[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Лютий » 27 » У пункті реєстрації учасників зовнішнього незалежного оцінювання уже черги
23:10
У пункті реєстрації учасників зовнішнього незалежного оцінювання уже черги
До закінчення реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання залишається трохи більше тижня. Тож у пунктах реєстрації спостерігається деяке пожвавлення. Зволікати із реєстрацією не варто, адже, щоб заповнити бланк, потрібно 15-30 хвилин. Зважаючи на те, що в Івано-Франківській області є всього чотири Єдині пункти реєстрації, можна передбачити, що вже наступ-ного тижня ті, хто має намір пройти тестування, будуть змушені по кілька годин стояти у чергах.

За попередніми підрахунками, в Івано-Франківській області цього року до числа студентів приєднається близько 14 тисяч новобранців. Та поки що на зовнішнє незалежне оцінювання в області зареєструвалися лише 3 тисячі осіб. Ситуація у Калуші не настільки катастрофічна. За словами головного спеціаліста управління освіти Калуської міської ради, відповідального за ЗНО у Калуші Олега Андрусіва, уже зареєструвалися близько 80% випускників шкіл (усього у школах міста навчаються 549 одинадцятикласників. — Авт.) та майже 300 осіб із числа тих, хто закінчив школу раніше чи здобув освіту у професійно-технічних навчальних закладах та вишах І-ІІ рівнів акредитації.

— Усі одинадцятикласники реєструються у школах, у яких навчаються, — каже Олег Андрусів. — Тому загалом проблем із цим не виникає. Деякі технічні труднощі є із тими, хто повинен реєструватися у Єдиному пункті реєстрації. Справа у тому, що у нашій області є всього чотири таких пункти: у Калуші, Коломиї, Надвірні та Івано-Франківську. Відповідно — у нашому місті реєструються майбутні учасники тестування із п’яти районів. На сьогодні загальна кількість зареєстрованих у Єдиному пункті реєстрації становить 280 осіб (для порівняння: минулого року було 240 лише з Калуша. — Авт.). Активність калушан нормальна і зберігається приблизно на рівні минулого року. Торік участь у тестуванні взяли 95% одинадцятикласників, із яких 83% поступили до вишів. А от мешканцям віддалених від Калуша населених пунктів варто поквапитися, щоб встигнути вчасно пройти всю процедуру. Адже додаткової реєстрації у цьому році не буде.

Як зареєструватися?
Ті хто, ще не зареєструвався, але має намір це зробити, повинні пам’ятати, що всі бланки реєстрації вони повинні заповнювати власноруч. Школярам достатньо пред’явити паспорт або свідоцтво про народження (у випадку, якщо на момент реєстрації не виповнилося 16 років. — Авт.). Випускники минулих років повинні мати при собі паспорт та атестат про повну загальну середню освіту. Учні професійно-технічних навчальних закладів та вишів І-ІІ рівнів акредитації, окрім паспорта, приносять зі своїх навчальних закладів довідку встановленого зразка, у якій зазначено, що у поточному навчальному році він отримає документ про повну загальну середню освіту, з навчального закладу, де зараз навчається.

Уся подальша процедура реєстрації для всіх однакова: заповнивши бланк реєстрації, учасники отримують по два примірники реєстраційної картки, у якій вказано код доступу до персональної сторінки на сайті українського Центру оцінювання якості освіти. Один примірник цієї картки потрібно надіслати або занести в Івано-Франківський регіональний центр оцінювання якості освіти (м. Івано-Франківськ, вул. С. Бандери, 1. — Авт.), який, до речі, обслуговує чотири області: Івано-Франківську, Тернопільську, Чернівецьку та Закарпатську. Важливо, що кожен учасник має право до 3 березня внести зміни у вибір предметів чи уточнити персональні дані. Щоправда, зробити це дозволяється тільки один раз.

— Реєстраційну картку можна надсилати рекомендованим листом чи кур’єрською поштою. Однак я рекомендую занести її особисто, — каже Олег Андрусів. — Адже у разі втрати документів, їх ніхто не поновлюватиме. А зареєстрованим учень вважається тільки після того, як його картка потрапить до регіонального Центру. Персональні сторінки на сайті Центру учасники тестування отримають не пізніше, ніж за два тижні до початку тестування. Тому у цей період кожному варто ще раз перевірити, чи він зареєстрований. Із цієї ж сторінки можна отримати інформацію про місце тестування, видрукувати собі запрошення, якщо воно не надійшло, та трохи пізніше ознайомитися зі своїми результатами. Після реєстрації майбутні абітурієнти отримують інформаційно-реєстраційний бюлетень, у якому зазначені права та обов’язки учасників оцінювання.

Що нового?
Нововведень у цьому році багато. Чи не єдиним, що залишилося без змін, є те, що до пункту тестування учасники мають прийти із паспортом та запрошенням. Дозволяється також брати з собою воду. А писати можна виключно чорною ручкою (їх на всяк випадок рекомендують брати дві. — Авт.), оскільки інший колір комп’ютер не розпізнає. Минулого року в області було чимало випадків, коли за загалом непогано написані роботи учасники тестування отримували нульові результати тільки за те, що писали синіми ручками. І якщо торік ситуацію могло врятувати додаткове тестування, то у цьому році такий варіант виключений.

Для всіх учасників оцінювання обов’язковим є тестування з української мови та літератури. З іноземних мов пропонують англійську, німецьку, французьку, іспанську. Щоправда, обирати можна лише якусь одну із цих мов. Учасники тестування також можуть обрати мову складання тестів. Їм на вибір пропонують український, російський, польський, угорський, кримсько-татарський, молдовський та румунський варіанти тестів.

Основи правознавства та економіки цього року зняли з переліку предметів, які можна обирати. Щоб їх здати, школярам у більшості випадків потрібно було суттєво позайматися із репетитором. Не можна тепер обирати і всесвітню історію та зарубіжну літературу. Це насамперед пов’язано з тим, що минулого року ці предмети обирали вкрай рідко. Ще один принциповий момент — цього року результати оцінювання зараховують як результати з державної підсумкової атестації.

— Якщо випускник не має наміру вступати в університет, то він здаватиме у школі державну підсумкову атестацію із п’яти предметів, — стверджує Олег Андрусів. — Якщо ж він поступатиме до вишу, то незалежного оцінювання йому не оминути. Результати тестування будуть автоматично зараховані як результати шкільних іспитів. Усі результати тестування, переведені у 12-бальну систему, надійдуть у школи до 22 червня. Змінити їх — неможливо. Тому до підготовки потрібно підходити серйозно. Часу на це у цьогорічних випускників буде достатньо, адже навчальну програму для них ущільнили так, що її вичитають до 1 травня. Увесь наступний місяць школярі працюватимуть за індивідуальним графіком, відвідуючи консультації та готуючись до оцінювання та атестації.

Графік тестування уже відомий. Найшвидше відбудеться незалежне оцінювання з історії України, яке складатимуть 6 травня. Біологію складатимуть 8 травня, фізику — 12 травня, географію — 15 травня, українську мову та літературу — 19 травня. Оцінювання з математики відбудеться 26 травня, з англійської мови — 2 червня, з німецької, французької чи іспанської мов — 3 червня, а хімію — 5 червня.
 
Джерело інформації - газета "Вікна".
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1064 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]