[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Травень » 25 » Колишньому прем’єру Юлії Тимошенко дали відчути присмак арешту.
13:23
Колишньому прем’єру Юлії Тимошенко дали відчути присмак арешту.
Учора лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко могла повторити долю свого соратника по опозиції Юрія Луценка – опинитися за ґратами. О 10.00 вона прийшла до слідчих Генпрокуратури для чергового допиту і була затримана там на 7 годин 40 хвилин. У ГПУ екс-прем’єру показали рішення Печерського суду Києва (того самого, що уже запроторив у СІЗО не одного політика), який дозволив узяти Тимошенко під варту. 

Як пояснив перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін – «у зв’язку із систематичним невиконанням Юлії Тимошенко процесуальних рішень слідчого та систематичним зривом слідчих дій». Ренат Кузьмін попередив, що «рішення суду може бути виконаним», хоча наразі «потреби в арешті Тимошенко нема». Але така «потреба» може з’явитися завтра чи післязавтра. Наприклад, якщо екс-прем’єр «занадто повільно» ознайомлюватиметься з матеріалами власної кримінальної справи.

Під «зривом слідчих дій» Генпрокуратура мала на увазі те, що 17 травня 2011 року  Юлія Тимошенко не прийшла на допит, посилаючись на недугу. Зате 20 травня 2011 року серед ночі з’явилася у студії Савіка Шустера для участі у політичному ток-шоу…

Справді, позаминулого вівторка захисник Юлії Тимошенко – народний депутат Сергій Власенко – показував пресі довідку від лікаря про простуду своєї підзахисної. І справді, через три дні, у п’ятницю, десь о 23.30, на екранах Першого національного, який транслював дебати політиків щодо відповідальності екс-прем’єра у газових справах, несподівано з’явилася сама Тимошенко. Пояснила, що не могла витримати знущання над собою, тому піднялася з ліжка і поїхала, щоб відповісти опонентам. Особливо активно перемивала кісточки Юлії Тимошенко «регіоналка» Інна Богословська. При появі колишнього глави уряду вона додала у динаміці, незважаючи на застереження ведучого, ображала лідера БЮТ, випитувала, як це вона так швидко одужала. Свою кривдницю Тимошенко посадила на місце двома фразами: «Я ж вам казала пити святу воду. А ви що випили?».

Було зрозуміло, що «виходу на люди» під час лікарняного і викиду нової порції звинувачень на адресу влади Тимошенко не пробачать. Коли у вівторок екс-прем’єр «за власною ініціативою» з’явилася у ГПУ, до неї вжили радикальних заходів. Ізолювали адвоката, вимкнули мобільники, наказали покинути приміщення особистій охороні і прес-секретарю, які зазвичай дочікувалися Юлію Тимошенко біля дверей слідчого. У коридорах з’явилося три десятки спецназівців у масках. У дворик ГПУ в’їхав «воронок», подібний до того, яким у понеділок возили на «екскурсію» до судді Вовка екс-міністра Юрія Луценка. Біля «воронка» прогулювалися дві жінки-конвоїри. Зрозумівши, до чого йдеться, до ГПУ почали з’їжджатися народні депутати від опозиції. Своїми автомобілями вони перекрили виїзд. Під стінами ГПУ зібрався стихійний мітинг. Понад три сотні людей вимагали звільнити Юлію Тимошенко, співали патріотичні пісні. До Генпрокуратури примчав чоловік Тимошенко Олександр. Сказав: «Неможливо сидіти вдома, коли тут перебуває дружина. Сподіваюся, влада не піде на арешт, і їм вистачить одного Луценка».

Затримання Тимошенко збурило політиків, і не тільки в Україні. Коментуючи можливість арешту, лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк заявив: «Якщо влада це зробить, вона ніколи не пояснить країні і цілому світові, що це – чесне розслідування кримінальної справи, а не політична розправа… Ми підемо в народ. Опозиція не братиме участі в пленарних засіданнях, бо після такого рішення це вже не парламент, у країні – не влада, а хунта». Різку заяву зробили президент Європейської народної партії (ЄНП) Вілфред Мартенс, представник групи ЄНП у комітеті Європарламенту із закордонних справ Ельмар Брок і представник групи ЄНП у підкомітеті Європарламенту з безпеки й оборони Майкл Галер. «Арешт Юлії Тимошенко – свавільний акт і продовження однобічних дій українського правосуддя проти опозиції, – йдеться у їхній заяві. – Єдина мета цього акту – залякати українську опозицію».

Пояснення щодо затримання Юлії Тимошенко учора був змушений терміново давати 12 іноземним дипломатам Генпрокурор Віктор Пшонка. Очевидно, моментальна і різка реакція Заходу стримала українську владу від радикальних дій. Поки що. Як і пообіцяв пан Кузьмін, вона може вдатися до них, коли завгодно. Навіть у ці хвилини.

Джерело інформації - газета "Високий Замок"
Категорія: Політика | Переглядів: 641 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]