[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Квітень » 28 » Біль Чорнобиля з роками не зникає...
18:27
Біль Чорнобиля з роками не зникає...
У квітні 1986 року в Чорнобилі на атомній електростанції сталася планетарна катастрофа, яка змінила ставлення людства до науково-технічного прогресу. За дивним і трагічним збігом обставин через двадцять п’ять років японська Фукусіма змусила переглянути ядерні програми в Китаї, Таїланді, Венесуелі. Навіть єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Оттінгер заявив, що стара Європа «в доступному для огляду майбутньому повинна відмовитися від використання ядерної енергії». 



За 60 років використання ядерної енергії на території колишнього СРСР відбулося 350 інцидентів та аварій, 20 відсотків загиблих від яких становлять жертви Чорнобильської катастрофи.

Чорнобильське лихо для багатьох українців – частина їхнього особистого минулого, адже вони брали безпосередню участь у приборканні ядерного монстра. Подолання трагедії планетарних масштабів вимагало від тих, хто віч-на-віч опинився з вогнем і радіацією, надлюдських зусиль, безприкладної мужності та жертовності. 

Вже з перших годин аварії багато наших спiввiтчизників, серед яких чимало й калушан, не вагаючись стали до боротьби із грiзним i невидимим ворогом: щоденно несли небезпечнi вахти бiля розпеченого реактора, займались евакуацією й охороняли громадський порядок, проводили дезактивацію об’єктів і територій, лікували чи обслуговували потерпілих від аварій людей, виконували іншу вкрай необхідну в умовах радіації роботу, щиро приймали у себе переселенцiв... Так починався лiтопис всенародного подвигу. Та, на жаль, невимовну тугу викликає втрата тих, кого вже немає серед нас.

З приводу 25-річниці Чорнобильської катастрофи у всіх храмах нашого міста були відправлені панахиди пам’яті за померлими внаслідок цієї трагедії. 

А для живих очевидців тих подій відбувся концерт-реквієм «Біль Чорнобиля з роками не зникає». Відзначити героїв-чорнобильців та висловити їм свою повагу до ПК «Мінерал» прийшли представники влади міста і району, політичних та громадських організацій, молодь і небайдужі калушани.

Після перегляду фрагментів фільму про Чорнобиль, пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. Про героїзм ліквідаторів у своїх виступах говорили заступник міського голови Оксана Табачук, голова районної ради Василь Дзундза, голова РДА Василь Петрів. Вони також відзначили учасників ліквідації на Чорнобильській АЕС грамотами та грошовими преміями.

А своє мистецтво присутнім подарували учасники зразкових вокальних студій «Дует» та «Ліра», народного вокального ансамблю «Бойківчанка» та вихованці ансамблю танцю «Потіха».

В ході програми до пам’ятного знака калушанам, постраждалим від Чорнобильської катастрофи, були покладені квіти шани.

Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей, пов’язаних зі скорботним часом ядерного апокаліпсиса.

Чорнобильська біда надовго залишиться у нашій пам’яті. Ще довго ми будемо відчувати на собі її наслідки, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям. Час лікує рани, і нехай спомини про страшну квітневу ніч 1986 року та боротьбу з наслідками катастрофи стануть останніми жахливими сторінками в нашій історії...

Джерело інформації - газета "Західний Вісник"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1230 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]