[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Липень » 20 » Уже найближчим часом пестициди з Грабівки будуть вивезені
10:16
Уже найближчим часом пестициди з Грабівки будуть вивезені
Ще 10 липня минулого року неподалік села Грабівка в ліс на територію колишньої військової частини в супроводі працівників МВС та МНС було завезено 102 бочки пестицидів. Особи, які здійснювали складування токсичних відходів, були повністю забезпечені засобами індивідуального захисту, включаючи лицеві маски. Отже, це зайвий раз засвідчує високий рівень небезпеки.

Бочки із непридатними для використання пестицидами завезли зі Снятинського району після того, як масштабні опади мало не затопили склад із цією отрутою. Та про здоров’я жителів Грабівки, Завою, Яворівки та інших навколишніх сіл навіть ніхто не подумав. Від складів до села – чотири кілометри.

Калущина мала стати лише тимчасовим місцем дислокації пестицидів й уже до 1 серпня їх повинні були відправити на утилізацію у Польщу. Проте таке тимчасове сусідство грабівчани переживають уже більше року. Мешканці села б’ють на сполох, адже є сумніви щодо герметичності тари, в якій зберігається отрута. Сморід розходиться ледь не на півкілометра.

І як у такому разі мають виживати місцеві жителі? Останнього разу грабівчанам пообіцяли, що хімікати вивезуть до кінця січня, але не на утилізацію до Польщі (як обіцяли), а назад у Снятин. Нині вже липень. 

Та нарешті, як то кажуть, крига скресла. І саме завдяки депутату Калуської районної ради, голові фракції «Батьківщина» Ользі Сікорі, яка неодноразово зверталася в різні інстанції з проханням допомогти вирішити дане питання. Останні запити були надіслані в Міністерство екології та Івано-Франківську ОДА. Отримавши чималу підтримку від заступника голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій, свого соратника по партії Олександра Левицького, таки домоглася свого.
 
Днями на адресу Ольги Сікори надійшла відповідь з Мінекології про те, що з державного бюджету будуть виділені кошти на вивезення пестицидів з Грабівки. Роботи будуть розпочаті вже найближчим часом. Аналогічний лист Ольга Мирославівна отримала і від начальника державного управління екології та природних ресурсів в області Андрія Троценка, в якому також зазначається, що очікується надходження коштів з держбюджету для вивезення всієї кількості пестицидів, які розміщені на території нашої області. Як проходитиме процес очищення територій від цієї небезпечної отрути, ми повідомлятимемо на шпальтах нашого видання.

Джерело інформації - газета "Західний Вісник"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 579 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]