[Калуський інформаційний портал ]
Головна » Медицина

Міністерство охорони здоров'я України дає ряд рекомендацій для запобігання захворювання на "свинячий грип" (вірусом A/H1N1) і для лікування у разі зараження.

По можливості слід відкласти ділові та туристичні поїздки в регіони, де виявлені випадки захворювань на "свинячий грип". У першу чергу відмовитися від візитів до США, Мексики.

Якщо Вашу подорож до країни, де зареєстровані випадки захворювань, не можна відкласти, будьте обережні, не відвідуйте людних місць, уникайте користування громадським транспортом, не стійте, не сидіть поруч з людьми з ознаками респіраторної інфекції - нежиті, кашлем, червоними очима. Необхідно носити чотиришарову марлеву пов'язку або хірургічну маску.

У випадку, якщо Ви менш ніж 10 днів тому повернулися з країни, де є випадки поширення та інфікування збудником "свинячого грипу", будьте особливо уважні до свого здоров'я. При появі симптомів ГРВІ - температури, кашлю, нежиті, порушень функції кишечнику і ... Читати далі »

Категорія: Медицина | Переглядів: 943 | Дата: 30.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Невстановлений вірус, що спричиняє пневмонію забрав життя 37 осіб на Західній Україні. Головною особливістю перебігу хвороби є ураження легенів, внаслідок чого люди помирають від пневмонії.
 
Результати досліджень, які мають ідентифікувати вірус оприлюднять на початку наступного тижня. 
 
Останні зведення такі: на Тернопільщині загинули 12-ро людей, на Львівщині 10-ро, а на Івано-Франківщині 6-ро. У списку уражених областей зявилися Рівненщина та Чернівецька область: у кожній з них померло 3 особи, Закарпатська область - 1 особа.
 
Лікарі намагаються розпізнати збудник даного захворювання, від якого станом на 29 жовтня помер ... Читати далі »
Категорія: Медицина | Переглядів: 911 | Дата: 30.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Серед людей – паніка! Невідомий вірус грипу “косить” людей, і немає на нього ради: жодні ліки не допомагають, температура не спадає, і тут же починаються ускладнення.

Вірус вбиває, але ім’я своє не розкриває...

Людина, яка до хвороби почувалася цілком здоровою, гасне як свічка... Так померли у Дрогобичі на Львівщині 11-річна дівчинка та 26-річний юнак – двостороння пневмонія забрала життя. На Тернопільщині ситуація взагалі кричуща: чиновники стверджують, що померло семеро людей, проте тернополяни впевнені: медики замовчують правдивих цифр, щоб не сіяти паніки. У Тернополі кажуть: померло вже шістнадцятеро осіб, серед яких переважають діти... В Івано-Франківську від гострої пневмонії померла 42-річна жінка.

То скільки ж померло? ... Читати далі »

Категорія: Медицина | Переглядів: 988 | Дата: 29.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У Тернополі продовжено карантин у зв’язку із високим рівнем захворюваності на грип та ГРВІ.

Як повідомили у прес-службі міської ради, відповідне рішення було прийнято сьогодні на черговому засіданні міської надзвичайної протиепідемічної комісії під головуванням заступника міського голови з соціальних питань Романа Легкого.

Під час засідання головний державний санітарний лікар Тернополя Володимир Паничев повідомив, що станом на 27 жовтня рівень захворюваності на ГРВІ та грипоподібні захворювання у місті становить 255,5 на 10 тисяч населення. За його даними, спостерігається певна стабілізація, адже минулого тижня було зафіксовано ріст захворювань від 172,2 до 268,5 хворих на 10 тисяч населення.

Володимир Паничев також констатував з ... Читати далі »

Категорія: Медицина | Переглядів: 754 | Дата: 28.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

На 10-15% зросли ціни на ліки в українських аптеках за останні два тижні. Фармацевти пов’язують це зі зростанням курсу долара. А в чому причина подорожчання ліків, на думку представників парламентського комітету з питань охорони здоров’я? Яких заходів вживає Антимонопольний комітет?
 
Валютні коливання - єдина причина подорожчання ліків?

Основна причина підвищення цін на ліки в українських аптеках - зростання поборів з боку чиновників, а не вищий курс долара. Це стверджує керівник Асоціації фармацевтичних працівників Олена Проднікова. Натомість президент іншої Асоціації фармацевтичних виробників Петро Багрій говорить саме про вплив знеціненої гривні на вартість ліків. ... Читати далі »
Категорія: Медицина | Переглядів: 844 | Дата: 13.09.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Розпочався новий навчальний рік, і не одна мама глибоко зітхнула: почалася школа – почнуться і різні “віруски”, які з початком осені навідуються у дитячі колективи і вкладають школярів у ліжко...
 
Та не лише вірусні інфекції, які множаться при тісному контакті дітей, є грозою шкіл. В останні роки у школах (рідше у дитсадках) поширюються спалахи педикульозу. Воші! Хтось їх привіз із поїздки у теплі краї (а мама вчасно не подивилася у голову), хтось – ще звідкись... Підхопити їх можна навіть у громадському транспорті, якщо сидіти поруч з інфікованою людиною. У школах педикульоз поширюється миттєво. Навіть в елітних, престижних. Тому уважно подивіться дітям у голови, - щоб не було сорому, коли загляне медик у школі.

- Воші завжди були, є і будуть у школах, - скажете ви, махнувши рукою, - у когось виявили – вдома полікували, потім ще хтось може принести. Основне, щоб у школах регулярно д ... Читати далі »
Категорія: Медицина | Переглядів: 1750 | Дата: 02.09.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У світі триває тиждень грудного вигодовування. Його проводять для того, аби роз’яснити матерям наскільки важливо вигодовувати малюків грудним молоком. Адже все більше жінок віддають перевагу власній зовнішності та переходять на штучне годування малюка, чим загрожують не лише здоров’ю, а й психічному розвитку дитини.

Окрім життєво важливих елементів у молоці матері, важливий сам процес годівлі та контакту матері й дитини, переконана психолог Наталя Мухітдінова.

— З фізіологічних міркувань материнське молоко незамінне – воно забезпечує беззахисний організм необхідними мікроелементами. Крім того, через молоко у дитини стабілізується температура тіла, серцебиття та дихання. В основному ці процеси переходять від самої мами, тож почувати вона себе повинна як можна спокійніше та комфортніше.

Під час годування дитина відчуває себе у безпеці, а це базовий стан, який зумовлює подальший розвиток особ ... Читати далі »

Категорія: Медицина | Переглядів: 838 | Дата: 18.08.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Раціон харчування самим безпосереднім чином позначається на нашому самопочутті, у тому числі і на кров'яному тиску. Фахівці розповіли, що скорочення вживання лише одного продукту допоможе впоратися з гіпертонією.

Медики зробили офіційну заяву: сіль підвищує тиск. Чим більше солі людина вживає в їжу, тим вищий у неї ризик розвитку гіпертонії та серцево-судинних захворювань.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щоденна норма солі - не більше 5 грамів, а в середньому ж більшість людей вживають до 10 грамів солі на день. Останні дослідження показали, що для нормалізації тиску необхідно зменшити щоденну норму солі до 1-1,5 грамів.

Фахівці відзначають, що зниження кількості споживання солі практично відразу допомагає нормалізувати тиск.
 
Категорія: Медицина | Переглядів: 4424 | Дата: 05.08.2009 | Рейтинг: 1.0/1 | Коментарі (0)

Цього літа в нашій області значно почастішали випадки зміїних укусів. Небезпека підстерігає нас на відпочинку у лісі, на річці, у туристичних походах, навіть на дачних ділянках. Зазвичай, змії самі не нападають на людину і кусають тільки тоді, якщо їх потривожити, наприклад, наступити.

Укуси змій надзвичайно небезпечні для життя людини, тому важливо вміти швидко і правильно надати першу долікарську допомогу. Для цього потерпілого слід покласти так, щоб голова знаходилася нижче рівня тіла, бажано в тінь. Дуже важливо надати повну нерухомість ушкодженій кінцівці, яку треба зафіксувати шинами або іншим підручним матеріалом. Категорично протипоказано накладати джгут, робити розрізи в ділянці укусу, це сприяє утворенню виразок, які довго не загоюються. Також необхідно забезпечити потерпілому повний с ... Читати далі »

Категорія: Медицина | Переглядів: 794 | Дата: 24.07.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У середу, 8 липня, у Калуській ЦРЛ відбулося освячення трьох відремонтованих операційних. Капітальний ремонт проведений за євростандартами у двох нейрохірургічних та урологічній операційних. На це з міського бюджету виділено 250 тис. грн.

Освячення проводив декан Калуського деканату УГКЦ отець Михайло Бігун. Він поблагословив медиків на плідну роботу і подарував ікону Божої Матері. На такій важливій для лікувального закладу події побували начальник головного управління охорони здоров’я Любомир Малофій і головний спеціаліст із хірургії цього управління Володимир Пилипчук. Любомир Малофій зокрема зазначив, що незважаючи на фінансову кризу, в нашій області все-таки чимало робиться для медичної сфери. Яскравим прикладом є Калуська центральна районна лікарня. За сприяння у виділенні коштів на проведення ремонту головний лікар закладу Іван Красійчук висловив подяку міському голові Ігорю На ... Читати далі »

Категорія: Медицина | Переглядів: 856 | Дата: 10.07.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Щовесни світ ділиться надвоє — більшість людей насолоджується красою розквітаючої природи, а інші витирають сльози, потерпають від нежитю і чухаються, чекаючи своєї черги на прийом до лікаря: у них алергія. Причому, як свідчать офіційні дані, вже до 2015 року від алергічних захворювань страждатиме не меншість, а, в кращому випадку, половина Європи.

За словами лікаря-пульмонолога та позаштатного алерголога Калуської ЦРЛ Марії Штремих, причиною весняних нападів алергії частіше за все є пилок дерев, трав, кущів й ін. Головними ворогами людини, особливо навесні, стають берези, ясени і тополі. Проте фахівці заявляють, що скаржитися на тополиний пух почали тільки в 70-тих, коли повітря в містах стало по справжньому брудним, адже алергію викликає не сам пух, а пил, що на ньому осідає. Та зрубувати тополі поспішати не треба. Тому що саме тополя вбирає 70 відсотків вуличного пилу і бруду, а алергетик з неї значно слабший, ніж, нап ... Читати далі »

Категорія: Медицина | Переглядів: 937 | Дата: 12.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

За даними лабораторії Інституту епідеміології й інфекційних захворювань ім.Громошевського, у хворого українця, що прилетів у Київ з США, був виявлений грип групи A/H1N1 (свинячий грип). Про це повідомив головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол на прес-конференції у вівторок.

За словами Біловола, українська лабораторія на 99% упевнена, що це грип саме групи A/H1N1, однак в Україні не можна точно встановити, чи є цей різновид вірусу саме вірусом “свинячого грипу”.

Як повідомив головний санітарний лікар, взяті в хворого матеріали були надіслані для дослідження в Лондон (у світі на сьогодні є 4 лабораторії, які можуть точно ідентифікувати “свинячий грип” — у Мельбурні, Лондоні, Атланті і Токіо).

За словами Біловола, результати лабораторних досліджень з Лондона очікуються через 2-3 тижні.

Нагадаємо, 24-річний чоловік прибув в аеропорт “Бориспіль” (Київ) ... Читати далі »

Категорія: Медицина | Переглядів: 1262 | Дата: 10.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Давайте розберемося, що саме несуть нам пластикові вікна. Перш за все експерти встановили, що одним з найпоширеніших і шкідливіших матеріалів є пластик. Пластик токсичний протягом всього терміну експлуатації. Проте наскільки небезпечний пластик, з якого зроблені склопакети?

Спочатку небагато теорії: полівінілхлорид (пвх), з якого виготовляється профіль металопластикових вікон, належить до групи термопластів. Його склад – етилен (47%) і зв`язаний хлор (57%), що одержується з куховарської солі. У чистому вигляді пвх є порошком. Щоб одержати профіль для виробництва вікон пвх, в порошкоподібний матеріал додаються стабілізатори, модифікатори, пігменти і допоміжні добавки. Найчастіше стабілізатором є свинець. Він додається, щоб пластик не придбав жовтий колір, не змінився під дією, наприклад, пролитої кави або соку, не виділяв в повітря шкідливі речовини і був гладким. Ось свинець і небезпечний для здоров`я (це важкий метал). Також існує небезпека ... Читати далі »
Категорія: Медицина | Переглядів: 789 | Дата: 02.06.2009 | Рейтинг: 3.0/1 | Коментарі (0)

Куріння тютюну, або нікотиноманія — поширена звичка в побуті багатьох народів.Дослідженнями встановлено, що переважна більшість курців починає палити у віці між 13-18 роками.

Шкідливий вплив куріння на здоров’я людини незаперечно доведений багатьма дослідженнями. Смертність у працездатному віці серед курців на 25-30% вища, ніж серед тих, хто не курить. Куріння є однією з причин захворювання на рак легенів і бронхів. Кожна випалена цигарка збільшує ризик захворювання серцево-судинної системи й судин і веде до атеросклерозу. Курці в 2,5 раза частіше вмирають від коронарної хвороби серця та гіпертонії.

Внаслідок вдихання тютюнового диму руйнуються епітеліальні клітини дихальних шляхів, порушується механізм очищення дихального тракту, частинки тютюну осідають у легенях. Усе це посилює розвиток захворювання легенів, зменшує їх ємність. Куріння ослаблює захисні сили організму в боротьбі з іншими захворюваннями. Довед ... Читати далі »

Категорія: Медицина | Переглядів: 948 | Дата: 31.05.2009 | Рейтинг: 4.0/1 | Коментарі (0)

Вода — чудодійний засіб оздоровлення організму. Купання дає людині фізичне та моральне задоволення, допомагає позбутися стресів. Але, на жаль, для декого відпочинок біля води закінчується трагедією.

З метою недопущення загибелі людей на водних об’єктах району в період весняно-літнього купального сезону 2009 року, ефективного реагування на нещасні випадки на воді відбулося засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій районної державної адміністрації. Одним з основних питань було про заходи щодо запобігання загибелі людей на водних об’єктах району в період весняно-літнього купального сезону 2009 року.
 
Категорія: Медицина | Переглядів: 1138 | Дата: 25.05.2009 | Рейтинг: 4.0/1 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 »