[Калуський інформаційний портал ]
Головна » Освіта
Разом з березневими канікулами закінчився і четвертий етап олімпіад з навчальних предметів, перший етап якої розпочався ще в жовтні. Учні Калуського району брали участь у всіх етапах олімпіад, дійшли й до Всеукраїнського. Освітяни радіють: таких результатів, як у цьому році, не було вже давно. Учні шкіл Калуського району змагалися на рівні з учнями зі спеціалізованих шкіл Києва, Львова й інших великих міст та привезли перемоги — одне перше та два третіх місць.
 
Нагадаємо, що олімпіади проходить у чотири етапи. Перший відбувається на базі школи, другий — району, третій — області і завершальним етапом є четвертий — Всеукраїнський етап, в якому беруть участь найсильніші учні з усієї України. Загалом олімпіади проходять з 14 навчальних предметів.
 
Цього року на Всеукраїнському етапі олімпіад взяло участь четверо учнів Калуського району, троє ... Читати далі »
Категорія: Освіта | Переглядів: 1184 | Дата: 14.04.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Міністр освіти Дмитро Табачник пропонує здійснити перерозподіл студентських стипендій в межах існуючого стипендіального фонду, а пропозиції щодо стипендіальної реформи попросив підготувати самих студентів. Таку пропозицію Міністр освіти і науки України висловив під час зустрічі із представниками органів студентського самоврядування у Києві 28 березня 2010 року. Про це повідомив президент Національного студентського союзу Анатолій Ігнатович.

«Щоб на адресу Міністерства освіти і науки України не надходили звинувачення у необ’єктивності реформ, вважаю, що органи студентського самоврядування, студентські профспілки повинні провести всеукраїнський референдум щодо студентських стипендій, за результатами якого надати пропозиції Міністерству», – повідомив Табачник. У питанні призначення і виплат студентських стипендії слід відійти від «зрівняйлівки», – відзначив він, наголосивши, що ті, хто мають хоча ... Читати далі »
Категорія: Освіта | Переглядів: 856 | Дата: 28.03.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

3 лютого відбулася колегія відділу освіти Калуської райдержадміністрації. Про результати атестаційної експертизи Голинського ДНЗ я/с «Малятко» доповіла методист РМК Г.Спринь.
 
Н.Мірошник, методист РМК, розповіла про стан викладання та рівень навчальних досягнень учнів з фізичної культури. Керівник ГЦГО О.Тетеріна доповіла про виконання програми соціально-економічного розвитку освіти за минулий, 2009 рік.
 
Про виконання рішень колегії відділу освіти: від 30 грудня 2008 року "Про результати атестаційної експертизи Верхнянської ЗОШ І-ІІІ ст.” доповів директор школи І.Коцан; від 4 березня 2009 р. "Про результати атестаційної експертизи Середнянської ЗОШ І-ІІ ст.” доповів директор школи Т.Джус.
 
Категорія: Освіта | Переглядів: 1083 | Дата: 05.02.2010 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

З 15 грудня починається реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання. Як повідомляє Український центр оцінювання якості освіти, вона стартує "о 9.00 15 грудня 2009 року і триватиме до 18.00 31 березня 2010 року та відбуватиметься в пунктах реєстрації”.

Тим часом 14 грудня завершується реєстрація на пробне тестування. Здійснити реєстрацію можна на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти (докладна інформація про порядок реєстрації на сайті Українського центру оцінювання якості освіти – www.testportal.gov.ua).
 
Пробне тестування, на відміну від основного, є платним. Коштує одне випробування – 69 гривень. Заповнивши форму, ви отримуєте доступ до персональної сторінки учасника. Там вже розміщено заявку на участь та квитанцію. Їх треба роздрукувати, на основі квитанції здійснити оплату у будь-якому банку України. Квитанцію треба зберегти ... Читати далі »
Категорія: Освіта | Переглядів: 872 | Дата: 10.12.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Оскільки захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції у Калуші та Калуському районі стабілізувалася і спостерігається тенденція до її зменшення, то у школярів нарешті закінчуються вимушені канікули. На засіданні штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій у середу вирішили, що якщо не буде ніяких змін, то з 23 листопада у школах і гімназії міста та району поновиться навчання. Очікують дітей і дошкільні та позашкільні навчальні заклади.

Як повідомила начальник управління освіти міської ради Любов Максимович, усі вони готові прийняти учнів. В усіх навчальних закладах є теплопостачання. За ці тижні, скориставшись відсутністю учнів та вчителів, був проведений капітальний ремонт системи теплопостачання у п’ятій і сьомій школах. Відновлює свою роботу й дошкільний заклад «Калинка», який до карантину був на ремонті.

На запитання, чи є ризик росту захворюваності серед діт ... Читати далі »
Категорія: Освіта | Переглядів: 753 | Дата: 21.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

МОН запроваджує Європейську кредитно-трансферну систему та Додаток до диплома європейського зразка. Це спростить процедуру визнання українських дипломів про вищу освіту в Європі та сприятиме мобільності студентів.

Наказом МОН від 16 жовтня 2009 року N 943 з 2009/2010 навчального року у ВНЗ України запроваджується Європейська кредитно-трансферна система (ЄКТС) та її ключові документи ("Аплікаційна форма студента", "Угода про навчання", "Угода про практичну підготовку та зобов'язання про якість", "Академічна довідка", "Додаток до диплома європейського зразка").

Нововведення впроваджується відповідно до вимог Довідника користувача ЄКТС, затвердженого Європейською комісією 6 лютого 2009 року. ЄКТС та додаток до диплому європейського зразка - інструменти виміру досягнень студентів, що є загальноприйнятими і зрозумілими в усіх країнах Європейського простору вищої освіти (країни Болонського процесу) і надають можливість адекватного визнання пе ... Читати далі »

Категорія: Освіта | Переглядів: 1022 | Дата: 12.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Цей законопроект уряд схвалив на своєму засіданні 23 вересня. Цим документом передбачено встановити чотири типи академічного статусу вищого навчального закладу: університет, академія, коледж і технічний коледж.

Якщо парламент ухвалить цей багатостраждальний законопроект, то у минуле відійдуть такі поняття, як “технікум”, “інститут.” Університетом зможе називатися лише той ВНЗ, який налічує не менше 6 тисяч студентів на денній формі навчання і здійснює підготовку наукових кадрів не менше ніж з восьми наукових спеціальностей. Статус “академія” передбачає не менше 2 тисяч студентів на денній формі навчання, “коледж” – тисячу осіб, “професійний коледж” – 500 осіб.

За словами одного із розробників документа, проректора Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого В’ячеслава Комарова, таке глобальне реформування вищої освіти забезпечить українським ВНЗ інтеграцію в єдиний європейський освітній простір. Він також уточнив: “З 2 ... Читати далі »

Категорія: Освіта | Переглядів: 902 | Дата: 27.09.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Минулої п’ятниці у залі засідань Калуської райдержадміністрації районний відділ освіти проводив конкурсний прийом вчителів на вакантні посади. Конкурс, за словами начальника відділу освіти РДА Михайла Срібняка, вперше проходив демократично і відкрито. Під час проведення конкурсу, крім членів комісії, були присутні директори шкіл і представники місцевих ЗМІ.

Організаторами були визначені критерії підбору педагогічних кадрів. Сюди входили відповідна фахова освіта (молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр), проживання на території Калущини, реєстрація в Центрі зайнятості населення. Зверталася увага на наявність педстажу. Перевагами при прийомі користувалися ті, хто має цільове направлення, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи, які досягли високих успіхів у фаховому навчанні. У більшості випадків кращий диплом і вирішував долю його власника під час цього конкурсу. А ще надавали перевагу тим, ... Читати далі »

Категорія: Освіта | Переглядів: 926 | Дата: 27.08.2009 | Рейтинг: 4.0/1 | Коментарі (0)

Першого вересня пороги шкіл Калуського району переступить близько 6 тис. 700 учнів, з них — майже 550 першокласників. Чи готові заклади освіти Калущини до роботи в новому 2009-2010 навчальному році? Це питання ми адресували начальнику відділу освіти районної державної адміністрації Михайлу Срібняку та начальнику групи централізованого господарського обслуговування відділу освіти Калуської РДА Ользі Тетеріній.

“Поточні роботи у навчальних закладах фактично завершені, — запевнила Ольга Тетеріна. — На закупівлю фарби, вапна, цементу та інших будівельних матеріалів було заплановано 310 тис. грн., станом на 10 серпня профінансовано 237 тис.грн.”

“У зв’язку з кризою, — зазначає ... Читати далі »

Категорія: Освіта | Переглядів: 1016 | Дата: 22.08.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Завтра, 29 липня, останній день подання копій документів в українські вузи для вступу. Міносвіти назвало переваги абітурієнтів. Починаючи із завтрашнього дня кожен вуз повинен скласти список абітурієнтів, рекомендованих для зарахування. Крім того, для вчорашніх випускників та їх батьків справжні переживання тільки починаються, адже під час вступної кампанії цього року залишилося ще чимало відкритих питань.

"Протягом п'яти днів після оприлюднення списку осіб, рекомендованих до зарахування, абітурієнти повинні подати оригінали документів", - розповів заступник міністра освіти і науки України Тарас Фініков. За його словами, вузи, згідно зі своїми Правилами прийому, цей п'ятиденний термін визначають самостійно (з точністю до хвилини).

При цьому особи, які у встановлені терміни не встигнуть подати оригінали документів до приймальної комісії, втрачають право на зарахування на навчання за рахунок держзамовлення, а також на навчання за рахунок ... Читати далі »
Категорія: Освіта | Переглядів: 1568 | Дата: 28.07.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Міністерство освіти і науки України скасувало всі пільги для вступників до вищих навчальних закладів, крім тих, що визначені відповідними Законами України та Урядом, зокрема, для дітей з особливими потребами, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, чорнобильців, повідомляє прес-служба МОН.

Слухачі підготовчих відділень будь-якого ВНЗ також не матимуть привілеїв і вступатимуть за загальними правилами. За умови однакової кількості набраних балів у сертифікатах перевагу нададуть абітурієнтам, які мають медаль, проживають у гірській місцевості, є членами багатодітної сім'ї та іншим.

За умови подання сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти з кількістю балів не нижче встановленого правилами прийому мінімального рівня зараховуватимуться:
... Читати далі »
Категорія: Освіта | Переглядів: 1021 | Дата: 14.07.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

З 25 червня по 14 серпня у Міністерстві освіти і науки України (проспект Перемоги, 10) в кімнаті 122 здійснюватиметься прийом громадян з питань вступної кампанії 2009 року у вищих та професійно-технічних навчальних закладах.

За телефоном 486-28-49 можна проконсультуватися з питань вступу до ВНЗ та оперативного реагування на факти порушення чинного законодавства про вищу освіту, повідомляє прес-служба МОН.

Категорія: Освіта | Переглядів: 869 | Дата: 07.07.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Міністерство освіти і науки України розробило і затвердило зміни до програми з історії України та всесвітньої історії для учнів 5-12 класів.

Зміни спрямовані на подолання розриву між змістом підручника та найновішими напрацюваннями вітчизняної історіографії. Особливо це стосується історії найближчого до нас ХХ століття, яка протягом тривалого часу містила найбільше так званих "білих плям". Сьогодні, завдяки відкриттю раніше недоступних фондів архівів, інтенсифікації досліджень, зокрема через залучення до роботи нової генерації істориків, встановлено багато невідомих досі фактів та подій.

Значно ширше в новій шкільній програмі відображені історія становлення та розвитку українського визвольного руху, боротьба з ним тоталітарних режимів. Діти докладніше знатимуть про злочин геноциду проти нашого народу - Голодомор 1932-1933 років, масові репресії комуністичної влади 20-50-х років минулого століття, боротьбу Організа ... Читати далі »

Категорія: Освіта | Переглядів: 966 | Дата: 10.06.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Сьогодні у всіх регіонах України абітурієнти складатимуть тест з математики - найпопулярнішого з предметів, які на вибір пропонувалися учасникам ЗНО 2009 року. До участі в ньому зареєструвалися 259 213 осіб, або 56,1% від загальної кількості учасників. Про це повідомляє Інформаційний центр незалежного оцінювання.

Для учасників тестування з математики вже підготовлено 17 669 аудиторій у 1 078 пунктах тестування, до роботи в яких залучено 46 118 педагогів. Тест з математики українською мовою складатимуть 70,8% учасників, російською - 29,0%.

Тестування розпочнеться об 11-й годині і триватиме 180 хвилин. Учасникам потрібно буде розв'язати 33 завдання з чисел та виразів; рівнянь і нерівностей; елементарної комбінаторики, початків теорії імовірності та елементів статистики; планіметрії та стереометрії.

Минулого року кількість зареєстрованих учасників тестування з математики становила 266 399 ... Читати далі »

Категорія: Освіта | Переглядів: 922 | Дата: 25.05.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

У вівторок відбулося зовнішнє оцінювання знань випускників шкіл з української мови та літератури. Участь у цьому загальнообов’язковому тестуванні взяли 434 264 випускники поточного та попередніх років, що складає 94% від кількості зареєстрованих. Ті, хто за його результатами отримає менше 124 балів, втратять шанс стати студентами цього року, - повідомляє Інформаційний центр незалежного оцінювання.

Тестові зошити під охороною вже направлено до 47 пунктів перевірки та 9 центрів обробки. На пунктах перевірки 6 247 фахівців оцінять відкриту частину тесту, а у центрах обробки 492 працівники відсканують, а комп'ютери оброблять відповіді на питання закритого типу.
 
Найближчим часом Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) на своєму сайті www.testportal.gov.ua оприлюднить правильні відповіді на тести з української мови та літератури. ... Читати далі »
Категорія: Освіта | Переглядів: 1044 | Дата: 19.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

« 1 2 3 »