[Калуський інформаційний портал ]
Головна » Економіка

Не встигли звикнути до того, що за пачку масла треба віддати 11 гривень, як вона уже по 14. Добре, хоч гречка трохи втихомирилась – уже є навіть по 11 гривень за пакет (щоправда, лише 900 г). Хліб подорожчав наче й небагато – на 10-15 копійок, але прогнозують, що до кінця року він подорожчає ще на 2-3%, молокопродукти – на 5%, овочі – на 10-50%...

Серед овочів найбільше може подорожчати цибуля – навіть до 10 гривень за кілограм. Натомість ціни на картоплю зростати не повинні, оскільки уже зараз «поза межами розумного». На думку експертів, нормальна ціна на картоплю – 4-4,5 гривні за кілограм (торік у такий період картопля була в середньому по дві гривні), тоді як зараз на ринках вона коштує 6-7 гривень. Ажіотаж довкола картоплі «імпортували» з Росії, де справді є проблеми з урожаєм. Тому у східних рег ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 713 | Дата: 23.09.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У першому півріччі працівники відділу податкової міліції Калуської ОДПІ виявили 16 злочинів економічного характеру.
 
Сума несплачених при цьому податків склала більше 10 млн. гривень. Завдяки заходам, які провели податкові міліціонери, до державної скарбниці вже повернуто більше 4,2 млн. гривень, — повідомляє штаб відділу податкової міліції Калуської ОДПІ.

Крім того, завдяки заходам контрольно-перевірочної роботи за шість місяців цього року податківці забезпечили надходження платежів від суб’єктів господарської діяльності у розмірі 5,1 млн. гривень, у т. ч. по Калуському району — 1,6 млн. гривень, по Долинському — 2,4 млн. гривень, по Рогатинському і Рожнятівському — 0,6 та 0,5 млн. гривень відповідно.
Категорія: Економіка | Переглядів: 659 | Дата: 03.09.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Після 10 вересня 2010 року роздрібні ціни на гречку знизяться до 8 грн за кілограм з нинішніх 12-16 грн. Про це 31 серпня повідомив голова Антимонопольного комітету України (АМКУ) Олексій Костусєв.

За словами Костусєва, здорожчання гречки та ажіотажний попит на неї вдасться зняти 10 вересня після того, як до реалізації надійде гречана крупа нового врожаю. Також він додав, що в разі, якщо гречки вітчизняного врожаю не вистачить для покриття попиту та зниження ціни на неї, буде прийнято рішення про закупівлю імпортного продукту.

«На сьогодні один корабель вміщує 50 тисяч тонн. Якщо не вистачить своїх ресурсів, це може допомогти вирішити це питання», – наголосив Костусєв.

Окрім того, він закликав ЗМІ не створювати ажіотаж навколо проблеми, «оскільки вона найближчим часом вирішиться».

На сьогодні гречка в розд ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 589 | Дата: 01.09.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У четвер, 24 червня 2010 року, у залі засідань райдержадміністрації відбулося громадське обговорення Проекту економічних реформ Президента України «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава».
 
В цьому заході взяли участь: заступник начальника управління економіки облдержадміністрації Володимир Кузьменко, голова райдержадміністрації Василь Качмар, заступник голови РДА Василь Турчин, керівники установ та організацій Калуша і Калуського району.
 
Із пропозиціями виступили: начальник відділу освіти РДА Михайло Срібняк, перший заступник управління праці та соціального захисту населення РДА Федір Вовк, заступник головного лікаря районної лікарні Василь Семаньків, начальник управління економіки Калуської міської ради Соколовський, начальник агропромисловог ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 607 | Дата: 24.06.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

8-11 червня 2010 року в столиці України проходила 15-а ювілейна міжнародна спеціалізована виставка кондитерських і хлібобулочних виробів. На дегустаційний конкурс, який організовувався в рамках цієї виставки, було виставлено продукцію 52-ох найкращих виробників печива та хліба зі всієї країни. На суд експертів було представлено й чотири види печива торгової марки «БОМ-БІК» калуського підприємства «ДЕЙ-СОН». І слід зазначити, що продукція місцевих кондитерів отримала високі нагороди – дві бронзові, срібну та золоту медалі.

Директор підприємства Василь Сондей, котрий повернувся з Києва із призами, повідомив, що калушани були чи не єдиними виробниками з західного регіону, хто на цьому конкурсі представляв саме кондитерську продукцію. Оцінювала вироби центральна галузева дегустаційна комісія, до складу якої ввійшли 12 незалежних експертів з числа спеціалістів Державного департаменту продовольства, Міністерства ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 859 | Дата: 21.06.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У приміщенні Калуської колишньої дитячої лікарні, що знаходиться на вул. Богдана Хмельницького, 72, яке у грудні минулого року через аукціон було продано приватному підприємству «ДЕЙ-СОН», розміститься цех з виготовлення кондитерських виробів.
 
Про це поінформував власник підприємства Василь Сондей.
Запустити виробництво, за словами Василя Сондея, планується восени цього року. Це буде вже третій цех з виробництва тістечок торгової марки «БОМ-БІК», де роботу отримають понад 200 осіб.
 
Наразі тривають підготовчі роботи для запуску виробництва.
Категорія: Економіка | Переглядів: 635 | Дата: 18.06.2010 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Євро продовжує дешевшати як в Україні, так і у світі. За тиждень на готівковому ринку євро втратив 15-20 копійок. Продати євро в обмінниках можна за 10,0-10,14 гривні, придбати – за 10,15-10,50. Торги на Міжбанківському валютному ринку у четвер закінчились у діапазоні 10,11-10,12 гривні за євро (у середу 10,24-10,25).

Для тих, хто зібрався у відпустку в Європу, втішна новина – найближчим часом євро далі падатиме. Аналітики BNP Paribas вважають, причина у тому, що план допомоги Греції, який представили лідери ЄС, – абсолютно не продуманий. «Вартість європейської валюти на валютному ринку FOREX стосовно долара США до кінця 2010 року буде знижуватися аж до рівня 1,17-1,20. Якщо в Україні буде стабільний курс долара, то середній курс продажу євро може знизитися до 9,35-9,50 грн. Але у другому-третьому кварталі 2011 року європейська валюта ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 605 | Дата: 10.05.2010 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Свідченням цього є нещодавня презентація Національною федерацією мотоспорту України та клубу ”Степрейсінг Тім” будівництва найсучаснішої на пострадянському просторі траси для Моtо GР. Тим паче, що проект автомототреку, який відповідає світовим стандартам, буде реалізовано на території Криму. Ця траса повинна бути готовою в 2011 році. Адже, організатори планують провести на ній один з етапів мотоаналог ”Формула – 1” – Моtо GР.

Варто відзначити, що український етап має офіційну назву – Сrimea Crand Prix. Важливим чинником успіху цього проекту є те, що проектувальником траси став кращий в цій галузі фахівець – німець Герман Тільке. Безперечно, престижним для України є те, що будуть змагатися такі „зірки” мотоспорту, як Валентино Россі, Кейсі Стоунер, Дані Педересен та інші. Але вкрай важливим є, що спортсмен Володимир Іванов (до речі про це повідомлено на презентації) виступатиме у команді за ліцензією Національної федераці ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 575 | Дата: 08.05.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Роздрібні ціни на вина в 2010 році підвищаться. Міністерство економіки і Міністерство фінансів ініціюють введення єдиної ставки акцизного збору на всю алкогольну продукцію, яка спричинить подорожчання. Пляшка столового вина на полицях магазинів коштуватиме не менше 20-21 гривні.

Як повідомили в Асоціації виноградарів і винарів України (АВВУ), при формуванні прибуткової частини проекту держбюджету на 2010 рік Міністерство економіки і Міністерство фінансів ініціюють введення єдиної ставки акцизного збору на всю алкогольну продукцію на рівні 39,4 гривень за 1 л чистого спирту.

Для винарів це означає, пояснюють в АВВУ, що ставка акцизного збору для натуральних виноградних десертних і кріплених вин складе 7,56 грн з урахуванням ПДВ (виходячи з міцності 16 градусів), а для столових - 4,8 - 6,15 грн. За розрахунками асоціації, при чинних ставках акцизного збору на натуральні виноградні столові вина 0,01 грн за літр, підвищення складе 47300%, ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 706 | Дата: 12.04.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

За підсумками 53-х зведених показників соціально-економічного розвитку у 2009 році, які моніторить Кабінет Міністрів України, Івано-Франківщина посіла перше місце серед 27 областей і міст України. Про це повідомив на прес-конференції голова обласної державної адміністрації Микола Палійчук.

Голова ОДА подякував «усім людям, які працювали на підприємствах, керівникам наших підрозділів та управлінь облдержадміністрації, в тому числі керівникам правоохоронних органів, хто доклався до того, що у 2009 році Івано-Франківська область – вперше за всі роки і незалежності України, – починаючи з першого кварталу, займала перше місце і втримала його за підсумками року».

За словами Миколи Палійчука, найскладнішим для Прикарпаття був четвертий квартал минулого року. «У мене були побоювання за інвестиційний клімат, за залучення інвестицій, зовнішньоекономічну діяльність, – ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 588 | Дата: 07.02.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Усіх українських виробників цукру та оптовиків перевірить Інспекція з контролю за цінами - спільно з антимонопольниками та податківцями.

Кілограм цукру у деяких магазинах уже коштує 13 гривень, а в інших його взагалі бракує. У Мінекономіки вважають, що об’єктивних причин для подорожчання цукру немає, а відсутність продукту на прилавках окремих магазинів – саботаж. Аби збити паніку на ринку, уряд закупить додаткові партії цукру за кордоном та використає запаси держрезерву і Аграрного фонду.

«З сусідніми країнами відбуваються переговори щодо ввезення на територію України цукру, якщо наші підприємці й надалі проводитимуть саботаж для того, щоб одержати якісь політичні дивіденди і звалити все на бездіяльність уряду», – заявив міністр економіки Богдан Данилишин. За словами міністра, цукор в Україні є, його вироблено майже 1,3 млн. тонн, і цього вистачає... А подорожчав цукор між першим і другим туром виборів не з економічних, а з політичних ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 658 | Дата: 05.02.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

На міжбанківському валютному ринку знизився курс долара, ціна американської валюти впала майже до 8 гривень. Торги на міжбанку проходять у діапазоні 8,0270-8,0390 гривень за долар і 11,2580-11,2745 гривень за євро.

В той же час, відкрилися торги цінами 8,0610-8,0770 гривень за долар і 11,3110-11,3360 гривень за євро. Разом із тим, вранці 28 січня 2010 року в обмінниках комерційних банків долар залишився стабільним. Курс купівлі готівкового долара вранці у четвер склав 8,028-8,106 гривень, курс продажу - 8,12-8,14 гривень. Ціна купівлі готівкового євро склала 11,25-11,37 гривень, ціна продажу - 11,39-11,54 гривень за євро. 10 російських рублів банки вранці 28 січня 2010 року купували за ціною 2,061-2.675 гривень, продавали - по 2,69-2,80 гривень.

Нагадаємо, у середу, 27 січня 2010 року, курс долара трохи знизився на міжбанківському валютному ринку, торги на міжбанку завершилися в діапазоні 8,0735-8,0820 гривень за дол ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 1127 | Дата: 28.01.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Бензин, який почав дорожчати ще в останню декаду грудня, не заспокоївся навіть у святкові дні. За кілька днів нового року ціни на пальне в Україні зросли на 5-6%, або на 30-45 копійок на літрі. Тож літр 95-го бензину на деяких АЗС уже коштує 7,15-7,2 гривні.

Річ у тім, що у грудні нафта на світових ринках подорожчала з 70 до понад 80 доларів за барель. Крім того, Кременчуцький НПЗ підняв ціни приблизно на 300 гривень на тонні на усі види пального, – каже речник концерну "Галнафтогаз” Олесь Пограничний. – Що буде з цінами надалі, спрогнозувати важко, адже ринок нафтопродуктів прозорим назвати важко. Про яку прозорість може йтися, якщо один НПЗ (Кременчуцький) має можливість купувати нафту втричі дешевшу, аніж інші. Українські оператори доступу до цього пального не мають – його продають виключно на заправках групи Приват. Ціна на імпортне пальне залежить насамперед від цін на нафту».
Категорія: Економіка | Переглядів: 656 | Дата: 04.01.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Якщо у Львові відбудуться матчі «Євро-2012», резервними будуть не лише Івано-Франківський аеропорт, реконструкцію якого вже розпочато, а й автодорога Стрий – Івано-Франківськ.

За попередніми підрахунками, – каже заступник начальника Служби автодоріг в області Микола Кузьма, – її вартість становитиме не менше 400 млн грн. Але виділення коштів з держбюджету можливе лише тоді, коли Львів остаточно визнають учасником «Євро-2012». Це стане відомо тільки наприкінці листопада цього року.

Категорія: Економіка | Переглядів: 746 | Дата: 14.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

В жовтні жителі України придбали в банків на $793,6 млн. більше, ніж продали їм валюти. Минулого місяця фізособи купили $2,04 млрд., при цьому реалізувавши фінустановам всього $1,25 млрд.

В порівнянні з вереснем негативне сальдо купівлі-продажу валюти збільшилося на 40%. При цьому вперше протягом цього року значне збільшення попиту на долар відбувалося на тлі зміцнення гривні.

Так, за жовтень на готівковому ринку національна валюта подорожчала відносно долара майже на 3%, на міжбанку — на 2%. Основною причиною високого попиту на готівковий долар експерти називають низький рівень довіри до національної валюти.

«Стабілізація валютного ринку у вересні-жовтні не понизила рівень невизначеності щодо майбутнього курсу гривні», — говорить головаправління банку «Форум» Ярослав Колесник. Більшість фінансистів вважають, що ще однією причиною збільшеного інтересу населення до валюти стали популістські заяви і дії політиків.  ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 653 | Дата: 10.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 9 10 11 12 13 »