[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Липень » 1 » Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областям загрожують техногенні катастрофи
09:05
Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областям загрожують техногенні катастрофи
Міністр охорони навколишнього природного середовища виступив із доповіддю на засіданні Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У доповіді йшлося про складну екологічну ситуацію, яка склалася у зонах діяльності підприємств гірничої хімії на території Закарпатської, Львівської та Івано-Франківської областей та шляхи її розв’язання.
 
До «чорного списку» потрапили: Державне підприємство «Солотвинський солерудник» (Закарпатська обл.), Стебницьке державне гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», Роздільське державне гірничо-хімічне підприємство «Сірка», державне госпрозрахункове підприємство «Подорожненський рудник», Яворівське державне гірничо-хімічне підприємство «Сірка» (Львівська обл.), «Калійний завод» ВАТ «Оріана», Домбровський кар’єр, рудники «Калуш», «Голинь» та «Ново-Голинь» (Івано-Франківська обл.).
 
За словами Віктора Бойка, у зоні діяльності цих 10 підприємств було виявлено негативні техногенні прояви, пов’язані з забрудненням вод, зміною ландшафту, підвищеним карстоутворенням та деформаціями гірничих масивів.
 
За словами Міністра, докладно вивчено ситуацію на кожному з підприємств і розроблено цілий комплекс заходів. Це консервація небезпечних рудників та шахт, екологічна реабілітація прилеглих територій, монтаж сейсмостанцій для дистанційного контролю за деформаціями гірничого масиву, створення передбачених водним та земельним законодавством України водозахисних смуг навколо озер та ін.

«Біда в тому, що ліквідацію негативних технічних проявів діяльності підприємств тривалий час визнавали нерентабельною. Основною проблемою досі лишається недостане фінансування», – наголосив Віктор Бойко. – «Зараз слід провести інвентаризацію того, що реально зроблено для мінімізації шкідливого впливу гірничо-видобувних робіт. Тоді визначити проведення додаткових першочергових заходів і, звичайно, вкласти у них кошти. Місто Калуш та села Кропивник і Сівка-Калуська, що знаходяться біля «Калійного заводу» ВАТ «Оріана», вже законодавчо визнані зоною надзвичайної екологічної ситуації. І або ми будемо діяти зараз, або до них приєднаються інші».
 
Джерело інформації - Західна Інформаційна Компанія
Категорія: Суспільство | Переглядів: 605 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]