1. Дрібно натерта цибуля чи навіть цибульний сік у сполученні з різними приправами може стати відмінним маринадом. 2. В Узбекистані для приготування маринаду часто використовується мінеральна вода. У цьому випадку потрібно не шкодувати різних пряностей. Інакше м'ясо вийде пріснуватим.
3. На Сході популярні маринади на основі кисломолочних продуктів. Особливо гарний маринад на основі кефіру для готування шашликів з м'яса птаха. Як приправи можна використовувати лимон, м'яту, кинзу, перець, імбир, каррі.
4. Лимонний сік у сполученні з великою кількістю цибулі і приправ так само прекрасно підійде для готування шашлику. Лимонний сік служить прекрасною альтернативою оцту, їм можна маринувати навіть досить тверде м'ясо.
5. Маслинова олія першого віджиму в сполученні з лимонним соком і травами також відмінно замаринує м'ясо. Смак у цьому випадку багато в чому залежить від вибору пряностей.
6. Якщо подобається китайська кухня, то спробуйте замаринувати м'ясо в суміші із соєвого соусу, сухого вина, часнику, імбиру, перцю і меду.
7. Свіжий рецепт із Греції – замочіть м'ясо в суміші гранатового соку і горілки, у співвідношенні 4:1.
8. Пропонується і така суміш: сухе вино, терті яблука, цукровий пісок, цибуля, сіль, перець і небагато рослинної олії.
9. На півдні часто м'ясо маринують у скислих фруктових компотах.
10. В Австралії баранину рекомендують замочувати на 5 – 6 годин у міцному чаї, після чого м'ясо потрібно потикати вилкою, промити і замаринувати дрібно нарізаною цибулею.
11. Багато хто маринують м'ясо в майонезі, виходячи з розрахунку – 200 р. майонезу на 1 кг м'яса.
12. Можна маринувати м'ясо в томатному соку, у який для гостроти додається кетчуп.
13. Як основу для маринаду можна використовувати звичайний квас у сполученні з цибулею і медом.
14. Готова гірчиця змішується з пивом і в цій суміші обвалюється кожен шматочок м'яса. Для смаку можна додати сіль і перець. Витримувати м'ясо в такому маринаді потрібно протягом декількох годин.
15. Якщо є така можливість – замаринуйте м'ясо в соку обліпихи з додаванням різних пряностей.
16. Деякі співвітчизники для маринаду використовують розведений водою соус "Чилі".
17. Природно, відмінний маринад виходить з виноградного соку, краще свіжовижатого.
18. У Вірменії при готуванні використовують багато цибулі, кропу, кинзи і гвоздики і додають сік., цедру і м'якоть одного лимона. Суміш заливають 1-2 ст. л. коньяку і 1 – 2 ст. л. виноградні оцти.
19. У деяких рецептах м'ясо спочатку вимочується в чаї, потім у лимоні чи в майонезі. У загальному – готування маринаду справа творча.
20. Можна маринувати м'ясо просто сухими сумішами різних пряностей і трав. Скільки часу маринувати м'ясо – це залежить і від м'яса і від ваших смаків. Фахівці часто не рекомендують захоплюватися цим процесом і обмежитися декількома годинами. Однак, у ряді рецептів пропонується маринувати м'ясо протягом доби і навіть більш. Так само немає чіткої рекомендації – солити маринад чи ні. Знову – таки справа смаку.