[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Грудень » 4 » Обласні депутати прийняли звернення щодо виплати пільг та компенсацій чорнобильцям
14:15
Обласні депутати прийняли звернення щодо виплати пільг та компенсацій чорнобильцям
Депутати обласної ради прийняли звернення до Парламенту та Генпрокуратури стосовно виплати пільг, компенсацій та інших соціальних гарантій потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС.

У зверненні, зокрема, йдеться про те, що «оскільки держава в особі вищого органу виконавчої влади відмовилася від своїх соціальних зобов’язань, громадяни, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, почали активно відстоювати свої права в судах.

Для багатьох чорнобильців результатом затяжної кількарічної судової тяганини стали судові рішення про нарахування пенсій у розмірах, що гарантувалися українським законодавством. Зазначені рішення вступили в законну силу і пенсійні фонди не лише нарахували, але й почали виплачувати зазначені пенсії. 

Центральна влада недовго «терпіла» таку незалежність судів. Із приходом до влади Януковича рішення українських судів щодо чорнобильських пенсій були брутально розтоптані. Замість реформи системи соціального забезпечення «регіональні оптимізатори» пішли шляхом свавільного нехтування будь-яких соціальних зобов’язань держави перед українцями».

Івано-Франківська обласна рада солідарна з чорнобильцями та іншими соціально незахищеними категоріями населення у боротьбі за їхні визначені законом соціальні права, на які наступає режим Януковича.

Тому з метою захисту конституційних прав чорнобильців Івано-Франківщини та їхнього соціального захисту, депутати вимагають від Генеральної прокуратури України:

1. Вжити заходів прокурорського реагування щодо забезпечення належної реалізації норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

2. Притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб Мінсоцполітики та ПФУ, які допустили умисне невиконання судових рішень (ст. 382 КК України) щодо перерахунків і виплат пенсій чорнобильцям або перешкоджали виконанню цих рішень.

3. Притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб Мінсоцполітики та ПФУ, в діях яких містяться ознаки злочину, передбаченого ст. 365 КК України, – перевищення влади або службових повноважень.

Від Верховної Ради України депутати облради вимагають:

1. Запровадити єдиний державний електронний реєстр громадян, для яких законодавством передбачені пільги, компенсації та інші соціальні гарантії, з відкритим доступом до основних даних кожного пільговика та посилити кримінальну відповідальність за незаконне отримання статусу пільговика.

2. Монетизувати частину пільг і компенсацій та припинити фінансування установ, які замість виконання своїх зобов’язань щодо пільговиків, спрямовують кошти на власні потреби.

3. Позбавити персональних пенсій, пільг та інших привілеїв усіх, хто отримує їх за свою діяльність на керівних посадах у КДБ, КПРС і ВЛКСМ.

4. Встановити пряму залежність розміру пенсії від стажу роботи та допустиме п’ятикратне співвідношення між максимальною і мінімальною пенсіями.

5. Припинити наступ на соціальні права українців і негайно відкликати антинародний законопроект «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень».

Джерело інформації - газета "Західний Вісник"
Категорія: Політика | Переглядів: 676 | Додав: CHERNISHOV | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]