[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Серпень » 25 » Калущина відзначила 20-літній ювілей України
12:00
Калущина відзначила 20-літній ювілей України
Позавчора календар історії відрахував двадцяту річницю Незалежності України. Цю дату гідно вшанувала Калущина, яка в усі часи боролася за незалежність України і в історію національно-визвольних змагань вписала героїзмом і кров’ю не один яскравий і визначальний рядок.

Ювілейне офіційне відзначення 20-ї річниці Незалежності України розпочалося на урочистій сесії Калуської районної ради, яка відбулася в Народному домі м. Калуша . На сесію, крім тих, хто бере участь у звичайних пленарних депутатських зібраннях, були запрошені депутати обласної ради, голови районної ради всіх демократичних скликань, голови райдержадміністрацій періоду Незалежності України, депутати районної ради і сільські голови першого демократичного скликання. Проведення урочистої сесії благословили священики УГКЦ та УПЦ КП о. Михайло Бігун та о. Валерій Оцабіна. Зі святковою промовою виступив голова районної ради Василь Дзундза. Він акцентував увагу на історичних віхах здобуття незалежності і становлення нашої держави, проаналізував основні здобутки Калущини за 20-річчя. Підкреслив, що нинішній ювілей держави це не просто День народження держави, це свято пам’яті про цілі покоління наших предків, що творили націю і боролися за державність, а також день, коли варто думати про день завтрашній, про майбутні покоління, про нашу відповідальність перед історією.

З вітальним словом перед присутніми виступив голова РДА Василь Петрів, наголосивши, що проголошення 20 років тому Верховною Радою України Незалежності держави, без сумніву, стало однією з головних подій в історії українського народу, адже багато віків наш народ боровся за власну свободу та свободу своєї держави. Як здобувалася і утверджувалася на Калущині незалежність України тоді, у 1991-му році, поділився спогадами депутат першого демократичного скликання, голова Калуської районної ради 1992-1994 років Мирослав Матіяш, з жалем констатував, що ніхто тоді не сподівався, що ми збудуємо незалежну Україну для горстки олігархів. Однак свій виступ він завершив на оптимістичній ноті: ми зберегли найголовніше — незалежність України. З нагоди 20-ліття Незалежності України районна державна адміністрація у співавторстві з районою радою підготували буклет "Калущина. 20 років незалежності”, презентація якого і відбулася на урочистій сесії. Також всі присутні мали можливість переглянути документальний фільм з однойменною назвою, відзнятий ТРО "Незалежність”.

З нагоди свята очільники району вручили когорті представників Калущини нагороди: медалі, подяки, спільні грамоти голови РДА і районної ради, грамоти райдержадміністрації. Серед нагороджених – люди, які здобували незалежність, громадські і партійні діячі, духовенство, представники влади, бізнесу, культури, освітянських, медичних колективів. А в надвечір’я святкування продовжилося у Голині на сільському стадіоні. З ювілеєм нашої держави всіх присутніх привітали голова РДА Василь Петрів і голова районної ради Василь Дзундза. До уваги святочної громади району була представлена масштабна тематична концертна програма за участю мистецьких колективів Калущини та Прикарпаття (хорових, танцювальних) і окремих виконавців, виставка вишивок та витворів декоративно-прикладного мистецтва.

Джерело інформації - газета "Вісті Калущини"
Категорія: Культура | Переглядів: 727 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]