[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Січень » 1 » У перший день Нового року Прикарпаття відзначає 100-річчя Степана Бандери
15:58
У перший день Нового року Прикарпаття відзначає 100-річчя Степана Бандери
Сьогодні Прикарпаття урочисто відзначає 100-річчя від дня народження провідника ОУН, визначного діяча національно-визвольного руху Степана Бандери. Основними подіями сьогоднішнього дня стануть урочисте віче у селі Старий Угринів, де він народився, і відкриття пам’ятника герою на Європейській площі в Івано-Франківську. 2008 рік в області був проголошений Роком Степана Бандери.
 
Прикарпатці ініціювали присвоєння провіднику ОУН звання Героя України. У багатьох мовах світу його прізвище перекладається як «прапор». Це наче про нього писав Іван Франко: «Все, що мав у житті, він віддав для одної ідеї». Степан Бандера був одним із лідерів українського націоналістичного руху. Для нього націоналізм – це любов до своєї землі і свого народу.

Зберігся аудіозапис промови провідника ОУН, в якій Степана Бандера сказав: «Український національно-визвольний рух живе, він розвивається і бореться далі, всупереч всім намаганням і пропаганді ворога. Українська Повстанча Армія, Організація Українських
 
Націоналістів і ціла Українська Нація склали у цій боротьбі дуже важкі жертви. Але зламати змагання України за свою незалежність не вдалося».
 
Поламати стереотипи: лицар, а не ворог.
 
 
 Пам'ятник Степанові Бандері у с.Старий Угринів, де він народився.
 
Його ім’я стало називним. Для одних асоціюється з націоналістичним рухом, боротьбою за незалежність України, для інших – нав’язуваний тоталітарним режимом стереотип ворога.

2008 рік на Прикарпатті був проголошений Роком Степана Бандери. І з цим пов’язувалися надії на визнання державницького вкладу Степана Бандери і націоналістичного руху.

Перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Зіновій Береговський зазначає: «Степан Бандера є символом українського народу. Довгі роки, коли Україна була у складі Радянського Союзу, ідеологія тодішньої держави спрямовувала так, що людей з Західної України називали бандерівцями».

На Прикарпатті проходили міжнародні наукові конференції, приурочені 100-річчю Степана Бандери, шкільні уроки і мистецькі конкурси, видавали книги і споруджували пам’ятники. І нерідко звучало, що на Сході України ще не знають правдивої історії УПА, ОУН і героїв визвольних змагань.
 
Відновлено плебанію в родинному селі.

В родині отця Андрія Бандери, активного релігійно-громадського діяча, депутата від Калущини в парламенті ЗУНР, було четверо синів і троє доньок. Двох синів розстріляли нацисти. А двох доньок вивезли на Сибір вже за радянської влади. За сина Степана, якого переслідували і польський, і німецький, і радянський уряди, батька розстріляли енкаведисти.

У Старому Угринові Калуського району, де жила священича родина і де народився Степан Бандера, знаходиться меморіальний комплекс. До 100-річного ювілею провідника ОУН тут провели реекспозицію та відтворили плебанію – хату священика.

Завідувач музею Степан Лесів розповів про намагання максимально відтворити автентичні речі, котрі належали безпосередньо родині Бандер, родині Глодзінських, звідки походить мати Степана Бандери. Але, як зазначає пан Лесів, «оскільки не можна віднайти всі автентичні речі, які належали родині Бандер, користуємось речами, які належали священичим родинам або родинам української інтелігенції того часу».

Пам’ятник не лише Бандері, а всім героям.

Неподалік плебанії є один із перших пам’ятників Степанові Бандері. Його двічі – у 1990 та 1991 роках підривали. В цьому році на вимогу обласної ради відновлено слідство за фактами його руйнування.

Основні події сьогоднішнього дня проходитимуть саме в меморіальному комплексі Степана Бандери в Старому Угринові та в Івано-Франківську, де на Європейській площі буде відкрито пам’ятник провіднику ОУН, а згодом і музейний комплекс.

«Це не просто пам’ятник Степанові Бандері, а всім героям. І це подія не регіонального, а загальнодержавного масштабу», – наголошує мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус.

За два останні роки на Прикарпатті з'явилося шість нових пам'ятників Степанові Бандері. Та процес утвердження історичної справедливості куди важчий і довший.
 
Джерело інформації - телерадіокомпанія "ВЕЖА".
 
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1192 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]