[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Лютий » 21 » Безробіття б’є усі рекорди, або криза крокує планетою
11:13
Безробіття б’є усі рекорди, або криза крокує планетою
За даними Організації економічного співробітництва і розвитку, до кінця 2009 року очікується, що кількість безробітних у світі зросте до 210 мільйонів осіб, що стане новим світовим “рекордом” безробіття за останні 30 років.

Понеділок, 26 січня 2009 року став яскравим підтвердженням того, що криза у світовій економіці лише набирає обертів. За цей день, що вже охрестили “чорним понеділком”, у США і Європі найбільші світові компанії звільнили понад 85 тисяч осіб. У зв’язку з кризою усі без винятку звільняють робітників: від гігантів автомобільної промисловості, таких як Toyota, до великих фірм у галузі технологій, як Microsoft, а також гігантів банківського сектору.
 
Росія.

Світовим лідером зі звільнення робітників та службовців, за даними Міжнародної рекрутингової компанії Antal International, стала Росія. Зимове (2008-2009 рр.) дослідження цієї організації показало, що за часткою компаній, які звільняють фахівців і менеджерів середньої ланки або планують скорочення в I кварталі 2009 р., Росія опинилася на 1-му місці серед 107 країн.

Про те, що проблема безробіття для РФ справді актуальна, підтвердив особисто президент країни Дмитро Медведєв. Він повідомив, що в Росії за останні 3,5 місяця (порівняно з даними на 1 жовтня 2008 р.) безробіття зросло на 20% – до 1,5 млн. осіб, підкресливши, що це супроводжується, зокрема, ростом заборгованості в регіонах з виплати зарплат.

У Санкт-Петербурзі до масового звільнення співробітників готуються 72 підприємства. “Дженерал Моторз-АВТОВАЗ” скорочує 50% персоналу. Без роботи залишаться 400 осіб – ціла робоча зміна заводу. Людей звільнять з 20 березня 2009 р. Поки що їх відправили у відпустку зі збереженням 2/3 заробітної плати, інформує міський центр зайнятості Тольятті.
 
Польща.

Безробіття у Польщі протягом неповного місяця зросло з 9,5 до 10,5%, інформує міністерство праці Польщі. На даний час у країні офіційно 6 млн. безробітних.

Це найвищий місячний ріст за останні 10 років. Листопад приніс Польщі 46 тисяч нових безробітних, грудень – 75 тис., січень додав ще 160 тисяч!

Згідно з інформацією міністерства праці Польщі, найбільше звільнень зафіксовано у промисловості – на заводах з виробництва машин, цементу, пластмаси, побутової техніки, одягу, меблів. Звільнення спостерігаються й у сфері туризму, фінансів тощо. Тільки протягом останніх днів 300 працівників звільнив Кредит-банк, виробник меблів “Новий стиль” – 700 осіб, металургійний комбінат Arcelor Mittal Poland – майже 1200 працівників, підшипниковий завод у Красніку, який працював здебільшого на експорт, – майже 400 осіб, плануються звільнення в авіакомпанії LOT.

Латвія.

Щодня 1000 жителів Латвії втрачають роботу. На одну вільну вакансію вже претендують 38 осіб. Про це заявила глава Державної агенції зайнятості Байба Пашевича. Вона розповіла, що в перші дні лютого в країні було вже близько 93 тис. безробітних, або 8,6% від усього економічно активного населення. За її словами, у нинішній ситуації рівень безробіття під кінець року сягне 11%, і це найоптимістичніший прогноз. Про заплановані скорочення частіше заявляють деревообробники – це становить 30% звільнень, підприємства оптової і роздрібної торгівлі (14%) і держустанови (12%). Першу трійку, ймовірно, поповнять і працівники сфери транспорту і логістики.
 
США.

З початку кризи американська економіка втратила більше робочих місць, ніж за всі роки після закінчення Другої світової війни. Лише за грудень 2008 року кількість робочих місць у Штатах скоротилося на півмільйона, а за річним виміром ріст безробіття становить 2,4 млн. робочих місць.

Найбільший у світі виробник будівельної та гірської техніки, двигунів і промислових турбін компанія Caterpillar Inc. оголосила про звільнення 20 тисяч співробітників на своїх підприємствах в усьому світі - через зниження продажів в умовах глобальної економічної кризи, повідомляє агенція “Франс Прес”. Загальна кількість робочих місць, що підлягають скороченню, становить приблизно 18% усього персоналу компанії.

Про скорочення 5 тис. осіб оголосила компанія Microsoft. Компанія Intel закриє п’ять своїх фабрик і звільнить 6 тис. робітників. Про звільнення персоналу також оголосили такі відомі компанії, як General Motors, Texas Instruments і Home Depot, повідомляє The Financial Times.

Керівництво Boeing – відомого авіаційного концерну – заявило про скорочення у 2009 році 10 тисяч робочих місць, що становить близько 6% усього персоналу компанії.

Велика Британія.

Уряд Британії, що офіційно оголосив про вхід у рецесію і загрозу дефолту, повідомляє про найвищий рівень безробіття в країні за останні 10 років. Серед найвразливіших верств, що залишаються без роботи, стали молоді робітники. На кінець 2008 року загальна кількість безробітних становила 2 мільйони - 6,1% працездатного населення, що є рекордним показником з вересня 1997 року. Економісти виходять з того, що протягом 2009 року кількість безробітних у цій країні може збільшитися до 3 млн. осіб.

Підтвердила повідомлення про скорочення 3,5 тисячі співробітників найбільша у світі сталеливарна компанія Corus. По підприємству серйозно вдарив спад попиту на сталь з боку автовиробників і будівельної індустрії.

Німеччина.

Продовжують знижувати обсяги виробництва і скорочувати персонал на тлі зменшення попиту на свою продукцію німецькі компанії. До числа таких, що оголосили про намір скоротити або перевести частину працівників на неповний робочий день або тиждень, увійшли такі великі компанії, як Hugo Boss, SAP і Siemens. Найбільший у світі виробник програмного забезпечення для бізнесу німецька SAP AG збирається скоротити понад 3 тис. робочих місць, повідомляє Bloomberg.

Китай.

У Китаї за офіційними даними, опублікованими наприкінці січня, стали безробітними з вини кризи близько 6 мільйонів емігрантів. Багато хто з них приїхали у великі міста із сіл у пошуках кращого життя. Однак тепер двері заводів і фабрик, на яких вони до цього працювали, закриті. За твердженням офіційного Пекіна, з моменту початку кризи понад 10 млн. китайців залишилися без роботи.

Японія.

У Японії скорочення робочих місць найбільше торкнулося промислового сектора. За офіційними даними, 85 тисяч тимчасових робітників уже втратили роботу. Згідно з очікуваннями Асоціації японських промисловців, кількість робочих місць в обробній промисловості в найближчі півроку зменшиться на 400 тис.

Найбільший японський автоконцерн Toyota збирається скоротити 1 тис. робочих місць на підприємствах у Північній Америці та Британії. Останній раз таких заходів Toyota вживала у 1950 р. Дванадцять інших японських автовиробників планують звільнити близько 24 тис. робітників. За даними інформагенції “Кіодо”, із середини грудня кількість звільнень у японському автопромі зросло на 8,5 тис. осіб.

Японський виробник електроніки TDK заявив про скорочення 8 тисяч робітників (до вже оголошеного восени звільнення 18 тисяч осіб).

Ізраїль.

В Ізраїлі тривають звільнення працівників, обумовлені складним фінансовим становищем, у якому опинилися місцеві компанії. За даними державної служби працевлаштування, лише у грудні 2008 року на підприємствах і в установах було звільнено близько 18 тис. працівників, що є «рекордом» за весь час існування держави. Загальна кількість безробітних збільшилася в грудні на 3%.

Криза призведе до зубожіння понад 50 мільйонів осіб

Згідно з прогнозом Світового банку, загальна кількість людей, які змушені будуть обходитись двома доларами на день, сягне 1,5 мільярда.

«Економічна криза може перетворитися на гуманітарну у багатьох країнах, що розвиваються, якщо не вжити цілеспрямованих заходів для захисту найвразливіших категорій населення», - заявив президент Світового банку Роберт Зеллік. За його словами, у 2009 році армія людей, які живуть на один долар і 25 центів, збільшиться на 46 мільйонів, а тих, що живуть на два долари, - на 53 мільйони.
 
Джерело інформації - газета "Високий замок".

Категорія: Статистика | Переглядів: 1040 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]