[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Грудень » 23 » Без міліції медична установа свідоцтва про смерть не видасть
11:52
Без міліції медична установа свідоцтва про смерть не видасть
Минулого тижня у Калуській ЦРЛ відбулася нарада, в роботі якої взяли участь керівництво лікарні, міськвідділу міліції та судово-медичний експерт. Окрім того, на нараду були запрошені представники сільських рад, амбулаторій, ФАПів та преса. Приводом для її скликання стала поява спільного наказу Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ та Міністерства охорони здоров’я України від 25.10.2011 р. «Про затвердження Порядку взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров’я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини». Цей наказ був виданий з метою запобігання випадкам неякісних перевірок обставин смерті людини та укриття умисних вбивств, що нерідко траплялося.

Як повідомила заступник головного лікаря Калуської ЦРЛ Наталія Кінаш, хоч наказ вступив в дію зовсім недавно, але всі відчули його недосконалість. Неузгодження багатьох моментів лягло додатковим тягарем на плечі медиків, працівників міліції, сільських голів та людей. І, звісно, чи найбільше нарікань надходить на адресу медиків, хоча це не їх забаганка.

Тому громадяни, які нерідко стикаються із не дуже приємними моментами — смертю близьких людей, повинні усвідомити кілька важливих моментів. Відтепер працівники закладів охорони здоров’я про кожен випадок установлення ними факту смерті людини незалежно від місця її настання, за винятком смерті від захворювання у лікарні, негайно повідомляють органи внутрішніх справ за телефоном екстреного виклику (102). До приїзду на місце події працівників міліції або прокуратури медпрацівникам забороняється порушувати обстановку, де знаходиться труп, переміщати його, ініціювати такі дії присутнім на місці події особам, у тому числі родичам померлих, та видавати лікарське свідоцтво про смерть. У разі смерті людини за місцем її постійного проживання без ознак насильницької смерті або підозри на таку на місце події обов’язково виїжджає лікар (фельдшер), який констатує факт смерті та бере участь у роботі працівника міліції при огляді місця події і трупа та прийнятті рішення щодо направлення останнього на судово-медичний розтин.

За словами начальника слідчого відділення Калуського міськвідділу міліції Василя Дзундзи, як правило, на місце події виїжджає слідчий і ще один працівник міліції, який опитує родичів, сусідів. При складанні працівником міліції протоколу огляду місця події також повинні бути присутні і двоє понятих. Протокол повинні підписати працівник міліції, дільничний терапевт та поняті. Якщо у когось із цих людей є зауваження, вони фіксуються. Лише після підписання протоколу, коли всі моменти з’ясовані, видається лікарське свідоцтво про смерть. Матеріали по кожному факту смерті у міліції зберігаються протягом трьох років. Відповідно на їх основі прокуратура робить перевірку і погоджує, чи законно було прийняте рішення.

Важливим є момент, що у протоколі огляду місця події працівник міліції фіксує дані про наявність диспансерного спостереження за хворим і дату його останнього огляду лікарем. Від цього залежить, чи направлятимуть труп на розтин. Так, якщо у медичній карточці людини, яка померла вдома (без ознак насильницької смерті), зазначена дата останнього огляду лікарем не більше ніж за місяць до настання смерті, то її труп не направлятимуть для проведення судово-медичної експертизи. В іншому випадку це необхідно робити, навіть коли йдеться про стареньку людину. Тобто, саме ця обставина спонукатиме громадян частіше звертатися до лікарів у разі потреби і мати всі необхідні записи у медичних карточках, які тепер зберігаються у поліклініках чи амбулаторіях.

На деяких моментах на нараді зупинилася і судово-медичний експерт Любов Сікора. Вона зокрема зазначила, що для проведення судово-медичного розтину обов’язково направляють трупи людей з ознаками насильницької смерті (травми, асфіксія, дії крайніх температур, електричного струму, отруєнь й ін.) та підозр на таку; трупи людей, смерть яких настала раптово, — без обмежень віку (швидко, зненацька, на фоні видимого, уявного здоров’я від хвороб, що перебігали приховано або розвинулись гостро), тих, які померли поза місцем постійного проживання та особу яких не встановлено. Тобто, якщо людина померла, до прикладу, на дорозі, то треба телефонувати на 102. Тоді на місце події виїжджатиме слідчо-оперативна група і судово-медичний експерт, а не дільничний лікар. Це стосується і того моменту, коли людина померла навіть у себе на подвір’ї. Щодо розтину, то ця процедура безкоштовна. Проте у певну копієчку родичам обходяться санітарські послуги. Скільки саме за них потрібно платити, судмедексперт уточняти відмовилася.

Проблемним залишається і момент доставки трупа на розтин. У наказі з цього приводу ніяких роз’яснень нема, тобто це лягає або на плечі родичів, або на органи місцевого самоврядування. Станція швидкої невідкладної медичної допомоги трупів не перевозить. На її працівників поки що поклали виїзди у випадках смертей у вихідні і неробочі дні. Вони відповідно дають родичам супровідний талон, з яким треба наступного дня звернутися до дільничного терапевта, який і може надати інформацію про відповідні записи у карточці померлого.

Присутні на нараді, зокрема представник міліції запропонував районній і міській владі створити служби, які б займалися доставкою трупів, або ж покласти ці обов’язки на ритуальну службу. На що представник ритуальної служби Петро Пуліші зауважив, що у них є катафалк, а іншого транспорту нема. Тож якщо надавати такі послуги, треба закуповувати відповідні транспортні засоби.

На недосконалість цього наказу на нараді звернув увагу і заступник міського голови Василь Турчин. Він зазначив, що це не закон, тому медики, міліція й інші, кому доведеться стикатися з певними труднощами, можуть подавати свої пропозиції по його доопрацюванню і врегулюванню певних моментів. «Через місяць-другий робота налагодиться і буде взаєморозуміння. А поки що треба набратися терпіння і дотримуватися букви закону. Населення у свою чергу теж повинно з розумінням поставитися до того, що вимагають від лікарів і міліції, зрештою, дотримуватися профілактичних оглядів і звертатися до дільничних терапевтів та фельдшерів, щоб потім не було зайвого клопоту», — наголосив Василь Турчин.

Керівництво ЦРЛ також звернулося з проханням щодо роз’яснень населенню вимог наказу до сільських голів та представників амбулаторій. «На виконання цього наказу свої зусилля повинні скеровувати всі, і пацієнти також», — зауважила Наталія Кінаш.

Джерело інформації - газета "Дзвони Підгір'я"
Категорія: Медицина | Переглядів: 1844 | Додав: CHERNISHOV | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]