[Калуський інформаційний портал ]
Головна » Культура
12 липня греко-католики та православні відзначають свято верховних апостолів Петра і Павла. У цей день закінчується Петрів піст, який у народі називають Петрівкою. Після Петрівки у Галичині розпочинається сезон весіль.
 
Як розповів отець Орест Фредина, парох храму Різдва Пресвятої Богородиці, обидва апостоли ревно служили Богові, але спосіб їхнього покликання різний.

Павло навернувся до Бога дорогою у Дамаск, куди ішов переслідувати християн. Йому з’явився Ісус Христос, і цей чоловік зрозумів, наскільки був сліпим і помилявся. Після зустрічі з Ісусом його життя кардинально змінилося. Павло був громадянином Риму. Незважаючи на це, йому вдалося стати апостолом у народі. Він подарував Церкві прекрасні послання з глибоким богословським змістом і заснував багато християнських спільнот. “Життя для мене – Христос, а смерть – знахідка”, - казав апостол Павло.

“У Петра був запальний характер, - розповід ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 810 | Дата: 12.07.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Липень розпочинає середину літа й другу половину року. Цей час одвіку був гарячою, страдою порою, коли хлібороб, заклопотаний долею врожаю, пильнував кожну погожу днину, зважав на всі прикмети, пов'язані з погодою. Чи не тому в липні немає великих «річних» свят? Але в церковному календарі чимало Інших свят, які міцно увійшли в народну традицію.

За православним календарем 7 липня відзначається Різдво Іоанна Предтечі.

Іоанн — син священика Захара та Єлисавети — родички Діви Марії, народився за півроку до народження Христа. Про його появу на світ також благовістив ангел. Сповнене аскези і служіння Богу, життя Іоанна викликало велику повагу до нього жителів Іудеї, серед яких він проповідував. Тих, що покаялись у гріхах, Іоанн хрестив водою (звідси ім'я Хреститель), готуючи люд до духовного хрещення месією. Разом із усіма на берег річки Йордан прийшов і Христос, якого Іоанн охрестив у воді (Мт. З, 15). Продовжуючи ... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 1416 | Дата: 07.07.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Давнє свято Івана Купала відзначають в Україні в ніч на 7 липня. За «старим стилем» це 24 червня – давня дата літнього сонцевороту. Ігрища та хороводи навколо купальського вогню, легенди про цвіт папороті, пускання на воду вінків цього дня характерні для всіх регіонів України.

Фольклорист і етнограф Раїса Цапун спостерігала купальські обряди з дитинства на маленькій батьківщині у Чуднівському районі Житомирщини, згодом досліджувала їх на Рівненському і Волинському Поліссі і вважає: вони є найяскравішими після Великодня і Різдва.

Сьогоднішнього вечора гріх лишатися в хаті – треба йти на зустріч із природою й набиратися в неї наснаги і Любові на цілий рік, кажуть у народі.

А ось саме святкування Купала в степовій зоні України й на Поліссі різниться: скажімо, якщо на півдні символом свята вважали людиноподібних істот – Марену, Купала, – то на півночі це саме вогнище, розпалене ві ... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 961 | Дата: 04.07.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Вже традиційними у нашій школі стали різні вечори, диспути, “круглі столи”, літературно-музичні композиції. Цікаво пройшло відзначення Дня Європи у нашій шкільній родині.
 
 Розпочали тиждень “круглим столом” між учнями 10-11 класів “Світ та Європа відкривають Україну”. Присутні побачили, що у старшокласників є своє бачення тієї чи іншої ситуації, вони вміють відстоювати свою позицію, мають міцні знання з даної теми. А дискусія “Вибір України, параметри європейські”, в якій крім 10 та 11 класів брали участь учні 8-9 класів, ще раз підтвердила, що ми маємо надійне майбутнє і не п ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 912 | Дата: 18.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Відносно Петрівського посту на Поділлі побутує легенда, згідно з якою у давнину не було Петрівки і чоловіки щоденно ласували м'ясом, маслом, сметаною тощо, не знаючи міри. Їхні дружини занепокоєні таким станом, зібравшись і порадившись вирішили обмежити своїх чоловіків у скоромній їжі й установили Петрівський піст. При обговоренні цієї проблеми вони не зуміли дійти до згоди відносно постійності посту, а тому вирішили призначати його тривалість: від шести, п'яти тижнів до одного.

Як відомо, початок Петрівки залежить від Великодня, а кінець її завжди на Петра (12 липня), в зв'язку із цим коливалася і її тривалість.

У порівнянні з Великим постом на Петрівку було більше послаблень. «Спасівка від Бога, а Петрівку баби вигадали, щоб сир та масло зібрать», говорять у народі. В деяких селах Львівщини, Кіровоградщини, наприклад, у Петрівку дехто постить перший і останній тиждень, а в Інші тижні постяться у вівторок, ч ... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 1317 | Дата: 14.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

На 50-й день після Великодня, свята воскресіння Христового, — весь християнський світ відзначає Трійцю (П'ятидесятницю) — одне з провідних свят церковного календаря. У християнстві свято П'ятидесятниці сформувалось у IV ст., після прийняття церквою догмата про трійцю — існування єдиного Бога у трьох іпостасях. «Ідіть, научайте всі народи, хрестячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Духа Святого» (Матвія, 28, 19) — так наставляв своїх учнів Христос невдовзі після свого воскресіння. І, згідно з Біблією, у день єврейського свята Шавуот — П'ятидесятниці зійшов на апостолів з неба дух святий і пішли вони між народи, «говорячи іншими мовами, як дух їм провіщав» (Діяння, 2, 1 — 4).

Святкування Трійці у європейських народів ввібрало обряди кінця весни — початку літа, які побутували у них раніше. Ці свята рослинності, засновані на вірі в магічну силу зела та квітів, дуже любила молодь. Їх відзначали з піснями, танцями, розвагами. Це викликало осуд ... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 1612 | Дата: 07.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

25 квітня 2009 року о 17-00 в приміщенні районного народного дому, що знаходиться у м. Калуш по вул. Шевченка, 8, відбудеться концерт-презентація співочого альбому гумористичного театру "Я і КУМ".
 
В концерті прийматимуть участь провідні артисти естради України:
 
 - група "Дзвони" (керівник - заслужений артист України Володимир Кузнецов),
 - заслужений артист України Володимир Пушкар,
 - заслужений артист України Гриць Драпак,
 - заслужена артистистка України Марта Шпак.
 
Лауреати всеукраїнських та Міжнародних фестивалів та конкурсів:
 
 - Ігор Чепіль,
 - Василь Мельникович,
... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1204 | Дата: 24.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Фільм «Тарас Бульба» за два тижні прокату окупив своє виробництво, зібравши понад 500 млн рублів.

Історична стрічка за однойменною повістю Миколи Гоголя зібрала з 2 по 19 квітня 487 млн рублів в Росії і 55 млн рублів на Україні. Загальний бюджет картини становить 516 млн рублів. Тим самим, картина стала найкасовішою екранізацією класики Гоголя. Про це повідомили у вівторок в кінокомпанії «Централ Партнершип», яка є офіційним прокатників фільму.

Однак для того, щоб окупитися повністю, картині треба зібрати ще стільки ж - половину грошей, як відомо, забирають кінотеатри. Цього, швидше за все, не відбудеться.

Між тим українські націоналісти визнали цей фільм «продуктом інформаційної війни». Не маючи своїх героїв, росіяни шукають їх в інших націях, попутно зміцнюючи комплекс меншовартості в українців. Про це, як передає Корреспондент.net, заявив лідер Всеукраїнського об'єднання (ВО) «Свобода» Олег Тягнибок, коментуючи новий фільм Во ... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 755 | Дата: 22.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

8 квітня комфортабельний автобус спочатку від Калуського політехнічного коледжу, а потім від гімназії забрав вже готових до поїздки учнів і їхніх вчителів (50 осіб) і взяв напрям до Івано-Франківська. Діти та їх наставники їхали в обласний центр на прем'єру широко розрекламованого художнього фільму "Тарас Бульба". Усі знали: цю поїздку їм забезпечує адміністрація ТОВ "Карпатнафтохім".

Ось що сказала з цього приводу начальник відділу розвитку персоналу підприємства Ірина Іванова:
- У зв'язку з 200-річчям від дня народження класика літератури Миколи Гоголя у нас було заплановано ряд заходів, в які входили і конкурс учнівських творів, і ось ця поїздка на прем'єру фільму "Тарас Бульба". Останній захід - ініціатива генерального директора "Карпатнафтохіму" Сергія Чмихалова.

Звичайно, всіх бажаючих поїхати на перегляд художнього фільму, про який зараз багато розмов, ми взяти не могли. Тож пр ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 834 | Дата: 14.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Телесвято Viasat відбудеться цими вихідними в Івано-Франківську та Калуші.
 
Як повідомила генеральний директор компанії Viasat Оксана Ферчук, 4 квітня на центральній площі міста Івано-Франківськ відбудеться яскрава феєрична програма. В рамках свята іванофранківці зможуть ближче ознайомитися із супутниковим телебаченням Viasat. Аналогічна програма буде продемонстрована калушанам 5 квітня на площі Героїв.
 
Організатори свята розмістять 4 екрани, на яких транслюватимуть дитячі, пізнавальні, спортивні та інші не менш цікаві  телеканали - розповідає Оксана Ферчук. Окрім того на гостей свята очікує низка конкурсів та унікальна пропозиція від компанії. Нині Viasat - єдиний ліцензований оператор супутникового телебачення в Україні, і дізнатися про нього буде цікаво кожному  - переконана Оксана Ферчук: ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 954 | Дата: 04.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

23 березня у приміщенні районного Будинку культури всі, хто причетний до культури на теренах Калуського районі, мали змогу насолоджуватися мистецтвом у виконанні своїх колег та отримати слова вдячності за нелегку працю на ниві культури.

З вітальними словами від імені районної влади виступив заступник голови райдержадміністрації Ігор Пробоїв, який відзначив позитивну роботу закладів культури району в цілому, пригадав ті нелегкі часи десятилітньої давності, коли працівники культури отримували зарплату товарами. Однак вони, незважаючи на труднощі, наполегливо продовжували свою добру справу. Сьогодні ж, за словами Ігоря Пробоїва, районна влада багато докладає зусиль, щоб у закладах культури було затишно і тепло, щоб молодь почувала себе комфортно під час дозвілля.

... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 842 | Дата: 27.03.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

“У слові його — душа України”

Під такою назвою 1 березня в Народному домі с.Середній Угринів відбувся святковий концерт з нагоди 195-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.

У концертній програмі взяли участь: колективи “Доленька” (ПК “Мінерал”) та колектив із с. Середній Угринів (кер. Оксана Герус). У їхньому виконанні прозвучали пісні на слова Т. Шевченка: “Реве та стогне Дніпр широкий”, “Думи мої, думи мої”, “Заповіт”, “Спи, Тарасе”. Надія Тимків, Марія Давидюк, Ольга Василів, Роксолана Коломієць, Андрій Максимів, Микола Куцела продекла ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 2520 | Дата: 09.03.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

22 лютого у районному Будинку культури відбувся XI районний фестиваль хорів духовної музики під назвою "Нехай святиться ім’я твоє".

Учасники фестивалю виконали по два твори — один на слова Тараса Шевченка, інший на релігійну тематику. Із привітальним словом виступили заступник голови Калуської РДА Ігор Пробоїв та начальник відділу культури та туризму Тетяна Молдавчук.

Глядачі мали можливість оцінити виконавську майстерність народного аматорського колективу НД с. Голинь (кер. Ольга Кінащук), народного аматорського колективу РБК (кер. Віра Максимів), народного аматорського колективу (чоловічого гурту) НД с. Сівка-Калуська (кер. Петро Коцан), хорового колективу с. Новиця (кер. Ірина Скульська), народного ... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 914 | Дата: 01.03.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Телевизионная программа, телепрограмма, телепередача — видеоряд, обладающий единым назначением и некоторой целостностью (сюжетом), показываемый по телевидению.

телепрограма 2+2 на сьогодні

Также, телепрограмма (телевизионная программа) — список (перечень) телепередач и прочего (фильмы, музыка), запланированных на ближайшее время (обычно — неделя) и публикуемый в различных СМИ, для информирования телезрителя.

... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 1200 | Дата: 23.02.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Учасники фестивалю сповіщали про чудо із чудес — народження Ісуса Христа, створювали світлу атмосферу у Народному Домі с.Середній Угринів. Сюди минулої неділі з’їхалися аматорські гурти з усієї Калущини: драматичні колективи Народного Дому с. Гуменів (керівник Ольга Шутяк), НД с. Тужилів (Світлана Багринівська), НД с. Сівка-Войнилівська (Ірина Драчук), НД с. Бережниця (Марія Зайчикова), с. Збора (Марія Бучинська), с. Завадка (Марія Чурій), НД с. Кропивник (керівник Галина Олінійчук), фольклорні колективи с. Грабівка (керівник Ніна Джус), НД с. Завій (Світлана Петрів). Своє мистецтво землякам і гостям фестивалю продемонстрував народний аматорський фольклорний колектив с. Середній Угринів (керівник Оксана Герус). Всі учасники “Різдвяної містерії” є добре знаними в Калуші і далеко за межами району, адже беруть участь у численних конкурсах і фестивалях.

... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 1071 | Дата: 17.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 6