[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Листопад » 20 » Перші жертви гексахлорбензолу
11:41
Перші жертви гексахлорбензолу
У Калуші, в рамках програми подолання екологічного лиха, нарешті розпочалося вивезення гексахлорбензолу з полігону, де знаходиться близько 12,5 тис. тонн захоронень цієї високотоксичної речовини. Вивезення отрутохімікатів вже почало приносити перші жертви. Троє залізничників станції Рожнятів, що виконували роботи з відвантаження гексахлорбензолу у Калуші, зазнали серйозних отруєнь. Потерпілих госпіталізовано у Долинську центральну районну лікарню.

Перший потерпілий з діагнозом отруєння гексином потрапив до лікарні у середу ввечері. Йдеться про 48-річного жителя Долинського району. Наступного ранку внаслідок отруєння невідомою хімічною речовиною госпіталізували 28-річного жителя Долини. Про молодого чоловіка конкретно сказано, що він працював на завантаженні вагонів гексахлорбензолом у Калуші. Цих потерпілих згодом відправили до Стрий­ської залізничної лі­карні №2. Але того ж дня, 11 листопада ввечері, до реанімаційного відділення Долинської ЦРЛ знову привезли тепер уже 39-річного чоловіка, який також був задіяний у завантаженні гексахлорбензолу. Діагноз аналогічний – отруєння невідомою хімічною речовиною. Стан потерпілого середньої важкості.

Після цього випадку під час перевантаження у Миколаєві гексахлорбензолу на нідерландське судно «Хенні», докерам у порту видали спеціальні захисні костюми і ре­спіратори німецького виробництва. Представники Миколаївського порту зазначили, що повторення отруєнь не бояться, бо ГХБ шкідливий лише при прямому контакті, а тара, в яку він запакований, має 6 ступенів захисту і виключає ризик отруєнь.

13 листопада 2010 року о 16:00 судно з першою партією сполук гексахлорбензолу, що зберігається на полігоні небезпечних відходів поблизу Калуша, вийшло з акваторії Миколаївського морського торгівельного ­порту. Всього на ­борту судна транспортується пів­тори тисячі тонн ­ток­си­ч­них відходів, які ­бу­дуть зне­шкоджені на спеці­­алі­зованому заводі Вели­ко­британії.

Ми вже раніше повідом­ляли, що вивезення отрути було відтерміноване, внаслідок чого токсини від­ва­нтажили на території Калійного заводу, де вони тривалий час і знаходилися. Всього до кінця 2010 року планується вивезти 8,5 тисяч тонн небезпечної речовини.

В Івано-Франківській області за участю медичних фахівців створено комісію, яка розслідує факт отруєння гексахлорбензолом залізничників. Про це повідомив перший заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій ОДА Микола Паламарчук:

– ­Гексахлорбензол ви­паровується при температурі 300 градусів. Люди, які працювали по 10 годин біля високотоксичної речовини, наразі не скаржаться на здоров’я, – говорить Микола Паламарчук.

Будемо сподіватися, що гексахлорбензол не принесе нам більше ніяких негативних наслідків.
Джерело інформації - газета "Західний Вісник"
Категорія: Кримінал | Переглядів: 672 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]