[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Лютий » 20 » Індексація грошових доходів населення
11:20
Індексація грошових доходів населення

Правові, економічні та організаційні засади проведення індексації грошових доходів громадян визначено Законом України “Про індексацію грошових доходів населення” від 03.07.91р. № 1282-ХП (у ред. від 06. 02. 2003р. №491-IV). Згідно зі ст.2 Закону України “Про індексацію грошових доходів населення” від 03.07.91р. № 1282-ХП у редакції від 06.02.2003р. № 491-IV індексації підлягають грошові доходи громадян, що отримані ними на території України та не мають разового характеру. Реалізація цього Закону здійснюється відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003р. № 1078, зі змінами.

Індексація грошових доходів населення проводиться у випадку, якщо величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, установлений у розмірі 101% (п.1. Постанови КМУ від 17.07.2003р. №1078). Для проведення подальшої індексації розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком починається наново з місяця, наступного за місяцем, в якому індекс споживчих цін перевищив поріг індексації.

Індексація доходів здійснюється з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін. Офіційне опублікування індексу споживчих цін відбувається до 10-го числа місяця, наступного за звітним.

Згідно з п.5 Постанови КМУ від 17.07.2003р. № 1078 місяць підвищення мінімальної заробітної плати є базовим місяцем для розрахунку індексу споживчих цін наростаючим підсумком. Індексація в базовому місяці не здійснюється. Розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком починається з місяця, наступного за базовим.

При цьому, якщо підвищення мінімальної зарплати не супроводжується зростанням заробітної плати працівника, індексацію необхідно продовжувати на певні індекси відповідно до Постанови КМУ від 17.07.2003 р. №1078.

Місяць підвищення мінімальної заробітної плати вважається базовим, якщо в результаті сума збільшення зарплати більше суми індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то подальша індексація проводиться згідно з додатком 4 до Постанови КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Працівникам, розмір зарплати яких збільшується у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати, індексація зарплати не провадиться, оскільки в період між переглядом мінімальної заробітної плати право на проведення індексації не настало.

Отже, основні принципи проведення індексації, установлені Законом про індексацію та Постановою КМУ від 17. 07. 2003 р. №1078, такі:

1. Індексацію заробітної плати проводять усі роботодавці незалежно від своєчасності її виплати працівникам.2.Індексувати заробітну плату необхідно в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб.3. У базовому місяці індексація не проводиться. Базовим для проведення індексації вважається місяць:

а) прийняття працівника на роботу;

б) підвищення заробітної плати (окладу, тарифної ставки) не пов’язаного з підвищенням мінімальної зарплати. При цьому підвищення має відбуватися за рахунок збільшення постійних складових заробітної плати;

в) підвищення мінімальної заробітної плати (якщо таке підвищення супроводжується зростання заробітної плати працівника).4. Місяць підвищення мінімальної зарплати вважається базовим тільки в тому випадку, якщо сума підвищення більше суми індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці.5. Заробітна плата індексується як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом (п.7 Постанови КМУ від 17.07.2003р. № 1078).

Надія Патрило,
головний спеціаліст з питань оплати праці відділу праці
управління праці та соціального захисту населення Калуської РДА
Категорія: Суспільство | Переглядів: 3421 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]