[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Лютий » 14 » На Сонці стався надпотужний спалах, який спричинить геомагнітні збурення на Землі
13:27
На Сонці стався надпотужний спалах, який спричинить геомагнітні збурення на Землі
Найпотужніший за останні 12 місяців спалах на Сонці стався ввечері в неділю, у зв’язку з чим на Землі в середу очікуються геомагнітні збурення. Про це інформує «Газета по-Київськи» з посиланням на повідомлення на сайті Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту РАН імені Лебедєва (ФІАН). 

Найбільша за останні 12 місяців сонячний спалах рівня M6.6 належить до четвертого класу спалахової активності за п’ятибальною шкалою. Останній спалах п’ятого класу X був зареєстрований 14 грудня 2006 року. У своєму класі M недільна подія – третя за потужністю за останні чотири роки і друга в новому, двадцять четвертому циклі, який розвивається зараз на Сонці.

«Ділянка, у якій стався спалах, у момент події знаходилася поблизу центральної сонячної довготи, тобто прямо напроти Землі. Це положення, звідки вплив сонячних подій на Землю є максимальним. Таким чином, спостереження дозволяють з дуже великою ймовірністю прогнозувати на 16 лютого геомагнітні збурення, але поки що не до кінця зрозуміло, якої сили», – наголошується в повідомленні.

Втім, як відзначають вчені, незважаючи на силу спалаху і її дуже високу геоефективність – «спрямованість» на Землю, «поки дані спостережень не дозволяють прогнозувати сильні збурення, а свідчать, швидше, про протилежне». Ділянка спалаху, що сформувалася лише три дні тому, не встигла накопичити велику кількість щільної плазми, яка могла бути викинута вибухом. Окрім того, імпульсний характер події з дуже швидкою фазою зростання, що тривала всього 10 хвилин, не характерний для подій, що супроводжуються сильними магнітними бурями.

«Остаточно прогноз про силу геомагнітних збурень може бути уточнений протягом цієї доби. Поки що можна лише впевнено говорити, що яку б кількість плазми не було викинуто в бік Землі, досягти нашої планети вона має в першій половині дня 16 лютого 2011 року», – сказано в повідомленні.
Категорія: Суспільство | Переглядів: 660 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]