[Калуський інформаційний портал ]
Головна » Суспільство

З ініціативи Калуської райдержадміністрації та виконавчого комітету Калуської міської ради на Калущині проводиться екологічна акція “Чиста Лімниця”.

Все частіше чуємо слова “забруднення навколишнього середовища”, “захаращені сміттям береги річок”, “стихійні смітники”. Ми вже стали звикати до цих слів і продовжуємо свою бездіяльність. Нерозумні дії людей на планеті Земля у найближчий час можуть повернутися великими нещастями, бідами усього людства. Природа забруднюється, піддається руйнуванню, знищується. Чи багатьом з вас щастило бачити прозору річкову воду, чистий пісок, насолоджуватися тишею без реву двигунів, дихати чистим повітрям, без домішок бензину, мазуту, пестицидів? Ми отримали в спадок невимовно прекрасний і багатий сад, але біда наша в тому, що ми погані садівники, що не засвоїли най ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 1443 | Дата: 14.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Укргідрометцентр попереджає про ускладнення погодних умов в Україні: сьогодні та завтра в багатьох регіонах очікуються сильні зливи, град, шквали.

Як повідомили у прес-службі Міністерства з питань надзвичайних ситуацій з посиланням на Укргідрометцентр, у зв`язку з проходженням холодного атмосферного фронту вдень 12 червня та вночі 13 червня у західних, північних, більшості центральних, Одеській областях та в Криму пройдуть грозові дощі, місцями сильні зливи, град, шквали 19-24 м/с, в окремих пунктах - крупний град та шквали 25-28 м/с.

Після проходження атмосферного фронту очікується зниження температури повітря на 10-15° та висока пожежна небезпека.

12-13 червня на рiчках басейнiв Прута, Сірету, Сяну і Днiстра, в межах Львiвської та Iвано-Франкiвської областей, а також на річках Закарпаття, очікуються підйоми рівнів води на 0,5-1,5 м над рівнями станом на 08:00 11 червня. При сильних зл ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 737 | Дата: 12.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Для ЗАТ "ЛУКОР" та ТОВ "Кар-патнафтохім" новий рік розпочався реорганізацією структурних підрозділів, яка триває до сьогодні. Керівництво підприємств переконує: створення нової структури — вагомий крок у діяльності основних виробництв. Деякі ж працівники запевняють, що процес реорганізації супроводжується поетапною "чисткою" рядів, у результаті якої люди залишаються без роботи. Ті ж, хто не хоче здаватися, потерпають від психологічного тиску та змушені звертатися до суду. Щоправда, таких відчайдухів — усього двоє.

Днями до "Вікон" звернувся один із робітників ЗАТ "ЛУКОР", мешканець Калуського району Богдан Шавранський. За його словами, уже кілька місяців керівництво підприємства, на якому він більше 30 років пропрацював електрослюсарем КВПіА по обслуговуванню цехів поліхлорвінілової смоли та хлорвінілу, намагається його звільнити, порушуючи при цьому чинне законодавство.

— Я працю ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1161 | Дата: 10.06.2009 | Рейтинг: 4.0/1 | Коментарі (0)

Свято Святого Духа ушановують в понеділок, 8 червня, на наступний день після Святої Трійці, православні віруючі. День Духа встановлений на честь третьої особи Святої Трійці - Святого Духа, який, як вважають християни, і зараз діє у Церкві, як діяв у часи апостолів.

Згідно з православним вченням, саме сходження Святого Духа на апостолів показало піклування всіх Осіб Триєдиного Бога про світ: Бог Отець творить світ, Бог Син спокутує людей від рабства дияволу, а Бог Дух Святий освячує світ через Церкву.

У євангельській традиції сходження Святого Духу описується як поява полум'я, спалахи якого оточили кожного з апостолів, після чого вони знайшли "дар мов" - стали говорити на різних, не відомих їм раніше мовах - і таким чином отримали можливість проповідувати віру Христову по всьому світу.

Вчення про Святий Дух - ключовий момент у розбіжностях між православ’ям і католицизмом. Католицьке вчення про Святого Духа, який, на думку католик ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 742 | Дата: 08.06.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Як повідомив старший державтоінспектор Калуського ВДАІ Ярослав Серман, реєстрація мопедів (скутерів) із об’ємом двигуна до 50 куб. см у нашій області запроваджена відповідно до розпорядження голови ОДА Миколи Палійчука з 1 жовтня 2008 року.
 
Таке нововведення не суперечить Правилам дорожнього руху, оскільки у цьому документі зазначається, що реєстрація вищезгаданих транспортних засобів може здійснюватися за рішенням місцевих органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування (пункт 30.2). Загалом до таких заходів керівництво області вдалося у зв’язку зі збільшенням кількості дорожньо-транспортних пригод за участю водіїв мопедів та з метою впорядкування руху цієї категорії транспортних засобів на дорогах і вулицях населених пунктів, проведення відповідної профілактичної роботи з власниками мопедів вітчизняного та іноземного виробництва, забезпечення обліку цих транспортних засобів. ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 983 | Дата: 07.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

1 червня з нагоди Міжнародного дня захисту дітей, святкову програму для дітей Калуського району підготувала Калуська районна організація ВО «Батьківщина» (голова Ольга Сікора) та депутати райради з фракції БЮТ. Захід проходив у центрі міста, на пл. Героїв, тож глядачами і учасниками дійства могли стати усі бажаючі.

Загалом у святкуванні Дня захисту дітей взяли участь кілька сотень наймолодших жителів як міста, так і сіл району. До Калуша приїхали діти з Войнилова, Пійла, Довгої Калуської, Голиня, Перекосів, Новиці, Довгого Войнилова, Завою, Підмихайля, Мостища.

Глядачів своїми виступами розважали дитячі творчі колективи ПК «Мінерал». Усі бажаючі мали можливість взяти участь у конкурсах і виграти цікаві та корисні призи. Зокрема команди сіл і ЗОШ №3 змагалися у пісенному конкурсі, не бракувало бажаючих показати свої вміння й у танці. Для хлопчиків влаштували змагання силачів, а для усіх, хто вміє співати, — ка ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 769 | Дата: 05.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Процес первинного уточнення персональних даних виборців Державного реєстру виборців триватиме з 01 червня до 15 вересня 2009 року. Відповідну постанову, якою було затверджено етапи первинного уточнення  даних Державного реєстру та перелік форм документів, ухвалила Центральна виборча комісія  18 травня 2009 року за № 27.
Категорія: Суспільство | Переглядів: 818 | Дата: 03.06.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

У середу жителі села Голиня Калуського району виявили забруднення ріки Сівки невстановленою рідиною. Як повідомили  в управлінні з питань надзвичайних ситуацій ОДА, з’ясувалося, що «працівники Брошнів-Осадської філії ТОВ «Кроно-Україна» в період з 8 до 15 год. 27 травня 2009 року проводили регламентні роботи з очищення обладнання, внаслідок  чого стався витік стічних вод у р. Сівку».

Працівники державної екологічної інспекції та держуправління охорони навколишнього середовища відібрали проби води вище і нижче скиду з очисних споруд комунального підприємства Брошнів-Осадської селищної ради і обіцяють згодом оприлюднити результати хімічних аналізів. А наразі надають коментарі візуального огляду: «загибелі риби в річці не виявлено, загрози навколишньому середовищу нема». Цікаво те, що напередодні, 26 травня, кореспондент «Галичини» ознайомився зі станом очисних споруд у Брошневі-Осаді ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 1469 | Дата: 31.05.2009 | Рейтинг: 2.7/3 | Коментарі (0)

Українці виступають за заборону грального бізнесу - свідчать результати всеукраїнського соціологічного дослідження Проблема грального бізнесу в Україні. Дане опитування провів Інститут Горшеніна в травні в рамках річної програми досліджень Проект країни.

Згідно з результатами опитування експерти Інституту зробили прийшли до висновку, що українці негативно ставляться до грального бізнесу. Зокрема, таку думку висловили 73,4% опитаних. Нейтральне ставлення до грального бізнесу висловили 15,4% опитаних, і тільки 5,2% підтримали цей бізнес - через те, що він приносить прибуток у бюджет країни і створює робочі місця.

Разом з тим, більшість опитаних українців - 88,1% - заявили, що ніколи не грають на ігрових автоматах на гроші. Тільки іноді роблять це 9,7% опитаних, а 2,2% громадян зізналися, що грають на гроші часто.

Крім того, більше половини українців вважають ігрові автомати загрозою для всіх без винятку гро ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 785 | Дата: 31.05.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Виплати населенню компенсацій за вкладами Ощадбанку СРСР розпочнуться з червня. Про це повідомив  виконуючий обов'язки міністра фінансів України Ігор Уманський. 

Нагадаємо, згідно з постановою Кабінету міністрів України, з держбюджету виділяються 250 млн. грн. для виплати в 2009 році громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 року до установ Ощадбанку СРСР. Виплати будуть проведені до 25 грудня цього року.

За словами начальника Івано-Франківської обласної філії ВАТ "Ощадбанку" Василя Кричука, наразі, офіційних вказівок відносно проведення в області виплат не було. Тому, говорити про суму виплат чи їх терміни - зарано.

На початку 1992 року на Прикарпатті нараховувалось близько 1 мільйона 300 тисяч вкладників Ощадбанку СРСР. Загальна сума коштів на ощадкнижках перевищувала 2,5 мільярди карбованців.

Категорія: Суспільство | Переглядів: 674 | Дата: 28.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

27 травня  у селищі Брошнів-Осада Рожнятівського району виникла надзвичайна ситуація місцевого значення, а саме зафіксовано попадання зворотних вод ТзОВ «Кроно-Україна» на очисні споруди комунального підприємства Брошнів-Осадської селищної ради.  Зворотні води були скинуті на очисні споруди без попередньої очистки, що спричинило виведення з експлуатації споруд біологічної очистки комунального підприємства та забруднення поверхневих вод річки Сівка. Про це повідомляє прес-служба Мінприроди.

Отримавши повідомлення про аварійну ситуацію,  спеціалісти Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області одразу виїхали на місце події. Перевіркою встановлено, що загальна кількість скинутих у поверхневий водотік забруднених вод складає 400м3. Працівниками Держекоінспекції  відібрано   проби  зворотних та поверхневих вод. Після отримання результатів аналізів будуть нараховані зби ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 765 | Дата: 28.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Складна економічна ситуація не оминула й карпатських лісів. Попит на деревину різко зменшився. Ціна навіть на європейських ринках на "зелене тверде золото" впала на третину. Експорт деревини не дає тих доходів, які були ще минулого року.
 
Підприємства Івано-Франківського обласного управління лісового і мисливського господарства реалізували торік пилопродукції на 154,6 мільйона гривень, отримавши чистого прибутку 9,6 мільйона гривень. У першому ж кварталі 2009-го збут деревини порівняно з цим періодом минулого року знизився на 28 відсотків. Такого не було останні десять років. На обласній нараді за участю першого заступника голови Держкомлісгоспу України Юрія Марчука вирішували, як у непростих умовах зберегти галузь, напрацьовували пакет антикризових заходів.
 
Серед пріоритетних завдань визначені впорядкування і сертифікація угідь, лісовідно ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 736 | Дата: 27.05.2009 | Рейтинг: 4.0/1 | Коментарі (0)

Брейк-данс-команда “Vertical Limit” побореться за 1 мільйон гривень. Відомі не лише в Івано-Франківську, але й у великих містах Західної України брейкери замахнулися на більше. Наші талановиті земляки Федір Хашалов, Михайло Трифоненко та Олег Севастьянов мріють, щоб незабаром про них дізналася вся країна... 

Цікаво, що "Вертікал ліміт" стали чи не єдиними представниками Західної України, які зуміли пробитися до числа фіналістів талант-шоу. "Враховуючи, що відбір на участь у проекті проходили більше 100 тисяч чоловік з 24-х міст України, свій результат ми сміливо можемо вважати досить пристойним. Сподіваємось потрапити до основної десятки, яка й побореться за мільйон”, – розповіли хлопці, які зараз готуються до фінальних виступів у Києві.
 
Зараз усіх фіналістів поділили на 5 груп по 10 учасників у кожній. Відтак відбір до суперфіналу розтягнеться на п'ять передач, кожн ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 2527 | Дата: 22.05.2009 | Рейтинг: 5.0/2 | Коментарі (0)

Із сьогоднішнього дня в Україні підвищена абонентська плата за користування телефоном у містах та інших населених пунктах. Про це говориться в рішенні Національної комісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) №1491 від 28 квітня 2009 року "Про затвердження Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги" (зареєстровано в Мінюсті 30 квітня 2009 р. під № 395/16411), яке сьогодні опубліковане на офіційному сайті Верховної Ради.

Дане рішення набуває чинності із дня його офіційного опублікування. Згідно з наданою інформацією, підвищений розмір абонентської плати за користування телефонним апаратом: у містах і райцентрах для населення та установ бюджетної сфери із щохвилинною оплатою розмов – на 20%, без щохвилинної оплати – на 15%; для інших категорій користувачів – на 10%. У селах і селищах міського типу для всіх категорій користувачів розмір абонентської плати за користування телефонним апаратом підвищений на 10%.

... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 786 | Дата: 09.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Сьогодні, 8 травня, в автокатастрофі загинув відомий український тележурналіст Ігор Пелих. Як повідомили в МВС України, близько 5 ранку надійшла інформація від операторів "швидкої допомоги", що на проспекті Перемоги, 82 сталася дорожньо-транспортна пригода, в якій є загиблі.
 
За попередніми даними, водій автомобіля Honda рухався в третій смузі по пр. Перемоги у напрямку вулиці Щербакова. Відбулося бокове зіткнення з автомобілем Volkswagen, який рухався в тому ж напрямку. Після зіткнення Honda виїхала на зелену зону, знесла два дерева і перекинулася.

Два пасажири Honda один з яких Ігор Пелих, а другий - молода темношкіра жінка, загинули на місці ДТП. Ще одна пасажирка Honda знаходиться в лікарні у важ ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 790 | Дата: 08.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 26 27 28 29 30 31 »