірми отримуватиме технічну сіль, яку реалізуватиме на ринках Європи.

Наступного дня на засіданні міжвідомчої робочої групи були обговорені пропозиції представників наукових інститутів з питання утилізації гексахлорбензолу та проведення робіт в Домбровському кар’єрі. Керівник робочої групи Олександр Соколов підбив підсумки роботи, члени комісії зійшлися на тому, що засідання продовжить свою роботу у Києві з представниками груп і наукових інститутів. Відтак результати будуть відправлені в Адміністрацію Президента.

Джерело інформації - газета "Вісті Калущини"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 592 | Додав: CHERNISHOV | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]